20 Απρ 2024
READING

Apple vs Amazon: H μάχη των “Τιτάνων”

5 MIN READ

Apple vs Amazon: H μάχη των “Τιτάνων”

Apple vs Amazon: H μάχη των “Τιτάνων”

Η Apple και η Amazon είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, σαν τα μήλα και τα πορτοκάλια.

Η Apple είναι μια τεχνολογική εταιρεία και παράλληλα ένα premium καταναλωτικό brand. Οι υπολογιστές και οι συσκευές της είναι συχνά απαραίτητα gadgets και οι πελάτες της είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολύ περισσότερο για τα προϊόντα της από άλλες φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Amazon είναι εκεί που πηγαίνουν οι άνθρωποι όταν θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν πιο φθηνά, πιο εύκολα ή πιο γρήγορα. Από την πρώτη κυκλοφορία του iPhone το 2007, οι μετοχές της Apple έχουν αυξηθεί κατά 1,100%.

Όσο για την Amazon, o γίγαντας του internet retail έχει μία σταθερή, αλλά ακόμα γρήγορη ταχύτητα στην τιμή των μετοχών της, μεταπηδώντας από τα $600δις στα $700δις τις τελευταίες 16 ημέρες. Σε αντίθεση, το ίδιο επίτευγμα πήρε στην Apple 622 ημέρες.

Ενώ η Apple και η Amazon προσφέρουν διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες, είναι και οι δύο τεχνολογικές εταιρίες και αποτελούν τις δύο από τις πέντε επιχειρήσεις με τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά, που τυπικά αναφέρονται ως FAANG, το οποίο βγαίνει από το Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google.

Ποια εταιρεία έχει καλύτερη εικόνα για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη; Ακολουθούν μερικοί από τους βασικούς τομείς για κάθε επιχείρηση, και πώς αποδίδουν.

Πωλήσεις Συσκευών

Παραδοσιακά, τα περισσότερα έσοδα της Apple προέρχονται από τις πωλήσεις των συσκευών της – ιδιαίτερα από το iPhone, το iPad, το iMac και το iPod.

Η Apple κατέχει το 14% της παγκόσμιας αγοράς smartphones.

Σύμφωνα με τα Strategy Analytics, το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Apple είχε έσοδα ύψους 61 δισ. δολαρίων, ενώ η Samsung έφτασε μόνο 19 δισ. δολάρια και ακολούθησε η Huawei στην τρίτη θέση με έσοδα 8 δισ. δολαρίων.

Η Amazon έχει επιδόσεις κάτω από τις προσδοκίες τα τελευταία πέντε χρόνια στις συσκευές της, οι οποίες περιλαμβάνουν τα Kindle e-readers, τα Kindle Fire Tablets και τα Echo voice-controlled speakers, αλλά οι αναλυτές λένε ότι αντέχει να το κάνει.

Το 2017, υπήρχαν 1,5 δις αποστολές smartphone παγκοσμίως, σύμφωνα με την Juniper Research. Ωστόσο, η αύξηση των αποστολών θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές στις δυτικές αγορές διαθέτουν ήδη smartphones.

Η Apple αντιμετωπίζει επίσης τον τεράστιο ανταγωνισμό σε όλες τις περιοχές από τους κινέζους παραγωγούς smartphone Android, οι οποίοι διαθέτουν στην αγορά συσκευές με πλούσια χαρακτηριστικά που είναι φθηνότερες από τις συσκευές της Apple και της Samsung.

Συνδεδεμένο Σπίτι

Ένας βασικός τομέας του δυναμικού ανάπτυξης των επιχειρήσεων είναι το συνδεδεμένο σπίτι.
Τόσο η Apple όσο και η Amazon έχουν αναπτύξει τεχνητά έξυπνους εικονικούς προσωπικούς βοηθούς και ασύρματα έξυπνα ηχεία, αλλά αυτό το διάστημα η Amazon έχει ένα σαφές πλεονέκτημα.

