26 Απρ 2024
READING

Η πρωινή ρουτίνα των 32 λεπτών, είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας

5 MIN READ

Η πρωινή ρουτίνα των 32 λεπτών, είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας

Η πρωινή ρουτίνα των 32 λεπτών, είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας

Οι απλές συνήθειες των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων για να ξεκινούν τη μέρα τους.

Είστε στο δρόμο της προσωπικής αυτό-βελτίωσης; Αν ναι, ορίστε μια δυναμική καθημερινή πρωινή ρουτίνα που εμπεριέχει τέσσερα στάδια: να δίνεις, να είσαι ευγνώμων, να αναπνέεις και να μαθαίνεις ,με αυτή ακριβώς τη σειρά.

Προειδοποίηση:  Μερικές φορές, όταν σκεφτόμαστε την αυτο-βελτίωση, τονίζουμε το “εγώ” πάρα πολύ σε βάρος του “εμείς” ή άλλων. Οι περισσότερες από αυτές τις ασκήσεις θα ωφελήσουν εσάς αλλά και τους γύρω σας.

Καθώς ακολουθείτε αυτά τα γρήγορα πρωινά τελετουργικά και επανασυνδέετε το μυαλό σας για να γίνει πιο θετικό, θα αρχίσετε να βλέπετε άμεσα τα οφέλη: περισσότερη εσωτερική ειρήνη, διαρκής χαρά και, τελικά, μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς οι άνθρωποι θα στρέφονται προς εσάς σαν μαγνήτης .

Οι παρακάτω δραστηριότητες μπορούν να γίνουν σε λίγα λεπτά ανά ημέρα. Θα δείτε ένα χρονικό όριο για κάθε δραστηριότητα και ένα χρόνο εκτέλεσης για να σας κρατήσει μέσα στο λογικό πλαίσιο των 32 λεπτών.

Δώστε το δώρο της “πεντάλεπτης χάρης”


Προθεσμία: 5 λεπτά.

Όλοι έχουμε ακούσει αυτό το κλισέ καθώς μεγαλώνουμε: “Είναι καλύτερο να δίνεις παρά να παίρνεις”. Είναι αλήθεια και δεν χρειάζεται καν να ανοίξουμε το πορτοφόλι.
Μια έκθεση του Harvard Business School κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συναισθηματικές ανταμοιβές είναι οι μεγαλύτερες όταν η γενναιοδωρία μας συνδέεται με άλλους. Το συμπέρασμα; Είναι ο κοινωνικός δεσμός που συνδέεται με το δόσιμο – είτε σε ένα άτομο που έχει ανάγκη είτε σε μια φιλανθρωπική κοινότητα – που δίνει στον δωρητή το μεγαλύτερο ψυχολογικό όφελος και την ενίσχυση του αισθήματος της ευτυχίας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να δώσετε χωρίς να ξοδέψετε ένα σεντ είναι να κάνετε μια μικρή “πεντάλεπτη χάρη”. Έτσι περιγράφεται στο bestseller του καθηγητή του Wharton, Adam Grant  “Give and Take”, οι πεντάλεπτες χάρες είναι ανιδιοτελείς πράξεις που γίνονται χωρίς να ζητούν τίποτα σε αντάλλαγμα, χωρίς συναισθηματικούς δεσμούς.

Παραδείγματα από τέτοιες 5λεπτες χάρες είναι: η προσφορά γνώσεων, η συγγραφή μιας καλής αναφοράς ή τη σύσταση κάποιου στο LinkedIn  ή σε άλλο κοινωνικό μέσο.

Ο Grant επισημαίνει ότι με το να κάνεις ένα καλό, γίνεσαι πιο επιτυχημένος χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Και δεν βοηθάς μόνο τους άλλους σε πέντε λεπτά εστιασμένα στην πράξη της χάρης. Υποστηρίζεις τη συναισθηματική εξάπλωση αυτής της πρακτικής – την κάνεις μεταδοτική.

  1. Καταγράψτε τρεις λόγους ευγνωμοσύνης

Προθεσμία: 2 λεπτά

Κάθε μέρα για 21 μέρες, βρείτε ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς και γράψτε τρία νέα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονας. Μην σπαταλήσετε περισσότερα από 2 λεπτά για αυτή την άσκηση.

Ίσως κάτι σχετικά με τους συνεργάτες σας, ένα πρόσφατο project που επηρέασε την εταιρεία σας, τη θετική εξέλιξη της επαγγελματικής σας πορείας ή κάτι το οποίο δε λειτουργεί εξίσου καλά για εσάς. Μην ξεχνάτε: κάντε το για 21 συνεχόμενες ημέρες.

