19 Απρ 2024
READING

Τα Urban ξενοδοχεία, Mama Shelter

6 MIN READ

Τα Urban ξενοδοχεία, Mama Shelter

Τα Urban ξενοδοχεία, Mama Shelter

Μετά από μια μακροχρόνια συνεργασία που είχε με την τεράστια επιχείρηση φιλοξενίας, το Club Med, η οικογένεια Trigano επαν-εισήλθε στο χώρο της φιλοξενίας με το Mama Shelter να βρίσκεται σε οκτώ πόλεις.

Η γαλλική οικογένεια πίσω από το Club Med, το θέρετρο διακοπών, έχει μια τάση για αύξηση της φιλοξενίας που προσφέρει, χωρίς το σενάριο να περιλαμβάνει χιονοδρομικές πίστες ή παραλίες, αλλά αστικό τοπίο και ουρανοξύστες.

Γνωρίστε τα Mama Shelter, μια αλυσίδα boutique ξενοδοχείων, που δανείζεται μερικά στοιχεία από αυτά που δούλεψαν στο χιόνι και την άμμο και τα προσθέτει στους παράδεισους για hipster που δημιούργησε σε οκτώ πόλεις – τέσσερις στη Γαλλία, το Λος Άντζελες, το Ρίο ντε Τζανέιρο, και πρόσφατα στο Βελιγράδι και την Πράγα.

Για να κατανοήσει κανείς το Mama Shelter, πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα, πρώτα, για την γαλλική οικογένεια πίσω από αυτό – τους Trigano, των οποίων, ο αείμνηστος πατέρας, Gilbert, συνίδρυσε το Club Méditerranée με τον Gerard Blitz, τη δεκαετία του 1950. Το σενάριο με τις σκηνές στην παραλία, τελικά εξελίχθηκε σε χωριά, εμπνευσμένα από την Πολυνησία, με γεύματα σε μπουφέ, ανοιχτά μπαρ, οργανωμένες δραστηριότητες και νυχτερινή διασκέδαση. Στη συνέχεια, προστέθηκαν δράσεις των Gentils Organisateurs, πρόθυμες να διδάξουν αθλήματα σε παιδιά ή χορό σε ενήλικες.

«Ο πατέρας μου κατάλαβε πολύ νωρίς, ότι το χαρούμενο προσωπικό δημιουργούσε ευχαριστημένους πελάτες», λέει ο Serge Trigano. Η πραγματική καινοτομία, όμως, ήταν η τιμή. Μόλις κατέφθανε κάποιος στο θέρετρο, τα χρήματα δεν άλλαζαν χέρια -το κόστος της διαμονής καταβαλλόταν όλο μαζί σε ένα πακέτο all-inclusive. Έτσι, μετά την είσοδο, δεν υπήρχαν ταξικές διαφορές. Όλα ήταν αρκετά επαναστατικά.

Πέρα από την επιλογή των οικογενειακών διακοπών, το Club Med απογειώθηκε πραγματικά στην δεκαετία του ’60, μέσα από τα μοντέρνα τραγούδια της εποχής, αναζητώντας αυτό που περιέγραφε ο Γάλλος pop icon Serge Gainsbourg, ως «θάλασσα, σεξ και ηλιοφάνεια» στο soundtrack για την εμπνευσμένη από την Patrice Leconte φάρσα, les Bronzés, το 1978.

Καθώς το Club Med εξάπλωσε τα χωριά διακοπών του σε όλο τον κόσμο, ο Trigano βρέθηκε σε συναντήσεις με προέδρους, βασιλιάδες, ακόμη και τον Πάπα. Τελικά έδωσε τα ηνία στον Serge, ο οποίος κράτησε την εταιρεία ζωντανή, ακόμα και όταν οι νέοι ανταγωνιστές μεταπήδησαν στο all-inclusive σενάριο που ενσωμάτωνε και διασκέδαση σε club.

Συνδυάζοντας μια οικογενειακή επιχείρηση με μια άλλη, η ιδρυτική οικογένεια της Fiat, οι Agnellis, αγόρασα το 21,2% της Club Med το 1995. Αποδείχθηκε άσχημη μείξη. Καθώς, οι Triganos και οι Agnellis δεν ήταν ακριβώς σαν τους Hatfields και McCoys, ο Serge τελικά εκδιώχθηκε από την εταιρεία που δημιούργησε ο πατέρας του.

Η επιστροφή του MAMA

Όμως η φιλοξενία βρίσκεται στο αίμα των Trigano. Οι γιοι του, Serge, Jérémie και Benjamin, μεγάλωσαν στην οικογενειακή επιχείρηση και η γνώση της φιλοξενίας φάνηκε χρήσιμη, όταν η οικογένεια παρατήρησε ένα ξεχωριστό χάσμα στην αναπτυσσόμενη αγορά των boutique hotels.

“Όλοι πωλούσαν κάτι μοντέρνο σε σχέδιο, μοντέρνο φαγητό και άνετο προσωπικό”, λέει ο Jérémie. “Ξεχνούν ότι είμαστε στη βιομηχανία φιλοξενίας και είμαστε εδώ για να φιλοξενήσουμε ανθρώπους”.