Ο εικονικός βοηθός της Apple είναι η Siri και πρόσφατα κυκλοφόρησε το ασύρματο ηχείο Home Pod. Ο εικονικός βοηθός της Amazon είναι η Alexa και διαθέτει μια σειρά Echo smart speakers.

Το Home Pod εστιάζει στην παροχή μουσικής εμπειρίας, ενώ η Amazon θέλει να χρησιμοποιήσετε το Echo για να ελέγχετε τα φώτα στο σπίτι σας και να διαχειρίζεστε την καθημερινή σας ζωή.

Το Echo της Amazon έχει ήδη πολύ μεγαλύτερη διείσδυση στα νοικοκυριά από το Home Pod της Apple.

Υπηρεσίες

Όταν πρόκειται για υπηρεσίες, οι προσφορές της Apple και της Amazon διαφέρουν σημαντικά.

Η Amazon επικεντρώνεται κυρίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά εκτός από τις συσκευές, πουλά επίσης εφαρμογές, διαθέτει υπηρεσία cloud computing Amazon Web Services (AWS), προσφέρει βίντεο streaming με αποκλειστικό περιεχόμενο τηλεόρασης και βρίσκεται επίσης στο χώρο πληρωμών στο διαδίκτυο.

Η AWS αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα – έχει σημειώσει άνοδο 49% στα 6,1 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν σε 1,64 δισ. δολάρια από 916 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Juniper εκτιμά ότι η αγορά cloud computing για λογισμικό, πλατφόρμα και υποδομή-ως-υπηρεσία θα αξίζει πάνω από $145δις το 2020. Η Amazon είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά αυτή, με το ένα τρίτο του μεριδίου αγοράς.

Εκτός από τις συσκευές, η Apple επικεντρώνεται κυρίως στην υπηρεσία streaming μουσικής της Apple Music. Το Apple Pay χρησιμοποιείται για ανέπαφες αγορές από την Apple και την πώληση μουσικών κομματιών και εφαρμογών για κινητά στο iTunes Store.

Αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτύξει άλλες υπηρεσίες.

Μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Τόσο η Amazon όσο και η Apple είναι εξαιρετικά επιτυχημένες επιχειρήσεις και στην πραγματικότητα η κοινή τους αξία μπορεί να φτάσει στο σύνολο 25 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ. Αλλά ποιά από τις δύο έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης;

Ο Neil Saunders, διευθύνων σύμβουλος της Global Data Retail, θεωρεί ότι και οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά με διαφορετικό ρυθμό.

Η αύξηση της τιμής της μετοχής της Apple έχει σημειώσει πολλές παύσεις και ξεκινήματα, όπως αναφέρει ο ίδιος. Χρειάζεται ένα άλλο “καινοτόμο” προϊόν και μια νέα μαζική αγορά για να πουλήσει, αλλιώς η ανάπτυξή της θα παραμείνει στάσιμη.

Όσον αφορά την Amazon, επειδή είναι νεότερη εταιρεία από την Apple, εξακολουθεί να μην έχει καθιερωμένη παρουσία σε πολλές χώρες, οπότε έχει μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης από την Apple, η οποία έχει ήδη μια παγκόσμια πελατειακή βάση.

Από την άλλη πλευρά, και οι δύο εταιρείες έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ ώστε τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή ρύθμισης από πολλές κυβερνήσεις και ίσως πρόσθετη φορολογία.

Ωστόσο, οι περιουσίες της Apple και της Amazon είναι απίθανο να μειωθούν οποιαδήποτε στιγμή στο κοντινό μέλλον.

“Και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα γύρω από τους κανονισμούς. Υπάρχουν θέματα σχετικά με τη φορολογία, αλλά αν η σύγκριση γίνεται καθαρά ανάμεσα στην Amazon και την Apple, δεδομένου ότι η Amazon έχει διάφορα κρυφά χαρτιά στο μανίκι της,  είναι πιθανό να βγει νικήτρια”, λέει ο κ. Saunders.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.