20 Απρ 2024
READING

Nα γιατί η διαφήμιση του Colin Kaepernick για τη Νike είναι πραγματικά ένα παράδειγμα έξυπνου marketing

3 MIN READ

Nα γιατί η διαφήμιση του Colin Kaepernick για τη Νike είναι πραγματικά ένα παράδειγμα έξυπνου marketing

Nα γιατί η διαφήμιση του Colin Kaepernick για τη Νike είναι πραγματικά ένα παράδειγμα έξυπνου marketing

Με το αμέσως αναγνωρίσιμο σλόγκαν της, η Nike γνωρίζει ξεκάθαρα πολλά πράγματα για το marketing. Αυτό καθιστά απίστευτα πιθανό ότι η εταιρεία γνώριζε με ακρίβεια τη διαμάχη που θα γεννούσε με την τελευταία της διαφήμιση με τον  μη υπογεγραμμένο παίκτη NFL και τον ακτιβιστή Colin Kaepernick.

Άρα γιατί η εταιρεία προχώρησε με τη διαφήμιση; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι αριθμοί ήταν με το μέρος της, παρόλο το σάλο και το μποϋκοτάζ που θα προκαλούσε, η κίνηση ήταν καλή για την εταιρεία.

Αυτοί οι ίδιοι αριθμοί υποδηλώνουν ότι, ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών σας, η επιχείρησή σας μπορεί να θέλει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο ή να αυξήσει τον κίνδυνο ώστε να ωφεληθεί έμμεσα.

Οι πελάτες θέλουν οι μάρκες να εκφράζουν τις απόψεις τους;

Το πρώτο ερώτημα που κάθε μάρκα, συμπεριλαμβανομένης της Nike, πρέπει να απαντήσει προτού μιλήσει σε κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα είναι εάν οι πελάτες επιθυμούν να ακούν από εταιρείες σχετικά με αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Υπάρχει μια αρκετά οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα εκεί έξω και είναι σαφώς ναι.

“Οι άνθρωποι θέλουν οι μάρκες να πάρουν στάση σε σημαντικά ζητήματα”, βρέθηκε στην πρόσφατη δημοσκόπηση 1.000 Αμερικανών καταναλωτών. “Τα δύο τρίτα των καταναλωτών (66%) δηλώνουν ότι είναι σημαντικό τα εμπορικά σήματα να παίρνουν δημόσιες θέσεις για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα”. Μια έρευνα του 2017 από την Edelman συμφωνεί, διαπιστώνοντας ότι οι νέοι ειδικότερα θέλουν να ακούν από μάρκες. “Η πλειοψηφία των Millennials (60%) είναι αγοραστές βασισμένοι στα πιστεύω”, εξηγεί η δημοσκόπηση.

Νεώτερο, πιο δροσερό και πιο έξυπνο

Όμως, ενώ μια σαφής πλειοψηφία Αμερικανών θέλει τα εμπορικά σήματα με τα οποία αλληλεπιδρούν να μιλήσουν για κοινωνικά ζητήματα, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δημογραφικών ομάδων. “78% των ερωτηθέντων που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, θέλουν οι μάρκες να πάρουν θέση, ενώ μόλις το ήμισυ (52%) των ερωτηθέντων που αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί αισθάνονται το ίδιο”.

Το γεγονός ότι οι φιλελεύθεροι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τις εταιρείες που παίρνουν πολιτική θέση χωρίς αμφιβολία έκανε την απόφαση της Nike ακόμα ευκολότερη. Όπως ανέφερε ο αναλυτής της αθλητικής βιομηχανίας Μάτ Πάουελ σε ένα tweet: «Οι ηλικιωμένοι, θυμωμένοι λευκοί άντρες δεν είναι ο πυρήνα της Nike». Οι πελάτες της εταιρείας είναι νεότεροι,  αστικοί και φιλελεύθεροι τύποι, έτσι οι συντηρητικοί πιθανότατα θα κερδίσουν απλά την εμπιστοσύνη στη Nike.

Όχι μόνο το βασικό κοινό της Nike είναι πιθανό να συμπαθεί τον Kaepernick και τα αίτια που αντιπροσωπεύει (σε ​​πρόσφατη δημοσκόπηση, το 63% των άνω των 50 ετών δήλωσε ότι το γόνατο κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου δεν είναι ποτέ κατάλληλο, μόνο το 38% των ατόμων κάτω των 30 ετών συμφώνησε) είναι επίσης πιο πιθανό να ξοδέψουν σε αθλητικά παπούτσια.

“Οι κοινωνικά φιλελεύθεροι, γίνονται γρήγορα πελάτες για αυτές τις εταιρείες. Σκεφτείτε σε ποιους απευθύνονται οι διαφημίσεις των εταιρειών: σε άτομα όχι πολύ μεγάλα σε ηλικία και που κατέχουν αξιόλογο εισόδημα. Το να απευθυνθείς στους ηλικιωμένους είναι καλό αν θέλεις να κερδίσεις τις εκλογές, όχι για να πουλήσεις προϊόντα και υπηρεσίες “.

Ο επίλογος για την εταιρεία σας

Όλα αυτά φτάνουν σε μια αρκετά ξεκάθαρη περίπτωση με τη Nike να διακινδυνεύει τη συντηρητική οργή με τον Kaepernick και επίσης να υποδεικνύει ότι άλλες, μικρότερες μάρκες μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ασχοληθούν πολιτικά.

Το αν η φίρμα σας αντιπροσωπεύει κάποιον πολιτικό σκοπό εξαρτάται από το ποιόν απευθύνεστε. Αν όμως το κοινό σας είναι νέοι, δραστήριοι και πολιτικοποιημένοι, κινδυνεύετε να μείνετε πίσω μη λαμβάνοντας μια σαφή πολιτική θέση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.