19 Απρ 2024
READING

Τα “Πρέπει” και τα “Μη” για ένα επιτυχημένο κατάστημα Retail

4 MIN READ

Τα “Πρέπει” και τα “Μη” για ένα επιτυχημένο κατάστημα Retail

Τα “Πρέπει” και τα “Μη” για ένα επιτυχημένο κατάστημα Retail

Η επιτυχία ενός retail καταστήματος απαιτεί κόπο,έμπνευση και συνέπεια.Aκολουθούν μερικά “Πρέπει” και τα “Μη” που θα κάνουν το κατάστημά σας περισσότερο επιτυχημένο κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων καιρών σε μία πολύ ανταγωνιστική και απαιτητική βιομηχανία.

Κόστος Ενοικίου

“Μην” υπογράφετε μια μακροχρόνια μίσθωση καταστήματος, ακόμα κι αν φαίνεται μία πολύ καλή ευκαιρία, μέχρι να είστε 100% σίγουροι ότι η θέση και ο χώρος είναι μεγάλος και επαρκής για ανάπτυξη. Μια κακή συμφωνία ενοικίασης είναι ο νούμερο ένα “δολοφόνος” των καταστημάτων retail.

“Πρέπει” να υπολογίσετε προσεκτικά την ικανότητα του καταστήματός σας να είναι κερδοφόρο για να καλύψει εύκολα το κόστος μίσθωσης. Αυτό απαιτεί έναν προσεκτικό υπολογισμό των πωλήσεων (κέρδος) ανά τετραγωνικό μέτρο του εμπορικού χώρου, τον αριθμό των πωλητών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (συμπεριλαμβανομένου του κόστους εργασίας) σε αυτόν τον χώρο και πόσο από το απόθεμά σας μπορείτε να καλύψετε στις αγορές σας.

Κυκλοφορία

“Μη” διαλέγετε μια θέση καταστήματος μόνο και μόνο επειδή “σας αρέσει” ή επειδή έχετε μια καλή συμφωνία ενοικίου. Για παράδειγμα, αν είστε κατάστημα προϊόντων ή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο ή σε τοποθεσία όπου όλα τα κοντινά καταστήματα είναι τύπου discount, πιθανόν να βρίσκεστε σε λάθος τοποθεσία.

“Πρέπει” να αναλύετε προσεκτικά την ποσότητα και το είδος της επισκεψιμότητας που θα έχετε στο κατάστημά σας. Μπορεί το κατάστημά σας να βρίσκεται σε ένα μέρος με μεγάλη κυκλοφορία, αλλά ο ιδιαίτερος χαρακτήρα του να το κάνει να έχει πολύ μικρή ροή.

Εργαστείτε

“Μη” νομίζετε ότι η λειτουργία ενός καταστήματος retail είναι μια δουλειά 5 ημερών με ωράριο 9-5.

“Πρέπει” να προετοιμάζεστε ότι θα εργάζεστε επτά ημέρες την εβδομάδα και πολλές ώρες, ειδικά όταν ανοίγετε για πρώτη φορά, δεδομένου ότι πρέπει να μάθετε κάθε εκατοστό της επιχείρησής σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε πώς να τροποποιείτε το επιχειρηματικό σας μοντέλο, αν είναι απαραίτητο, να διαχειριστείτε το κατάστημα και να προσλάβετε ανθρώπους για να το διαχειριστείτε στο μέλλον.

Εμπειρία Καταναλωτή

“Μην” τοποθετείτε μόνο μια πινακίδα καταστήματος, τοποθετείστε τα εμπορεύματα στα ράφια, τρέξτε μερικές διαφημίσεις και ορισμένες διαφημιστικές προσφορές και περιμένετε να επιτύχετε. Στον σημερινό κόσμο, είναι πολύ πιθανό ότι οτιδήποτε που πουλάτε (ακόμη και μια υπηρεσία) να μπορεί να αγοραστεί στο διαδίκτυο ή από άλλον retailer που είναι ήδη εγκατεστημένος.

“Πρέπει”  να δημιουργήσετε μια τέλεια εμπειρία για τον πελάτη. Αυτό περιλαμβάνει το πώς θα εμφανίζονται τα εμπορεύματα, η μυρωδιά του καταστήματος,  η καθαριότητα, η στάση και η γνώση του προσωπικού. Το θέμα είναι να παρέχουμε στους πελάτες κάτι που δεν μπορούν να έχουν όταν συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Εξυπηρέτηση πελατών

Ακόμα κι αν έχετε ένα καταπληκτικό κατάστημα,  σε μια εξαιρετική τοποθεσία, με εξαιρετικές τιμές “μην” είστε σίγουροι για την επιτυχία. Η κακή εξυπηρέτηση πελατών θα σας επιστρέψει αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο και η φήμη σας θα καταστραφεί. Πέντε ικανοποιημένοι πελάτες θα πουν σε ένα νέο πελάτη για το πόσο καλό ήταν κατάστημά σας. Αλλά ένας δυσαρεστημένος πελάτης θα το πει σε πέντε άλλους ότι έχετε τα χάλια σας.

“Πρέπει”  να  εκπαιδεύσετε το προσωπικό πωλήσεών σας για το πώς περιμένετε να φέρονται στους πελάτες και ο  ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του καταστήματος πρέπει να θέσει το παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα το κάνει και το υπόλοιπο προσωπικό.

Τιμολόγηση

“Μην” τιμολογείτε τα εμπορεύματα στο κατάστημά σας πολύ χαμηλά. Αν ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να είστε σε θέση να τιμολογήσετε τα αγαθά και τις υπηρεσίες σας με τρόπο που μπορείτε να κερδίσετε χρήματα. Μην τιμολογείτε πάρα πολύ υψηλά. Ενώ αυτό μπορεί να είναι προφανές, πρέπει να σημειωθεί. Η αθέμιτη τιμολόγηση θα σας δώσει μια φήμη που σίγουρα θα καταστρέψει το κατάστημά σας.

“Πρέπει” να διερευνείτε την τιμή διαδικτύου και την τοπική τιμή για τα αγαθά και τις υπηρεσίες σας. Σχεδιάστε προσεκτικά μια στρατηγική τιμολόγησης που μεγιστοποιεί το κέρδος σας, ενώ εξισορροπεί τις πωλήσεις και την ικανοποίηση του πελάτη. Εάν κάνετε σωστά πράγματα, οι πελάτες θα σας “πληρώσουν” ευχαρίστως περισσότερο από την τιμή που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Η έξυπνη τιμολόγηση είναι κάτι που απαιτεί καθημερινό προγραμματισμό, παρατήρηση και εμπειρία για τη μεγιστοποίηση της επιτυχίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.