26 Απρ 2024
READING

Πως η μάρκα smoothies “Innocent” έγινε bestseller

5 MIN READ

Πως η μάρκα smoothies “Innocent” έγινε bestseller

Πως η μάρκα  smoothies “Innocent” έγινε bestseller

Ήταν η πρώτη σημαντική ανακάλυψη της σειράς Innocent, και οι τρεις ιδρυτές της συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να γίνει επιτυχία. Ακόμα κι αν αυτό εμπεριείχε ένα κομμάτι υπερβολής.

Αυτό έγινε το 2000 που η αλυσίδα supermarket “Waitrose” συμφώνησε να δοκιμάσει τα ποτά της επιχείρησης σε 10 καταστήματα.

Το Innocent ήταν μόλις 18 μηνών εκείνη την εποχή και ήταν η πρώτη φορά που έβαλε τα smoothies της στα ράφια ενός λιανοπωλητή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ίσως νομίζετε ότι θα ήταν μια στιγμή γιορτής για την λονδρέζικη startup, αλλά όπως εξηγεί ο συνιδρυτής Richard Reed, είχαν πάρα πολύ άγχος.

“Ξέραμε πολύ καλά ότι εάν τα smoothies πωλούνταν σωστά, θα τοποθετούνταν σε 10 ακόμη καταστήματα κ.ο.κ. Εάν όχι, θα ήταν τέλος για μας πριν καλά καλά ξεκινήσουμέ”, λέει.

Έτσι, ο Richard και οι συνιδρυτές του, ο Adam Balon και ο Jon Wright, κατέληξαν σε ένα σχέδιο.

“Έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι τα smoothies θα πωληθούν ,” λέει ο Richard. “Και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαμε να βεβαιωθούμε ήταν να πάμε στα καταστήματα και να αγοράσουμε τα δικά μας προϊόντα”.

“Ήταν σε μεγάλο βαθμό μια ψευτοπώληση μέχρι την αληθινή πώληση, αλλά ευτυχώς ξεκινήσαμε να βλέπουμε γρήγορα πωλήσεις σε καταστήματα που δεν αγοράζαμε το δικό μας απόθεμα”.

Σήμερα η Innocent είναι μία από τις μεγαλύτερες μάρκες smoothie και χυμών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, με ετήσιες πωλήσεις άνω των £ 350 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, ενώ οι τρεις ιδρυτές παραμένουν στο διοικητικό συμβούλιο, δεν κατέχουν πλέον την επιχείρηση. Αντ ‘αυτού, πούλησαν την εταιρία στην Coca-Cola το 2013, ως αποτέλεσμα της δύσκολης ανάπτυξης της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ο Richard, 45 ετών σήμερα, μας βοηθά να καταγράψουμε την άνοδο του Innocent.

Οι τρεις συνιδρυτές ήταν φίλοι στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο Ρίτσαρντς στη διαφήμιση και ο Adam και ο Jon στη συμβουλευτική για τη διαχείριση.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ενώ ήταν διακοπές για σκι μαζί, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν όλοι τη δουλειά τους και να ξεκινήσουν μια μάρκα smoothie. Η ιδέα τους για το Innocent ήταν να φτιάχνουν smoothies εξ ολοκλήρου από φυσικά, φρέσκα φρούτα, χωρίς να καταφεύγουν στη χρήση φθηνότερων συμπυκνωμάτων και συντηρητικών. Και η επιχείρηση θα έδινε το 10% των κερδών σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Έτσι, βασιζόμενοι στηστις οικονομίες τους  και τις πιστωτικές κάρτες, ξεκίνησαν πρώτα να φτιάχνουν τα smoothies από τη μικρή κουζίνα ενός σπιτιού το οποίο μοιράζονταν στο δυτικό Λονδίνο, πριν βρουν τελικά τον αγρότη στη βόρεια Αγγλία που θα μπορούσε να πολτοποιεί τα φρούτα γι ‘αυτούς.

Ωστόσο, η διασφάλιση της οικονομικής στήριξης ήταν πολύ δυσκολότερη. “Πήγαμε σε 20 τράπεζες που όλοι είπαν όχι », λέει ο Richard. “Στη συνέχεια, πήγαμε σε 500 εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων στο Λονδίνο. Οι περισσότεροι δεν μας απάντησαν, ενώ οι υπόλοιποι είπαν επίσης όχι”.

“Ένας είπε ότι σημειώσαμε μηδέν από τα πέντε στο εγχειρίδιο των επενδυτών, γιατί ήμασταν πολύ νέοι, δεν είχαμε διορίσει έναν ηγέτη – γιατί θέλαμε να το τρέξουμε μαζί, δεν είχαμε εμπειρία στον κλάδο και δεν είχαμε επιχείρηση πριν. Είπε ότι είμαστε μια φοβερή επενδυτική ευκαιρία, και δεν θα μας άγγιζε. Και αυτό ήταν το νόημα τελικά”.

