16 Απρ 2024
READING

Η Pandora σχεδιάζει ένα λαμπερό μέλλον στις Η.Π.Α.

5 MIN READ

Η Pandora σχεδιάζει ένα λαμπερό μέλλον στις Η.Π.Α.

Η Pandora σχεδιάζει ένα λαμπερό μέλλον στις Η.Π.Α.

Η Pandora, η δανέζικη εταιρεία κοσμημάτων αξίας $ 3.6 δισεκατομμυρίων γνωστή για τα “κλασσικά” βραχιόλια της, αντιμετωπίζει προβλήματα στo management.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του δεύτερου τριμήνου του 2018, η εταιρεία αντικατέστησε τον CEO της Anders Colding Friis, με τον Jeremy Schwartz, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του The Body Shop, και τον CFO της εταιρείας Anders Boyer. Αυτό ακολούθησε την παραίτηση του τότε CFO, Peter Vekslund.

Η ανάληψη της ευθύνης προέρχεται από την απογοήτευση του διοικητικού συμβουλίου με τις πωλήσεις, οι οποίες παρέμειναν σταθερές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (1,56 δισ. δολάρια έναντι 1,57 δισ. δολ.), αν και οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% σε τοπικά νομίσματα.

Αυτό οδήγησε την εταιρία στην ανάκληση της καθοδήγησης πωλήσεων-ανάπτυξης από 7-10%, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές του έτους, στο 4-7% τον Αύγουστο.

Νέος πρόεδρος της εταιρίας για την Αμερική

Ενώ η Pandora παλεύει με τα προβλήματα της στο “σπίτι της”, στοιχηματίζει σε μεγάλες προοπτικές για την Αμερική. Τον Αύγουστο διόρισε τον retail executive, Sid Keswani, ως νέο πρόεδρο της Αμερικής, για να διαχειρίζεται τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Αμερική, την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική. Η Αμερική αντιπροσώπευε περίπου το 30% των εταιρικών εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο.

Ο Keswani εντάσσεται στην Pandora, με 19 χρόνια εμπειρίας στην Target, όπου είχε πάνω από 450 καταστήματα με έσοδα 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν είναι καθόλου νωρίς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις της Pandora, οι οποίες μειώθηκαν κατά 12% το β’ τρίμηνο, αν και η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως σε αλλαγή πολιτικής επιστροφών. Κρατώντας αυτό από την εξίσωση, οι πωλήσεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4%, με κέρδη προερχόμενα από εξαγορές και ανοιγόμενα καταστήματα, αλλά αντισταθμίζονται από αυτό που η εταιρεία χαρακτήρισε ως “αρνητική απόδοση στα υπόλοιπα σημεία πώλησης”.

Στον νέο ρόλο του ο Keswani, θα επιβλέπει 3.400 υπάλληλους και 2.300 σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 650 καταστημάτων, περίπου 200 από τα οποία η εταιρεία κατέχει και λειτουργεί.

H Pandora στις Πολιτείες

Αυτή είναι μια τεράστια αποστολή για τον Keswani, καθώς η συνεχιζόμενη επέκταση των καταστημάτων της εταιρίας και των επώνυμων καταστημάτων της και οι πρωτοβουλίες ηλεκτρονικού εμπορίου  είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν συσχέτιση μεταξύ του δικτύου των ανεξάρτητων franchise, που έδωσαν την ανάπτυξη στην Αμερική.

Επί του παρόντος, η Pandora λειτουργεί περίπου 140 εταιρικά καταστήματα στις Η.Π.Α., μαζί με περίπου 220 καταστήματα franchise-concept, όπου περίπου το 70% βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα  και αρκετά μαζί με ανεξάρτητους εξουσιοδοτημένους retailers.

«Ακόμη βλέπουμε κάθε αγορά ξεχωριστά, οπότε δεν είναι μια προσέγγιση ενός μεγέθους για όλα», δήλωσε ο Keswani, μαζί με τη γενική διευθύντρια της Pandora, Laurie McDonald, σε μία συζητήσηση για το μέλλον της εταιρείας στις ΗΠΑ.

“Τα Franchises αποτελούν σημαντικό μέρος του δικτύου μας στις ΗΠΑ. Ενώ θέλουμε να επεκτείνουμε το ιδιόκτητο αποτύπωμα retail, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους franchisees σε διάφορες αγορές”, λέει ο Kesani σημειώνοντας ότι η εταιρεία διαθέτει πάνω από 1.000 σημεία διανομής με πωλητές πολλών brand, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων κοσμηματοπωλών, γυναικείων μπουτίκ και πολυκαταστημάτων.

