26 Απρ 2024
READING

Η Amazon και η Nike χαράσσουν νέα πορεία στην ιδέα του “καταστήματος του μέλλοντος”

5 MIN READ

Η Amazon και η Nike χαράσσουν νέα πορεία στην ιδέα του “καταστήματος του μέλλοντος”

Η Amazon και η Nike χαράσσουν νέα πορεία στην ιδέα του “καταστήματος του μέλλοντος”

Η νέα τεχνολογία εισάγεται ολοένα και περισσότερο στα καταστήματα και τα αποτελέσματα αρχίζουν τελικά να εμφανίζονται. Εταιρείες όπως το Amazon και η Nike αλλάζουν εντελώς την ιδέα του τι σημαίνει να έχεις ένα φυσικό κατάστημα. Το Live concept store της Nike, το οποίο επιλέγει ποιά στοιχεία  να αποθηκεύσει αναλύοντας τα δεδομένα των πελατών, και το Go concept της Amazon, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία just-walk-out αντί για ταμεία, αποτελούν δύο παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος σκέψης της βιομηχανίας.

Το λιανικό εμπόριο αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ

Παρόλο που υπήρξε πολλή συζήτηση για το πώς οι αγορές στο διαδίκτυο αλλάζουν, το τοπίο του λιανικού εμπορίου αναγκάζει τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα όπως τα mall να κλείσουν, είναι τώρα το μέλλον του κλάδου που έρχεται στο επίκεντρο.

Και ναι, είναι ψηφιακό, ακριβώς όπως αποτυπώνεται παντού.

Η Amazon και, πιο πρόσφατα, η Nike, έχουν κάνει ντεμπούτο στις νέες έννοιες των καταστημάτων και προσφέρουν νέες εμπειρίες στους πελάτες.

Η Nike μπαίνει δυναμικά

Η Nike χρησιμοποιεί πληροφορίες “τραβηγμένες” από τις online αγορές για να ενημερώσει το στοκ της στα νέα της καταστήματα που άνοιξαν τον Ιούλιο.

Είναι το πρώτο Nike Live concept store, που προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την ταχύτητα και την ευκολία των πελατών, συνδυάζοντας ψηφιακές προσφορές σε ένα φυσικό χώρο 1.500 τετραγωνικών μέτρων.

Ονομαζόμενο Nike by Melrose, το κατάστημα είναι μια παρουσίαση των αγαπημένων ειδών των καταναλωτών στην περιοχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο West Hollywood του Los Angeles. Πολλές πληροφορίες προέρχονται από πελάτες που χρησιμοποιούν της διαδικτυακές υπηρεσίες της Nike, είτε ψωνίζοντας στο site, είτε όντας μέλη του Nike Plus.

Για παράδειγμα, στο Los Angeles οι καταναλωτές επιλέγουν περισσότερο τα Nike Cortez, ένα ρετρό αθλητικό παπούτσι με χαμηλό κόψιμο. Η Nike το γνωρίζει αυτό παρατηρώντας τις αγοραστικές τους συνήθειες και έτσι μπορούν να στοκάρουν περισσότερα παπούτσια αυτού του είδους και να τα τοποθετήσουν σε εμφανές  σημείο.

Το κατάστημα στοκάρεται με προϊόντα σε κατηγορίες όπως lifestyle και running, που είναι οι δύο πιο δημοφιλείς κατηγορίες και κυρίως επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση πελατών που ενδιαφέρονται και για το στυλ, αλλά και για την άθληση. Το κατάστημα διαθέτει προϊόντα για άνδρες και γυναίκες, αλλά επιτρέπει την ποικιλία σύμφωνα με τα προτιμόμενα από τον καθένα είδη.

Το πάντρεμα της ψηφιακής ικανότητας και της εμπειρίας του φυσικού καταστήματος είναι η εγγύηση των Live stores της Nike.

“Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο το πώς σκέφτονται οι καταναλωτές για τις αγορές. Δεν γυρνούν την πλάτη σε καμία από τις δύο επιλογές.” λέει η Heidi O’Neill, πρόεδρος του direct-to-consumer business της Nike.

Oι καταναλωτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το Nike retail app για να σκανάρουν barcodes προϊόντων και να ανακαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες γι’αυτά, όπως διαθέσιμα μεγέθη και χρώματα.

Η Nike επίσης προσθέτει χαρακτηριστικά για τη διευκόλυνση των πελατών, όπως εξωτερική παραλαβή και ψηφιακές κρατήσεις σε αποθήκες που ο καταναλωτής μπορεί να ξεκλειδώσει μόνο με το κινητό του τηλέφωνο.

Με το Nike Live, η εταιρεία έχει αυτό που θα ζητήσετε, όταν το ζητήσετε  και θα σας το παραδώσει με τη λιγότερη πιθανή ενόχληση.

