19 Απρ 2024
READING

Δημογραφικές αλλαγές που διαφοροποιούν το μέλλον του Retail

5 MIN READ

Δημογραφικές αλλαγές που διαφοροποιούν το μέλλον του Retail

Δημογραφικές αλλαγές που διαφοροποιούν το μέλλον του Retail

Ο αμερικανικός πληθυσμός – ο αριθμός των καταναλωτών – αυξάνεται λιγότερο από 1% ετησίως. Κανένας διευθυντής προϊόντων, ή διευθυντής επιχείρησης, ή διευθύνων σύμβουλος δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί με αύξηση εσόδων μικρότερη από 1% ετησίως. Είναι απαραίτητο για κάποιον που εμπορεύεται καταναλωτικά προϊόντα να υπολογίζει ποια είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα και ποια είναι τα τμήματα που θα αγοράσουν περισσότερο από το προϊόν τους. Δεν είναι περισσότερο περίπλοκο από αυτό. Τα δημογραφικά στοιχεία έχουν πραγματικά σημασία.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες μακροοικονομικές τάσεις που οι retailers πρέπει να έχουν κατά νου.

Λιγότεροι άνθρωποι ισοδυναμούν με λιγότερους αγοραστές

Το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο του από το 1937. Ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε μόνο κατά 0,7% το 2016 και το 2017. Παράγοντες που επηρεάζουν την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού, είναι το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, λιγότερες γεννήσεις και μειωμένη μετανάστευση, με ποσοστό μικρότερο από 4% το 2016.

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ μετατοπίζεται επίσης, με κίνηση προς τα δυτικά και νότια και με τους μαύρους Αμερικανούς  τώρα να μετακινούνται από το βορρά προς το νότο. Για παράδειγμα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει περισσότερες εξερχόμενες από εισερχόμενες μεταναστεύσεις και η Γιούτα είναι τώρα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πολιτεία.

Αυτό πιέζει τους retailers στις παραδοσιακές περιοχές με υψηλό πληθυσμό. Ο μικρότερος πληθυσμός θα απαιτήσει λιγότερα καταστήματα και λιγότερη επέκταση, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπάρχοντα καταστήματα πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικά. Αυτό δημιουργεί μια νέα  και διαφορετική  λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ανταγωνισμού από τις ηλεκτρονικές αγορές.

Λιγότερο τυχερή μεσαία τάξη, πιο ευημερούσα πολυτελής τάξη

Σχετική μελέτη έχει τεκμηριώσει την πτώση της αγοραστικής δύναμης και των οικονομικών πόρων της αμερικανικής μεσαίας τάξης. Η Pew Research διαπίστωσε ότι ο αριθμός ενήλικων Αμερικανών στη μεσαία τάξη, οι οποίοι ορίζονται ως νοικοκυριά που έχουν εισοδήματα , έχει μειωθεί από 61% το 1971 σε 50% το 2015. Και το μερίδιό τους στο συνολικό εισόδημα του έθνους έχει μειωθεί δραματικά, από 62% το 1970 σε 43% το 2014.

Αυτά τα νοικοκυριά μεσαίας τάξης έχουν απλώς λιγότερα χρήματα για να δαπανήσουν για τα απαραίτητα, πόσο μάλλον για πολυτελείς αγορές.

Ενώ η μεσαία τάξη βυθίζεται όλο και χαμηλότερα, οι περιουσίες εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή της εισοδηματικής πυραμίδας αυξάνονται. Λαμβάνουν ένα υπερβολικό ποσό εθνικού εισοδήματος, που αυξήθηκε από 29% το 1970 σε 49% το 2014 και συσσωρεύουν μεγαλύτερο μερίδιο πλούτου, περισσότερο από επτά φορές από εκείνον των νοικοκυριών μεσαίας τάξης το 2013, σύμφωνα με την Pew.

Δεν είναι όλα τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος αναγκαστικά στην πολυτελή τάξη: Η συντριπτική πλειοψηφία των 35 εκατομμυρίων πιο ευνοημένων νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι HENRYs (high-income-not-rich-yet), οι οποίοι ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια, αντί των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων με εισοδήματα πάνω από $ 250k.

