20 Απρ 2024
READING

Nap York | Lounge ύπνου

4 MIN READ

Nap York | Lounge ύπνου

Nap York | Lounge ύπνου

Ένα κέντρο ευεξίας στη Νέα Υόρκη που δηλώνει ότι σκοπός του είναι “να επαναφορτίσει τους ανθρώπους που τροφοδοτούν τον κόσμο” δίνοντάς τους ένα χώρο για μια σημαντική δραστηριότητα: τον ύπνο.
Το Nap York είναι μια εγκατάσταση που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο στο Μανχάταν, που επιτρέπει στους ανθρώπους να κοιμηθούν σε καμπίνες. Από ένα γρήγορο power nap 30 λεπτών, μέχρι μια συνεδρία ύπνου πολλών ωρών σχεδιασμένη για ταξιδιώτες που έχουν αφήσει για κάποιες ώρες τα πράγματά τους σε ένα από τα κοντινά αεροδρόμια.
Οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν 15 δολάρια για έναν ύπνο 30 λεπτών ή έως και 250 δολάρια το μήνα για μία συνδρομή μέλους που περιλαμβάνει πέντε ύπνους την εβδομάδα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σύντομοι ύπνοι βελτιώνουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενέργεια, τη γνωστική λειτουργία και τον συναισθηματικό έλεγχο.

Τοποθετημένο στην πολυσύχναστη συνοικία Midtown του Μανχάταν, το Nap York αυτοαποκαλείται “η 24/7 όασή σας στη μέση της τσιμεντένιας ζούγκλας”. Όταν φτάσει κάποιος εκεί, και προσπάθησει να κρυφοκοιτάξει από στα παράθυρα, θα δει όλα κλεισμένα με σκοτεινές κουρτίνες.

Το Nap York έχει καταγράψει περίπου 8.000 επισκέπτες ύπνου, από τα εγκαίνιά του το Φεβρουάριο.

 

Μπαίνοντας, συναντάς οθόνες που μεταδίδουν τρόπους ύπνου και δυνατούς συνδυασμούς εγγραφής. Υπάρχουν επίσης μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου.

 

Έπειτα προχωράς προς την υποδοχή, την οποία ονομάζουν “σταθμό ευεξίας”, ανταλλάσσεις τα παπούτσια σου με παντόφλες, πληρώνεις τον ύπνο σου και παίρνεις ένα buzzer ειδοποίησης που λειτουργεί σαν ξυπνητήρι.

Πριν ή μετά τον ύπνο του, ο πελάτης μπορεί να καθίσει στη σφαιροειδή πολυθρόνα και να απολαύσει μια κούπα χαμομήλι στο καταπράσινο λόμπυ. Πριν την ξενάγησή ,μπορεί κάποιος να  χαλαρώσει μερικά λεπτά στην καρέκλα και να ακούσει χαλαρωτική, ορχηστρική μουσική.

Ένας από τους υπαλλήλους, οι οποίοι ονομάζονται “ομάδα του ονείρου”, δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ντουλαπάκι ασφαλείας χωρίς επιπλέον χρέωση. Υπάρχει επίσης χώρος μεγάλων αποσκευών.

Οι καμπίνες ύπνου βρίσκονται επάνω σε δύο ξεχωριστούς ορόφους.

Υπάρχουν παντού φυτά στο χώρο. Περίπου 500.

Στην αρχή φαίνεται παράξενο ότι είναι όλα μαύρα. Όμως αυτό δημιουργεί ατμόσφαιρα. Υπάρχουν 28 business class και 9 first class καμπίνες, οι οποίες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες και διαθέτουν βαριά κουβέρτα και ρυθμιζόμενο κρεβάτι.

Η αίθουσα της καμπίνας είναι παράδοξα ήσυχη. Ο χώρος του Nap York διαθέτει ηχομόνωση με επένδυση με λάστιχα αυτοκινήτου κάτω από τον τοίχο. Συσκευές λευκού ήχου που ακούγονται σχεδόν σαν εξαερισμός βοηθούν να καταπνίγεται ο εξωτερικός θόρυβος.

Όταν μπεί κάποιος στην καμπίνα, μένει έκπληκτος από το πόσο ευρύχωρη ήταν. Αναμένεται να είναι  περισσότερο σαν σωλήνα, αλλά υπήρχε αρκετός χώρος ακόμα και για να καθίσει κανείς.

Εδώ έρχονται κυρίως ταξιδιώτες  που έχουν αφήσει τα πράγματά τους σε κάποιο κοντινό αεροδρόμιο, αλλά τελικά υπήρχαν και πάρα πολλοί επαγγελματίες. Ο υπεύθυνος αναφέρει πως υπάρχουν πολλά VIP μέλη που επισκέπτονται το χώρο από Δευτέρα έως Παρασκευή για 30 λεπτά.

 

Οι καμπίνες επιθεωρούνται και καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση από τους υπαλλήλους. Τα στρώματα, από την ιαπωνική εταιρεία Airweave, είναι σχεδιασμένα να μπορούν να πλυθούν και να συγκρατούν τη λιγότερη σκόνη και αλλεργιογόνα. Επίσης χρησιμοποιούνται ανιχνευτές εντόμων και κάθε μήνα γίνεται απολύμανση.

 

Για 5$ επιπλέον, μπορείς να αναβαθμιστείς σε first class καμπίνα με μεγαλύτερο ύψος, ρυθμιζόμενο κρεβάτι και λινή κουβέρτα. Το κέντρο συνεργάζεται με πολλούς γιατρούς που ειδικεύονται στον ύπνο ώστε να γνωρίζουν τι κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο γρήγορα και να ξεκουράζονται περισσότερο από τον ύπνο τους.

Αν επιλέξεις να μην αποθηκεύσεις τα παπούτσια ή τα υπόλοιπα υπάρχοντά σου στα ντουλαπάκια στον κάτω χώρο, υπάρχει χώρος κάτω από το στρώμα στις first class καμπίνες.

Το buzzer, που σε βοηθά να ξυπνήσεις, απενεργοποιείται μία φορά και έπειτα χτυπά ξανά μετά από λίγα λεπτά για να σε βοηθήσει να ξυπνήσεις ομαλά. Αν πάλι δεν ξυπνήσεις, ένα μέλος της “ομάδας του ονείρου” έρχεται να σε επαναφέρει γλυκά από το λήθαργό σου.

Οι Nappers έχουν την επιλογή να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στη ρεσεψιόν ή μπορούν να τα φορτίσουν μέσα στην καμπίνα.

Τα περισσότερα στρώματα προσαρμόζονται και επεκτείνονται με χειρισμό από τηλεχειριστήριο.

Το ταβάνι της first class ήταν καλυμμένο με τρεμάμενα φωτάκια που έμοιαζαν με νυχτερινό ουρανό. Τα φωτάκια δεν ήταν πολύ φωτεινά, αλλά μπορείς να τα σβήσεις πριν κοιμηθείς εάν προτιμάς το απόλυτο σκοτάδι.Το στρώμα ήταν σκληρό αλλά πολύ άνετο.

Πίσω στη ρεσεψιόν, ένα μέλος της ομάδας του ονείρου προσφέρει μια ζεστή, αρωματική πετσέτα και ένα ποτηράκι με φυσικό χυμό.

 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.