26 Απρ 2024
READING

Νέο όνομα-νέα ταυτότητα

4 MIN READ

Νέο όνομα-νέα ταυτότητα

Νέο όνομα-νέα ταυτότητα

Ο Michael Kors δεν είναι παρά η τελευταία εταιρεία που ανακοινώνει την πρόθεσή της να αλλάξει το όνομά της, ακολουθώντας το πρότυπο που έχουν ορίσει μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες στην Αμερική. Τις περισσότερες φορές, μια αλλαγή ονόματος αντανακλά μια αλλαγή στην στρατηγική, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσφέρει μια νέα αρχή μετά από ένα σκάνδαλο.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές των ονομάτων τα τελευταία χρόνια.

Capri Holdings (παλαιότερα γνωστή ως Michael Kors)

Ο Michael Kors δήλωσε  ότι θα αλλάξει το όνομά του σε Capri Holdings, εμπνευσμένο από ένα “εικονικό, λαμπερό και πολυτελές νησί”. Η κίνηση έρχεται αφού η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για να αγοράσει τον οίκο μόδας Gianni Versace για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το νέο όνομα αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της εταιρείας να προχωρήσει περισσότερο στην πολυτέλεια και μακριά από τις πιο προσιτές τσάντες για τις οποίες είναι από καιρό γνωστό. Η εταιρεία, η οποία θα διατηρήσει τη μάρκα Michael Kors, έκανε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση όταν αγόρασε το μάρκα υποδημάτων Jimmy Choo για 1,2 δισ. δολάρια πέρυσι. Αλλά η συμφωνία με την Versace θα της προσφέρει εκτόξευση σε μια πιο αποκλειστική ευρωπαϊκή αγορά πολυτελείας.

RH (πρώην Restoration Hardware)

Η Restoration Hardware ανακοίνωσε τη μετάβασή της στο RH, καθώς η εταιρεία αποσιώπησε τη λέξη “hardware” από το όνομά της και τονίζει τη θέση της ως “lifestyle” εταιρεία που πωλεί προϊόντα για μωρά, προϊόντα κήπου και καταλόγους. “Η RH ενισχύει την ταυτότητά μας και μας κινεί πέρα από τις αρχές του καταστήματος μας”, δήλωσε ο CEO Carlos Alberini όταν η αλλαγή ανακοινώθηκε πέρυσι. Η RH ανοίγει τις λεγόμενες RH Galleries, “επεκτατικά καταστήματα εμπειρίας”, για να αντικατοπτρίζει την νεότερη ταυτότητά της. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της είναι πάνω από 50% μέχρι στιγμής.

Booking Holdings (πρώην Priceline)

Ο online ταξιδιωτικός γίγαντας Priceline Group άλλαξε το όνομά του σε Holding Bookings νωρίτερα φέτος, υπογραμμίζοντας τη μετάβαση από το ταξίδι σε ενοικιάσεις ξενοδοχείων και κατοικιών. Ο online ταξιδιωτικός γίγαντας, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες, αναπτύχθηκε μέσα από μεγάλη προβολή και έγινε μια πλατφόρμα για τους ταξιδιώτες που ενδιφέρονταν για πτήσεις, ένα χαρακτηριστικό που έληξε το 2016. Επίσης διαφοροποιήθηκε μέσω διαφόρων συμφωνιών, την απόκτηση του χώρου κράτησης εστιατορίων του OpenTable και του online κρατήσεων θέσεων Booking.com. Η Booking.com έγινε η μεγαλύτερη μάρκα της Priceline, μια θέση που η εταιρεία δήλωσε ότι θέλησε να αντανακλά με την αλλαγή της επωνυμίας της. Η μετοχή της είναι μέχρι και 13% μέχρι στιγμής φέτος.

Τapestry (πρώην Coach)

Η Coach ανακοίνωσε την αλλαγή της επωνυμίας σε Tapestry τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να αντικατοπτρίζει τους στόχους του να γίνει αμερικανική μόδα. Η αλλαγή του ονόματος ακολούθησε την εξαγορά της κορυφαίας μάρκας υποδημάτων Stuart Weitzman από την Coach για 574 εκατομμύρια δολάρια το 2015 και την περίεργη μάρκα ενδυμάτων Kate Spade για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η λέξη “tapestry” είχε ως στόχο να αντικατοπτρίζει την ιστορία της εταιρείας και το γεγονός ότι πολλαπλές μάρκες αλληλοσυνδέονται για να δημιουργήσουν ένα προϊόν. Η πρώτη υποδοχή, ωστόσο, ήταν λιγότερο από ζεστή. Οι ειδήσεις της μετονομασίας έστειλαν τις μετοχές της Coach κάτω κατά 2%, με τους αγοραστές να λένε ότι το όνομα ακουγόταν “σάπιο” ή “παλιό”. Οι μετοχές της μάρκας αξεσουάρ είναι ωστόσο 11% επάνω.

WW (πρώην Weight Watchers)

Πρίν λίγο καιρό οι Weight Watchers ανακοίνωσαν σχέδια να μετονομαστούν σε WW, καθώς η κοινή ονομασία μετατοπίζεται από την έμφαση στη δίαιτα σε μία σχετική με την ευεξία. “Αυτό ήταν μέρος της εξέλιξης, ενός ταξιδιού για να γίνει ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους “, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mindy Grossman στο Becky Quick του CNBC. Ως μέρος της επανασχεδιασμού, το WW, το οποίο έχει το σλόγκαν “Wellness That Works”, θα ξεκινήσει μια νέα συνεργασία με την εφαρμογή διαλογισμού Headspace. Οι μετοχές της WW έχουν εκτοξευθεί πάνω από 570% τα τελευταία δύο χρόνια.

Mondelez (πρώην Kraft)

Όταν η Kraft διαχώρισε τα μπισκότα Oreos και Nabisco και την όλη βιομηχανία μπισκότων της, της έδωσε το όνομα Mondelez, διατηρώντας το όνομα “Kraft” για τη βρετανική επιχείρηση τροφίμων. Το δελτίο τύπου για το νέο όνομα ήρθε γεμάτο με έναν οδηγό προφοράς, σημειώνοντας ότι “προφέρεται mohn-dah-LEEZ”. Η εταιρεία δήλωσε ότι το νέο όνομα είχε ως στόχο να προκαλέσει την ιδέα ενός “εύγευστου κόσμου” – με το “monde” από τη Λατινική λέξη για τον κόσμο, και “delez” μια “παιχνιδιάρικη έκφραση για τη νοστιμιά”. Αυτό, φυσικά, δεν ακούστηκε καλά σε όλους. Το όνομα έχει προκαλέσει αρκετές κριτικές κατά τη διάρκεια των ετών, μεταξύ των οποίων και του επενδυτή Nelson Peltz, ο οποίος δήλωσε ότι το όνομα ακούγεται σαν ασθένεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.