Και εδώ είναι το γενικό πλαίσιο: ο αναλυτής θετικής ψυχολογίας Shawn Achor με το best seller “The Happiness Advantage” -“To προνόμιο της ευτυχίας” διεξήγαγε έρευνα σύμφωνα με την οποία όταν εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να ψάχνει για θετικά αντί για αρνητικά, και το κάνεις για 21 συνεχείς ημέρες, αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ο ταχύτερος τρόπος να διδάξεις στον εαυτό σου την αισιοδοξία. Χωρίς πλάκα! Υποστηρίζει ότι βελτιώνει την αισιοδοξία ακόμη και 6 μήνες μετά.

 

  1. Κάντε ασκήσεις αναπνοής για να απαλλαγείτε από το άγχος

Προθεσμία: 2 λεπτά

Νιώθετε γεμάτοι ένταση και στρες λόγω ενός επικείμενου γεγονότος ή μιας προθεσμίας; Ίσως είστε λίγο θυμωμένοι ή ανήσυχοι για κάτι που συνέβη την προηγούμενη ημέρα; Σας έχουμε το αντίδοτο, χάρη στην Emma Seppälä, διευθύντρια του τμήματος επιστημών του Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Καλοσύνη και τον Αλτρουισμό του Πανεπιστημίου του Σταντφορντ και συγγραφέα του “The Happiness Track” (”Η Γραμμή της Ευτυχίας”).

Η Seppälä γράφει στο  blog της ότι η αναπνοή μας αλλάζει ανάλογα με το πώς νιώθουμε: γρήγορη και ρηχή όταν έχουμε άγχος, βαθειά όταν είμαστε χαλαροί. Ακόμα, αλλάζει όταν αναστενάζουμε, χασμουριόμαστε, λυπόμαστε ή γελάμε. Όμως σύμφωνα με την Seppälä, οι περισσότεροι από εμάς ούτε καν το γνωρίζουμε αυτό, “όπως ακριβώς η ανάσα μας αλλάζει ανάλογα με το πώς νιώθουμε, έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε χρησιμοποιώντας την αναπνοή μας”.

Και εδώ υπάρχει μια υπέροχη ανακάλυψη και θα μπορούσε να αλλάξει όλη σας την ημέρα από το πρώτο λεπτό που θα βγείτε από το σπίτι.

Ακολουθήστε το πρόγραμμά της παρακάτω:

 

  1. Μάθετε κάτι νέο στην απλή συζήτηση την ώρα που πίνετε καφέ

Τώρα που είστε ήρεμος και θετικός με τον εαυτό σας και είστε έτοιμος να ξεκινήσετε την ημέρα, σκεφτείτε κάποιον που θα μπορούσατε να καλέσετε για καφέ πριν βρεθείτε στο γραφείο. Ο σκοπός της συνομιλίας του καφέ; Να απορροφήσετε τη γνώση και να μάθετε κάτι νέο από αυτό το άτομο.

Οι καλύτερες συνομιλίες στη ζωή ξεκινούν με την εκμάθηση για το τι κάνουν άλλοι άνθρωποι, πώς το κάνουν και γιατί το κάνουν. Οι άνθρωποι αγαπούν να μιλάνε για τον εαυτό τους, και αν είσαι αρκετά έξυπνος, θα τους αφήσετε.

Για αυτό προσπαθήστε να γίνετε το άτομο που εμφανίζεται στην συνάντηση με την ταπεινή διάθεση του “θέλω να μάθω από εσάς”. Θα σας κάνει καλύτερο και το άλλο πρόσωπο θα εκτιμήσει την ευκαιρία και θα το ξεπληρώσει.

Θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα; Συναντήστε κάποιον πολύ μικρότερο από εσάς που έχει πραγματική αξία στο έργο ή τη ζωή σας σε μια περιοχή άγνωστη σε εσάς και μάθετε από αυτό το άτομο. Αυτό θα πει ότι έχουμε έναν “αντίστροφο μέντορα”.

Αν δεν είστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα λεπτά θα τα έχετε ξοδέψει σωστά, η επιστήμη μπορεί να σας αλλάξει γνώμη. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ευτυχία προέρχεται από βιωματικές εμπειρίες που αφορούν άλλους ανθρώπους, όπως να βγείτε για δείπνο ή καφέ με κάποιον που σας αρέσει να περνάτε μαζί του το χρόνο σας. Όταν το κάνετε, βελτιώνετε την ευημερία σας περισσότερο από την κατοχή υλικών αγαθών. “Μπορεί να αξίζει λιγότερο η πράξη που δημιουργεί την ευτυχία απ ​​’ό,τι το να μοιράζεσαι την πράξη αυτή”, εξηγούν οι συντάκτες μιας μελέτης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.