19 Απρ 2024
READING

Η Apple είναι το απόλυτο brand!

4 MIN READ

Η Apple είναι το απόλυτο brand!

Η Apple είναι το απόλυτο brand!

Το καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο είναι αυτό που περιλαμβάνει ισχυρές πωλήσεις και υψηλά περιθώρια κέρδους. Δυστυχώς, ο συνδυασμός σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει.

Η Apple σχεδόν το κατέκτησε το τελευταίο τρίμηνο. Ο κατασκευαστής iPhone της Cupertino, της Καλιφόρνιας ανακοινωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, τα οποία δείχνουν ότι το σχέδιό του να επαναπροσδιοριστεί ως μια μάρκα πολυτελείας αποδίδει. Τα νεότερα μοντέλα θα ωθήσουν την μάρκα περαιτέρω στην αγορά.
Οι επενδυτές πρέπει να χαμογελούν και να απολαμβάνουν. Αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει για ένα διάστημα.

Η μεγάλη ιστορία των αριθμών είναι οι μέσες τιμές πώλησης του iPhone. Πριν από ένα χρόνο, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook παρουσίασε το iPhone X 1.000 δολαρίων, πολλοί οικονομικοί αναλυτές “σκουντήχτηκαν”. Η αύξηση της τιμής κατά 20%, μπροστά στις παγκόσμιες πωλήσεις smartphone, φάνηκε τρελή.

Οι διευθυντές της Apple είχαν άλλη ατζέντα. Συνέχισαν την εκστρατεία για να αναβαθμίσουν τη μάρκα περαιτέρω. Μετά το χρυσό smartwatch των $ 10.000, ένα grand state-of-the-art iPhone θα φαινόταν πρόκληση για τους πιστούς της Apple.

Το τρίτο τρίμηνο, η Apple πώλησε 41,3 εκατομμύρια iPhone. Οι μέσες τιμές πώλησης αυξήθηκαν από $ 693 σε $ 724. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 53 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 17%, σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξάνονται γρήγορα. Στο τρίμηνο, οι πωλήσεις της κατηγορίας έφτασαν τα 9,55 δισ. δολάρια. Το Apple Music, το iTunes, το iCloud, το Apple Pay, το Apple Care και το App Store επωφελούνται από το μέγεθος της εγκατεστημένης βάσης του οικοσυστήματος της Apple και από το γεγονός ότι η εταιρεία έχει τη φήμη ότι δημιουργεί μοναδικά προϊόντα. Πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση πολυτελείας, η οποία υποστηρίζεται από το iPhone και περιορίζεται μόνο από το πόσο οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Apple.

Τον Ιούλιο, η Apple άρχισε να κυκλοφορεί τον πιο πρόσφατο φορητό της MacBook Pro. Το εξαιρετικά λεπτό unibody αλουμινίου είναι εξοπλισμένο με τον τελευταίο επεξεργαστή Intel Core i9, το τσιπ T2 της Apple για Touch ID, την κρυπτογράφηση δίσκων, την επεξεργασία ήχου και εικόνας και τη λειτουργεία του ψηφιακού βοηθού. Πλήρως φορτωμένο, η τιμή είναι $ 6.699.

Η Apple πωλεί ένα φορητό υπολογιστή 40% ακριβότερα από ένα ισάξιο της Dell.

Παρόλα αυτά, το προϊόν αυτό έχει πραγματικά προβλήματα με το πληκτρολόγιο και τη θερμότητα, μια διαδικασία που σκοτώνει την υπολογιστική ισχύ, αφού ο ικανός νέος μικροεπεξεργαστής του ζεσταίνεται τόσο που μπορείς να μαγειρέψεις ομελέτα.

Παρά όλα αυτά, όλα τα σημάδια δείχνουν μια άλλη επιτυχημένη “εκτόξευση” προϊόντος. Οι χρήστες της Apple φωνάζουν για ισχυρότερους φορητούς υπολογιστές εδώ και χρόνια. Ένα δεύτερο κορυφαίο προϊόν για να χτυπήσει την αγορά, αποτελεί μπόνους για εκείνη.

Η One Plus, μια ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική εταιρεία smartphone, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια συσκευή που είναι αναμφισβήτητα ανώτερη από το iPhone X, για περίπου το μισό της τιμής.

Η Oppo, η αδελφή της εταιρεία, κατασκευάζει ένα smartphone με οθόνη από άκρη σε άκρη, ένα πανέμορφο γυάλινο σώμα με καμπύλες και μια μηχανοκίνητη αναδυόμενη κάμερα που μοιάζει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Αυτές οι εταιρείες καινοτομούν με εντυπωσιακό υλικό. Αλλά δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να κλέψουν πελάτες της Apple.

Και αυτή είναι η πραγματική δύναμη της επιχείρησης της Apple. Δεν έχει σημασία τι παράγουν οι ανταγωνιστές επειδή οι πελάτες της Apple δεν πηγαίνουν πουθενά, ακόμη και όταν τα προϊόντα της εταιρείας είναι κατώτερα.

Η Apple κατασκευάζει μια επιχείρηση στο καλούπι μεγάλων ευρωπαϊκών μαρκών πολυτελείας, μόνο που είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τα περισσότερα από αυτά τα εμπορικά σήματα πρέπει να κατασκευάζουν σπανιότερα για να διατηρήσουν την γοητεία της μάρκας τους.

Για δεκαετίες, η Ferrari έχει περιορίσει την παραγωγή, συχνά απαιτώντας από τους πελάτες να πραγματοποιούν παραγγελίες ένα χρόνο πριν την παράδοση. Ακόμη και υπό την ιδιοκτησία της Fiat, κατασκευαστή μαζικής αγοράς, η εταιρεία συνεχίζει να περιορίζει την προσφορά.

Το νέο της supercar, το Ferrari Sergio, είναι τόσο αποκλειστικό που οι εν δυνάμει πελάτες  χρειάζεται να λάβουν πρόσκληση για το δικαίωμα αγοράς του.

Αντίθετα, η Apple πωλεί δεκάδες εκατομμύρια iPhones κάθε τρίμηνο.

Ως τεχνολογική εταιρεία, η Apple είναι πολύ “καταθλιπτική”. Η εταιρεία δεν καινοτομεί και όταν πιέζεται, το λογισμικό αποτυγχάνει, τα πληκτρολόγια κολλούν και τα ελαφριά αλουμινένια σφυρήλατα κοκκινίζουν.

Ωστόσο, ως επιχείρηση, η εταιρεία κινείται απίστευτα επιτυχημένα και αυξάνει τις τιμές. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να αντικρούσει κάτι τέτοιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.