26 Απρ 2024
READING

To νέο Echo της Amazon προχωρά ένα βήμα πέρα από το απλό τηλέφωνο

6 MIN READ

To νέο Echo της Amazon προχωρά ένα βήμα πέρα από το απλό τηλέφωνο

To νέο Echo της Amazon προχωρά ένα βήμα πέρα από το απλό τηλέφωνο

Ίσως είναι καλό που η Amazon έβγαλε από το σύστημά της την ιδέα των κινητών τηλεφώνως, λανσάρωντας το 2014 το καθόλα μέτριο Fire. Μπορεί έτσι να έκανε χώρο και για να αφήσει τα καλύτερα μυαλά της εταιρείας να σκεφτούν άλλα πράγματα – άλλες συσκευές, διαφορετικές ενσωματώσεις τεχνητής νοημοσύνης και διαφορετικά ανθρώπινα/ μηχανικά interface όπως η φυσική γλώσσα. Ενώ το σύμπαν της Apple εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από το iPhone, η Amazon ασχολείται με ένα πλήθος τερματικών για το λειτουργικό της με το όνομα Alexa.

Αυτή η δυναμική παρουσιάστηκε  στην εκδήλωση του Amazon στο Σιάτλ. Η εταιρεία ανήγγειλε μια γκάμα συσκευών με το λειτουργικό Alexa. Ένας φούρνος μικροκυμάτων, ένα ρολόι τοίχου, μία ψηφιακή βιντεοκάμερα και ένα “μαραφέτι” που θα δώσει ήχο στα στερεοφωνικά συστήματα παλαιού τύπου. Είδαμε συσκευές που χρησιμοποιούν το Alexa στο αυτοκίνητο, το σαλόνι, την κουζίνα κλπ. Και τα τηλέφωνα δεν παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό το ηχοκεντρικό όραμα. Στον κόσμο του Amazon, χρειάζεστε ακόμα ένα smartphone, αλλά δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε αυτό για κάθε πτυχή της ψηφιακής σας ζωής.

Η Amazon φαίνεται ότι κάνει βήματα στο να θέσει τη λειτουργία του Alexa ακόμη λιγότερο εξαρτημένη από τα smartphones. Μία από τις βασικές εργασίες του Alexa είναι να ελέγχει τον συνδεδεμένο οικιακό εξοπλισμό όπως τα φώτα, οι κλειδαριές και οι πόρτες γκαράζ.

Αλλά όταν θα έχετε μια νέα συνδεδεμένη οικιακή συσκευή – ας πούμε, ένα φως μπάνιου που ελέγχεται με τη φωνή- θα πρέπει να κατεβάσετε μια εφαρμογή του κατασκευαστή για να συνδέσετε το νέο σας gadget με Wi-Fi και να το εγκαταστήσετε. Στη συνέχεια, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή του Amazon για να εγκαταστήσετε το φωνητικό έλεγχο. Αυτός ο βραχνάς που βασίζεται στα smartphone είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποφεύγουν να αυτοματοποιήσουν το σπίτι τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Amazon εκπαιδεύει το Alexa για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού να δημιουργήσουν νέες συνδεδεμένες οικιακές συσκευές χρησιμοποιώντας διαλόγους φυσικής γλώσσας, αντί να πατήσουν σε εφαρμογές smartphone.

Δύο φωνητικές προσεγγίσεις

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Apple στην φωνητική προσθήκη. Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι της Apple δήλωναν ότι η ομιλία με το Siri σε ένα iPhone ήταν εξίσου εύκολη με την ομιλία σε μια συσκευή Alexa. Αλλά οι συσκευές Alexa είχαν πάντα συστοιχίες μικροφώνων που είχαν κατασκευαστεί για να ανιχνεύσουν φωνές που μιλούσαν φυσικά γύρω τους. Τα μικρόφωνα σε ένα iPhone είναι λιγότερα σε αριθμό, πολύ μικρότερα και “χτισμένα” για κοντινή συζήτηση. Η Apple δέχτηκε τελικά αυτή την πραγματικότητα όταν αποφάσισε να κυκλοφορήσει το ηχείο HomePod, το οποίο διαθέτει μια φανταχτερή συστοιχία επτά μικροφώνων για τον έλεγχο των φυσικών γλωσσικών ικανοτήτων.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του, η πλατφόρμα ΗomeKit για την οικιακή αυτοματοποίηση της Apple, χρησιμοποιούσε το iPhone ως τον κύριο διανομέα και τον ελεγκτή της. Μόνο όταν η εταιρεία ξεκίνησε το HomePod, οι χρήστες μπόρεσαν να ελέγχουν τις συνδεδεμένες συσκευές HomeKit χρησιμοποιώντας φυσικές φωνητικές εντολές. Ενώ η Apple δεν κυκλοφορεί αριθμούς πώλησης, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι το αξίας $349 HomePod δεν σημείωσε καλά νούμερα. Έτσι, για πολλά νοικοκυριά συνδεδεμένα με το HomeKit, οι συνδεδεμένες συσκευές γύρω από το σπίτι εξακολουθούν να ελέγχονται μέσω των εφαρμογών iPhone ή των εντολών Siri.