Άνοδος των νοικοκυριών πολλών γενεών

Ένας στους πέντε Αμερικανούς ζει σε ένα νοικοκυριό με περισσότερες από μία γενιές ,60,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσοστό περίπου 40% Millennials (ηλικίας 18 έως 34 ετών) που ζουν με τους γονείς τους ή με άλλα μέλη της οικογένειας, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1940.

Επιπλέον υπάρχει μια αύξηση στις “οικογένειες με παππούδες”, με έναν παππού ή γιαγιά να είναι το κεφάλι του νοικοκυριού. Σήμερα περίπου ένα στα 10 παιδιά ζουν με κάποιον από τους παππούδες του.

Αυτό δημιουργεί απρόβλεπτα μοτίβα αγορών όταν οι άνθρωποι ψωνίζουν: για παράδειγμα, η 50χρονη γυναίκα που αγοράζει παιδικές πάνες για το εγγόνι της και πάνες για ενήλικες για τον γονέα της.

Οι οικογένειες που απαρτίζονται από πολλές γενεές, δημιουργούν νέα ζήτηση κατοικιών που επηρεάζει το μέγεθος των σπιτιών, τον αριθμό των υπνοδωματίων και των λουτρών και ακόμη και το μέγεθος του γκαράζ.

Mένοντας σε ένα μέρος

Οι άνθρωποι δεν κινούνται όπως παλαιότερα. Ενώ στη δεκαετία του 1960 περίπου 20% των Αμερικανών ήταν σε κίνηση, σήμερα μόνο το 10% αναμένεται να μετακινηθεί σε ένα έτος, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1948, σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που μετακινούνται από πολιτεία σε πολιτεία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τη δεκαετία του 1990.

Οι λόγοι για αυτές τις αλλαγές είναι πολύπλοκοι, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι. Το γνωστό περιβάλλον προσφέρει απομόνωση και προστασία από το άγνωστο καθώς οι Αμερικανοί γίνονται πιο δυσμενείς στην ανάληψη κινδύνων και έχουν μεγαλύτερη εμμονή με την ασφάλεια.

Οι Αμερικανοί περιμένουν από τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα που συχνάζουν να εγγυόνται την ασφάλειά τους, υποδηλώνοντας ότι ίσως δεν είναι αρκετοί οι άοπλοι φύλακες ασφαλείας για να προστατεύσουν τους αγοραστές ενός  εμπορικού καταστήματος.

Πολλοί νέοι, λίγα μικρά παιδιά

Οι millenials μπορεί να είναι η μεγαλύτερη γενιά των γενεών της ιστορίας – 79,8 εκατομμύρια το 2016 – αλλά μέχρι στιγμής δεν γεννούν την επόμενη γενιά. Εκεί που θα έπρεπε να γίνεται baby boom, μάλλον γίνεται baby bust.

Οι millenials καθυστερούν να αναπαραχθούν, καθυστερώντας την ηλικία της μητρότητας στα 28, με αποτέλεσμα να υπάρχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από το 1987. Από το 2008, έχουν υπάρξει 3,4 εκατομμύρια λιγότερες γεννήσεις από ό, τι συνήθως. Υπάρχουν περισσότερα νοικοκυριά με σκύλους παρά με παιδιά, και οι αριθμοί είναι 43 εκατομμύρια έναντι 33 εκατομμυρίων.”

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη γεννήσεων αντιστρέφεται, λόγω των περισσότερων γυναικών που πλησιάζουν τα 40 και έχουν βρέφη, βραχυπρόθεσμα τα πράγματα θα είναι δυσάρεστα για τους retailers που στοχεύουν τα παιδιά.

Όταν oι millenials αρχίζουν να κάνουν παιδιά, οι αριθμοί δεν αναμένεται να επιταχυνθούν όσο στις προηγούμενες γενιές. Οι επιχειρήσεις που στοχεύουν στα παιδιά θα ήταν καλό να παρακολουθήσουν  στενά αυτή την αλλαγή πληθυσμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.