To omni-channel μέλλον της Pandora

Η Pandora θέτει μεγάλα στοιχήματα σε ένα omni-channel μέλλον ή ένα μοντέλο “ενοποιημένου εμπορίου”, καθώς οι πελάτες της όλο και περισσότερο προωθούν την αγνωστικιστική συμπεριφορά με τους τρόπους που επιλέγουν να εμπλακούν με το brand.

Για το σκοπό αυτό, το online αντιπροσωπεύει το 20% περίπου των κοσμημάτων που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2017. Για την Pandora σήμερα είναι μόνο περίπου το 10% των εσόδων στις Η.Π.Α., αλλά αυξήθηκαν περίπου κατά 50% το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Η Pandora έχει στόχο να καλύψει το 20% της βιομηχανίας. Ενισχύει το channel-style ταξίδι του καταναλωτή, προσφέροντας αγορές στο κατάστημα οποιουδήποτε προιόντος, είτε είναι σε απόθεμα είτε όχι, προς αποστολή στο σπίτι, επιτρέποντας στους πελάτες να αγοράζουν ηλεκτρονικά και να επιστρέφουν ή να τα ανταλλάσσουν στο κατάστημα και δίνοντας στους online πελάτες τη δυνατότητα να βλέπουν τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων των concept stores στην ιστοσελίδα τους.

Επιπλέον, η SimilarWeb αναφέρει ότι οι επισκέψεις στο us.pandora.net, το νέο ιστότοπο eshop που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, προσελκύουν μέχρι στιγμής περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Nέα προιόντα και προωθητικές ενέργειες ώστε να κρατούν τους retailers ευτυχισμένους

Η Pandora είναι γνωστή για τα κοσμήματα και τα βραχιόλια της, αλλά εξελίσσεται σε μια πλήρη σειρά κοσμημάτων που έχει αναπτυχθεί σταθερά τα τελευταία 2-4 χρόνια.”Σήμερα περίπου το 25% της επιχείρησής μας είναι σε προιόντα κοσμημάτων εκτός από τα βραχιόλια. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το μερίδιο αυτό στο 50% των συνολικών εσόδων μέχρι το 2022″, δηλώνει ο Keswani.

Η Laurie McDonald προσθέτει ότι η διαφοροποίηση της Pandora σε άλλες κατηγορίες κοσμημάτων προσελκύει νέους πελάτες οι οποίοι στη συνέχεια μετατρέπονταν σε “φανατικούς” customers.

Για το σκοπό αυτό, η McDonald επεσήμανε μια νέα συλλογή βραχιολιών που ονομάζεται Reflexions, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο για την εποχή των holiday gifting, η οποία είναι σαφώς διαφορετική σε στυλ και σχεδιασμό από αυτό που ήταν διαθέσιμη στην ποικιλία charm στο παρελθόν. «Συνεχίζουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας προιόντα για εξατομίκευση και αυτο-έκφραση μέσω κοσμημάτων», λέει.

Για να υποστηρίξει το ανεξάρτητο δίκτυο retail, εκτός από τα νέα προϊόντα για το φθινόπωρο, η Pandora θα συνεχίσει να εξετάζει το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων με την πάροδο του χρόνου για ειδικές προωθητικές ενέργειες.

H Pandora στοχεύει τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές

Κλείνοντας, οι Keswani και McDonald μοιράστηκαν σχέδια για το πολύ σημαντικό τέταρτο τρίμηνο του 2018, αναγνωρίζοντας ότι η Pandora είναι ένα δημοφιλές brand για gifting. Μια πλήρης καμπάνια μάρκετινγκ προγραμματίζεται να περιλαμβάνει τηλεοπτικές διαφημίσεις και μια μεγάλη προώθηση στο διαδίκτυο. Τα συσκευασμένα σετ που προορίζονται για gifting θα βρίσκονται επίσης σε διάφορα επίπεδα τιμών.

Και μετά από μια επιτυχημένη πορεία την τελευταία περίοδο των διακοπών, η Pandora θα συνεργαστεί ξανά με το Radio City Music Hall σε ένα concept με θέμα το Rockettes για να συμπεριλάβει ένα ειδικής έκδοσης charm και ένα στολίδι δέντρου.

“Θα έχουμε ένα pop-up κατάστημα στο Radio City Music Hall όπου θα επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι. Θα έχουμε την ευκαιρία να τους προσφέρουμε μια μεγάλη επιλογή δώρων για τις διακοπές,” ανέφερε η McDonald.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.