Η προσέγγιση της Apple για το αυτοκίνητο είναι επίσης στραμμένη στα κινητά τηλέφωνα. Το λογισμικό CarPlay της εταιρείας επιτρέπει στην οθόνη του αυτοκινήτου να λειτουργεί ως οθόνη και ελεγκτής για επιλεγμένα χαρακτηριστικά και περιεχόμενο του iPhone. Χρησιμοποιεί επίσης μερικά από τα ενσωματωμένα κουμπιά του αυτοκινήτου για τον έλεγχο του περιεχομένου από το τηλέφωνο και για την αναπαραγωγή ήχου από το τηλέφωνο. Ο οδηγός μπορεί επίσης να κάνει εντολές στο Siri μέσω ενός ενσωματωμένου μικροφώνου στο αυτοκίνητο. Το CarPlay λειτουργεί μόνο σε αυτοκίνητα με ενσωματωμένο ή προστιθέμενο λογισμικό μέσω αναβάθμισης μετά την αγορά τους.

Η νέα συσκευή Echo Auto της Amazon λειτουργεί σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο προσφέρει έναν τρόπο σύνδεσης με το ηχοσύστημα του, όπως το Bluetooth. Το περιεχόμενο που εξυπηρετεί η συσκευή δεν προέρχεται από εφαρμογές στο τηλέφωνο, αλλά από τον εγκέφαλο Alexa στο cloud. Η πραγματική λειτουργία της συσκευής προέρχεται από τη συστοιχία μικροφώνων μέσα οι οποίες ακούν όλο το θόρυβο του δρόμου, τη μουσική και τη συνομιλία των πίσω καθισμάτων και αντιλαμβάνονται τις φωνητικές εντολές του χρήστη, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν οδηγίες, να βρίσκουν μέρη, να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις και να ακούν audiobooks χωρίς να κουνήσουν ούτε τα χέρια τους από το τιμόνι ή την προσοχή τους από το δρόμο. Η ασύρματη σύνδεση που παρέχεται από το smartphone στο αυτοκίνητο είναι απλώς ένα μέσο ενεργοποίησης, και κάποια μέρα σύντομα η σύνδεση αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύνδεση 5G, ενσωματωμένη απευθείας στο αυτοκίνητο, αφήνοντας το τηλέφωνο εντελώς εκτός.

Με το λανσάρισμα της πρώτης Echo τον Ιούνιο του 2015, η Amazon ανακάλυψε ότι κάτι άρεσε στον κόσμο, έναν νέο τρόπος αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία (συμπεριλαμβανομένης της AI) χρησιμοποιώντας τη φυσική γλώσσα, σαν να μιλούσε με κάποιον άλλο στην αίθουσα. Η εταιρεία διαθέτει έναν στρατό ανθρώπων που εργάζονται για να βελτιώσουν την κατανόηση του Alexa τόσο για τις λέξεις όσο και για τις έννοιές τους. Και βελτιώνουν όλο και περισσότερο αυτή την νέα εμπειρία “Η ιδέα της αυτοματοποίησης της φωνής δεν είναι παρατραβηγμένη, δεν είναι μια μανία », λέει ο ανώτερος VP της Amazon για τις συσκευές και τις υπηρεσίες, Dave Limp, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας του Alexa στο Amazon. “Δεν θα ήμουν τόσο ανυπόμονος για αυτό πριν από ένα χρόνο.”

Η τεχνολογία της φυσικής γλώσσας βρίσκεται σε ένα σημείο όπου η Amazon αισθάνεται αρκετά βέβαιη ώστε να επεκταθεί σε νέους τομείς. “Δεν είναι πλέον οι πρώιμες μέρες. Σαφώς τώρα σκεφτόμαστε άλλα μέρη, όπως το αυτοκίνητο, την κουζίνα και τις συναντήσεις – εδώ έχουμε ένα Echo Dot σε κάθε αίθουσα συνεδριάσεων “, λέει η Limp υπονοώντας τις μελλοντικές συσκευές του Alexa για το χώρο εργασίας. “Έτσι είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα φτερά μας και να βρούμε να δοκιμάσουμε νέα περιβάλλοντα όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα interface”.

Αυτή τη χρονιά, η Amazon έχει επικεντρώσει το Alexa στον οικιακό ήχο και  το βίντεο, στο συνδεδεμένο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Την επόμενη χρονιά , μπορεί να δούμε ότι η Amazon ανακοινώνει προϊόντα που φέρνουν φυσιολογική φωνή σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον. Όταν φτάσεις σε μια πολύ παραδειγματική εμπειρία χρήστη, όπως η Amazon, έχεις πλέον το πλεονέκτημα του επικεφαλής και ο δρόμος ανοίγεται μπροστά σου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.