Έτσι, συνεργάστηκαν με τον σχεδιαστή Philippe Starck για να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχειακό brand που χτίστηκε γύρω από τις “αξίες του Club Med, αλλά προσαρμόστηκε στον 21ο αιώνα”, λέει ο Serge. Αυτές οι αξίες περιλάμβαναν, ειδικά μελετημένη φιλοξενία (προσέλαβαν προσωπικό από το Plaza Athenee του Παρισιού, ξενοδοχείο πέντε αστέρων του Dorchester Collection), εξαιρετική εξυπηρέτηση, καλό φαγητό, τεχνολογία, καινοτομία και, το σημαντικότερο, καλούς ανθρώπους.

Το 2008, το ξενοδοχείο Mama Shelter των 172 δωματίων, άνοιξε σε μια εργατική γειτονιά του Παρισιού, τον Bagnolet. Το ξενοδοχείο είναι αναμφισβήτητα κομψό, με τις προδιαγραφές του υψηλού στιλ του Starck αλλά και ευφυή σχεδιασμό συνδυασμένο με χαλαρή ατμόσφαιρα.

“Προσπαθήσαμε, πραγματικά, να επικεντρωθούμε στη δημιουργία ενός διασκεδαστικού  περιβάλλοντος για τους επισκέπτες”, λέει ο Jérémie. Το Mama Shelter, όπως το Club Med, προωθεί την ιδέα της κοινής διασκέδασης, που εκτείνεται, από υπερμεγέθη τραπέζια για οκτώ άτομα και ζωντανή μουσική, μέχρι σε εστιατόρια, μαθήματα γιόγκα, μπαρ στον τελευταίο όροφο και μια ήρεμη ατμόσφαιρα.

Υπάρχει δυνατότητα και ιδιωτικής διασκέδασης, μάσκες από cartoon στα δωμάτια (που οι επισκέπτες μπορούν να δημοσιεύσουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης) και, ίσως βασισμένο στο Γαλλικό αίμα της οικογένειας, δωρεάν πορνό. “Οι άνθρωποι θα έβλεπαν έτσι κι αλλιώς”, λέει ο Jérémie.

Το πορνό ίσως, οδήγησε σε μία από τις πιο ασυνήθιστες συνεργασίες retail του ξενοδοχείου: προφυλακτικά Durex με brand το Mama Shelter. Αυτά τα προφυλακτικά είναι απλώς ένα άλλο δείγμα, ότι ενώ η ατμόσφαιρα είναι ανέμελη, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ακριβής.

Οι ξενοδόχοι έχουν σκεφτεί τη μικρότερη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένης της μυρωδιάς του κάθε ξενοδοχείου, συνεργαζόμενοι με τον κατασκευαστή κεριών Lola James Harper για να δημιουργήσουν αρώματα για κάθε τοποθεσία (το ξενοδοχείο στο Λος Άντζελες μυρίζει σαν τριαντάφυλλο και ξύλο).

Αν νομίζετε ότι ένα ξενοδοχείο με δωρεάν πορνό δεν είναι φιλικό προς την οικογένεια, στην πραγματικότητα είναι- έχουν τραπέζια ειδικά για περιποίηση μωρών, οικογενειακές σουίτες, παιδικά πακέτα δραστηριοτήτων και χαλαρή στάση απέναντι στα παιδιά που απολαμβάνουν το group football και γελούν δυνατά στα εστιατόρια, κάτι που o οποιοσδήποτε εξαντλημένος γονέας θα εκτιμήσει.Επιπλέον, το δωρεάν πορνό μπορεί να απενεργοποιηθεί από το προσωπικό.

Όπως στο Club Med, στο οποίο τα all-inclusive γεύματα το έκαναν, να μην θέλουν οι επισκέπτες να εγκαταλείψουν το θέρετρο για να πληρώσουν από την τσέπη τους για δείπνο, το Mama Shelter έχει κάνει τα τρόφιμα και ποτά ένα κεντρικό κομμάτι της φιλοξενίας του. Πρόκειται για ένα προσεκτικά δημιουργημένο σχέδιο, για να πειστούν οι επισκέπτες να μείνουν και να ξοδέψουν μέσα στις εγκαταστάσεις τους, ενώ ελπίζων πως θα καταφέρουν να έρθουν και οι ντόπιοι.

“Οι ξενοδόχοι, πάντα βλέπουν το φαγητό και την παροχή ποτών ως απαραίτητο κακό”, λέει ο Jérémie, σημειώνοντας ότι το Mama Shelter έχει αποδείξει ότι τα εστιατόρια ξενοδοχείων μπορούν να είναι επικερδείς επιχειρήσεις. “Τα ξενοδοχεία αγωνίζονται τώρα σκληρά για να κάνουν τα εστιατόρια και το μπαρ τους προσιτά στους ντόπιους. Το κάναμε αυτό από την αρχή. “

Τα MAMA επεκτείνουν τη δράση τους

Το 2014, η Accor Hotels αγόρασε μερίδιο 35% στην εταιρεία. Αν και το να φέρουν έναν εταιρικό συνεργάτη τους κόστισε κάτι, η εταιρεία αναπτύσσεται γρήγορα.

«Ανοίξαμε ένα Mama 125 δωματίων στο Βελιγράδι», λέει ο Jérémie. Εκτός από το μεγαλύτερο Mama- το ξενοδοχείο 238 δωματίων στην Πράγα- σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στο Λονδίνο, το Σάο Πάολο, τη Λισαβόνα, το Ντουμπάι και το Σαντιάγκο, και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για άνοιγμα ξενοδοχείων σε σημαντικές πόλεις σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, την Αυστραλία και την Ασία”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.