Το μέλλον έρχεται από την Ασία και σε λίγα χρόνια θα καθορίζεται το η πορεία όλου του κόσμου από αυτά που θα συμβαίνουν εκεί.Ινδία,Ινδονησία,Μαλαισία,Φιλιππίνες,Σιγκαπούρη,Ταιλάνδη,Βιτνάμ.
Οι πιο ελπιδοφόρες αγορές στον κόσμο βρίσκονται στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και στην Ινδία.Πολλοί κινέζοι επιχειρηματίες που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό επιλέγουν την δραστηριοποίηση ειδικά σε εκείνο το τμήμα της Ασίας.
Το σχετικά χαμηλό κόστος εργασίας στη Νοτιοανατολική Ασία προσελκύει ήδη πολλούς επενδυτές από το εξωτερικό. “Πολλοί κατασκευαστές μετακινούν την έδρα τους στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι σίγουρα μια τάση”.
Η οικονομική γοητεία της Ινδίας επιβεβαιώθηκε από τα πρόσφατα στοιχεία. Το ΑΕΠ της χώρας κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αναπτύχθηκε κατά 8,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας την κατάταξη της χώρας ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Η συνεργασία μεταξύ της ASEAN και της Κίνας αποτέλεσε επίσης το επίκεντρο της συνομιλίας στο Παγκόσμιο Φόρουμ FutureChina και το Περιφερειακό Επιχειρηματικό Φόρουμ της Σιγκαπούρης που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη στις 27-28 Αυγούστου.
Οι μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις επηρέαζουν αυτές τις αλλαγές και την ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες. “Η μέση ηλικία σε αυτή την περιοχή είναι πολύ μικρή,συχνά στα 20 έτη.Η Κίνα εισέρχεται ήδη σε μια περίοδο κατά την οποία θα έχει έναν πιο ηλικιωμένο γηράσκοντα πληθυσμό”.
Όλα αυτά επίσης προέρχονται από την ιστορία. “Αν διαβάσετε ιστορία, θα δείτε ότι όποτε η Κίνα είναι πολύ ισχυρή στην Ασία, τότε η Νοτιοανατολική Ασία επηρεάζεται από την Κίνα. Πολλοί κινέζοι επιχειρηματίες και κεφάλαια θα πλημμυρίσουν την αγορά και θα την επηρεάσουν.Υπάρχουν πολιτιστικές πτυχές παρόμοιες με τις κινέζικες. Παρόλο που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, μπορούν να επικοινωνούμε πολύ καλά”.
Η Ινδία είναι μια ξεχωριστή αγορά. Ωστόσο, οι Κινέζοι μπορούν μερικές φορές να βρουν το δρόμο τους στην Ινδία με βάση μοντέλα στα οποία εργάζονται στη χώρα τους.
Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ινδία, για παράδειγμα, έχουν αντιγράψει τα πρότυπα του Internet της Κίνας, όπως του Douyin και του Toutiao. Έτσι, όταν εξετάζετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν περισσότερο την Κίνα, παρά τις Η.Π.Α. ως σημείο αναφοράς τους. Είναι πολύ, πολύ ενδιαφέρον “ότι πολλοί στην Ινδία” μελετούν το μοντέλο της Κίνας. Καταλαβαίνουν ότι και οι δύο χώρες έχουν τόσους πολλούς ανθρώπους – έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα αλλά και οι δύο έχουν πολύ μεγάλη ιστορία.
“Η Ινδία είναι πολύ ιδιαίτερη επειδή είναι έθνος αλλά δεν είναι έθνος όσον αφορά στον αριθμό διαφορετικών γλωσσών που ομιλούνται εκεί. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες στην Ινδία. Υπάρχουν 1,2 δισ. άνθρωποι που ζουν στην Ινδία, αλλά μόνο περίπου 100-150 εκατ. μιλούν άπταιστα Αγγλικά και οι υπόλοιποι μιλούν διάφορες γλώσσες. Έτσι, η αξιοποίηση αυτής της αγοράς παρουσιάζει μια διαφορετική στρατηγική από την αξιοποίηση της κινεζικής αγοράς”.
Ορισμένοι Κινέζοι επιχειρηματίες θέλουν να αξιοποιήσουν την αγορά αλλά δεν έχουν κοινωνικά δίκτυα ή έχουν τοπικές γνώσεις. Μπορούν να συλλέξουν πολλές πληροφορίες πριν μπουν σε αυτές τις αγορές και να δημιουργηθεί μια “γέφυρα” για επιχειρηματίες που αναζητούν τοπικούς πόρους και ομάδες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.