Τα μελλοντικά καταστήματα της Nike, όπως τα flagship stores που έχουν δρομολογηθεί να ανοίξουν αυτό το φθινόπωρο σε Νέα Υόρκη και Σανγκάη, θα ενσωματώσουν μερικά χαρακτηριστικά Nike Live, είπε ο CEO της Mark Parker την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Amazon Go δημιουργεί μια “μαγική” νέα εμπειρία

Η Amazon άνοιξε το πρώτο κατάστημά της χωρίς ταμείο τον περασμένο Ιανουάριο.

Το κατάστημα διαθέτει την τεχνολογία “just walk out” της Amazon, που χρησιμοποιεί  αισθητήρες και κάμερες που ανιχνεύουν τι επιλέγουν οι καταναλωτές από τα ράφια. Τοποθετημένο στο Σιάτλ, κοντά στο ερευνητικό κέντρο της Amazon, θεωρείτε από πολλούς το μέλλον των φυσικών καταστημάτων, με πλήρη τεχνολογία  κατασκευασμένη να κάνει τις αγορές όσο πιο διακριτικές και εύκολες, όπως το να ψώνιζε κανείς στο ψηφιακό κατάστημα.

Χωρίς ουρές για πληρωμή,το κατάστημα χρησιμοποιεί κάμερες και αισθητήρες για να ανιχνεύσει τι μπαίνει στο καλάθι σας. Έπειτα, σας χρεώνει μέσω του λογαριασμού σας στο Amazon.

Το κατάστημα άνοιξε στις 22 Ιανουαρίου, μετά από μια μακρά δοκιμαστική περίοδο. Το άνοιγμα του καταστήματος κέντρισε το ενδιαφέρον των ντόπιων, που σχημάτισαν ουρές στα εγκαίνιά του.

Σε ένα γράμμα στους επενδυτές, ο CEO Jeff Bezos μίλησε με υπερηφάνεια για τη στιγμή που άκουσε πελάτες να αποκαλούν την εμπειρία τους στο κατάστημα “μαγική”.

Η Amazon από τότε έχει επεκτείνει το κατάστημα της σε 4 περιοχές, 3 ακόμη στο Σιάτλ και ένα στο Σικάγο, με ακόμα περισσότερα να έρχονται, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Η εταιρεία έχει ένα ακόμα πιο φιλόδοξο πλάνο επέκτασης του Amazon Go. Θέλει να ανοίξει ακόμα τουλάχιστον 10 καταστήματα μέσα σε αυτή τη χρονιά, έπειτα 50 το 2019, έπειτα περίπου 3.000 ως το 2021, όπως αναφέρει το Bloomberg, από άτομα που γνωρίζουν επί του θέματος.

Τα φυσικά καταστήματα αλλάζουν μια για πάντα

Συνολικά βλέποντας και τα δύο είδη καταστημάτων, το Nike Live και το Amazon Go, βλέπουμε ότι χαράζουν μια νέα τροχιά στο λιανικό εμπόριο και προσφέρουν νέες ευκαιρίες απόκτησης των αγαθών πιο αποτελεσματικές από ποτέ.

Η άφιξη των καταστημάτων με βάση την τεχνολογία αποδεικνύει ότι τα φυσικά καταστήματα δεν πρόκειται να πάνε πουθενά στο προσεχές μέλλον.

“Το φυσικό εμπόριο ξεκάθαρα δεν έχει πεθάνει “, γράφει στο Forbes ο Steve Dennis, σύμβουλος πωλήσεων. “Βασικά, καμία σχέση με αυτό. Αλλά, για να ακριβολογούμε, τα βαρετά, άσχετα και ανούσια καταστήματα είναι κυρίως νεκρά”.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει τώρα  λέγεται “εμπορική αναγέννηση”, τροφοδοτείται από την νέα τεχνολογία  και τη συλλογή δεδομένων για τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών.

“Μια “θάλασσα” αλλαγών έρχεται στο λιανικό εμπόριο — αλλά δεν είναι η Αποκάλυψη της λιανικής. Κατά την άποψή μας, είναι η αναγέννηση — οδηγημένη από τεράστιες μετατοπίσεις της οικονομίας, του ανταγωνισμού και και της πρόσβασης του καταναλωτή στις επιλογές, όλα τροφοδοτημένα από την εξέλιξη της τεχνολογίας”, γράφει η Deloitte σε μια ερευνητική αναφορά. “Και σε αυτή την αναγέννηση, νικητές φαίνεται να είναι εκείνοι οι έμποροι που αξιοποιούν τις εμπειρίες των καταναλωτών για την οικονομική τους ευημερία προσφέροντας μια πρόταση αξίας που ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες των καταναλωτών.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.