Από την απογοήτευση, οι τρεις ιδρυτές έστειλαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα μήνυμα στις οικογένειες και φίλους τους για να ρωτήσουν αν κάποιος γνώριζε κάποιον πλούσιο που θα ήθελε να επενδύσει.

Ένας παλιός σχολικός φίλος του Τζον Ράιτ πρότεινε να δοκιμάσουν έναν αμερικανό επενδυτή που ονομάζεται Maurice Pinto. Ήταν εντυπωσιασμένος αρκετά για να επενδύσει £ 250,000, και η Innocent θα ήταν έτοιμη. Περαιτέρω βοήθεια και υποστήριξη, ήρθαν από τον Mike Lord, έναν επιχειρηματία που είχε μια εταιρία χυμών με έδρα στην Ουαλία.

Μετά τις ασφαλισμένες συμφωνίες της Innocent με όλες τις κύριες ομάδες σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου,οι πωλήσεις της εκτοξεύτηκαν και συνέχισαν να αυξάνονται έντονα έως ότου όλα πήγαν στραβά το 2008.

“Είχαμε 10 χρόνια απίστευτης ανάπτυξης, αλλά στη συνέχεια είχαμε πρόβλημα καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση μας έπληξε”, λέει ο Richard.

“Ξαφνικά οι πωλήσεις μας υποχώρησαν και όπως λέει ο λαός:” Παίρνω λιγότερα χρήματα, για αυτό πρέπει να είμαι και πιο σφιχτός”.

“Στη συνέχεια, δεχτήκαμε τηλεφώνημα από τον κατασκευαστή μας λέγοντας: “Αλήθεια, λυπάμαι πραγματικά, αλλά σήμερα είναι η τελευταία μέρα που λειτουργούμε , και αυτή είναι η τελευταία  παραγωγή  που μπορούμε να κάνουμε για εσάς.”Και εκείνη τη στιγμή έφτιαχναν το 100% του προϊόντος μας.

“Στη συνέχεια, η τράπεζά μας είπε ότι” θέλουμε τα χρήματά μας πίσω “και είπαμε” λυπάμαι αλλά δεν τα έχουμε “, και απάντησαν« στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναλάβουμε την επιχείρηση ».

“Έτσι ήμασταν ξαφνικά στη θέση όπου έπρεπε να πουλήσουμε μέρος της επιχείρησης για να την σώσουμε.”

Οι τρεις ιδρυτές είχαν αρκετούς ενδιαφερόμενους, αλλά αποφάσισαν να πάνε με την Coca-Cola, όπου πούλησαν τμήματα της επιχείρησης σε διάφορα στάδια, μέχρι το 2013 – με τις ετήσιες πωλήσεις της Innocent να φτάνουν τα £ 210 εκατομμύρια – ο γίγαντας των ΗΠΑ, πήρε το τελικό μερίδιο λέει ο Ρίτσαρντ , για πάνω από μισό δισεκατομμύριο λίρες”.

Στη συνέχεια, η Coca-Cola τους κάλεσε να παραμείνουν στο συμβούλιο, ως σύμβουλοι, που παραμένουν μέχρι σήμερα.

“Για μένα είναι ένα παραμύθι”, λέει ο Richard. “Όλοι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας και κανείς δεν έχασε τη δουλειά του και η σχέση με την Coca Cola είναι εξαιρετική. Επίσης, η εταιρεία είναι αφοσιωμένη στα ηθικά ιδανικά του Innocent, συμπεριλαμβανομένης της παροχής 10% των κερδών του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς”.

Αν και δεν παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της Innocent, οι τρεις συνιδρυτές της τρέχουν τώρα τη δική τους επιχείρηση επενδύσεων που ονομάζεται JamJar. Αποδεικνύοντας ότι έχουν ταλέντο στο να αναγνωρίζουν την επιτυχία, έχουν επενδύσει σε τέτοιες επιτυχημένες επιχειρήσεις, όπως η επιχείρηση παράδοσης τροφίμων Deliveroo και η επιχείρηση σνακ Graze.

Ο Richard διοργανώνεί επίσης, τακτικά εκδηλώσεις που παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. όπως αυτές που διοργανώνονται από την Plusnet Pioneers, ένα πρόγραμμα που διευθύνεται από τον πάροχο ευρυζωνικών υπηρεσιών Plusnet.

Ο Alex Mitchell, ιδρυτής της IoD 99, λέει: “Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί μια επιχειρηματική επανάσταση τα τελευταία χρόνια και η Innocent ήταν μία από τις επιχειρήσεις που πρωτοστάτησε”.

Ο Ρίτσαρντ λέει ότι οι βασική του συμβουλή σε όσους σκέφτονται να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση δεν είναι να προσπαθήσουν να το κάνουν μόνοι σας. “Δουλέψτε ομαδικά. Δε γίνεται αλλιώς”.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.