27 Απρ 2024
READING

Γιατί η Adobe αξίας $128 δις είναι φοβισμένη

5 MIN READ

Γιατί η Adobe αξίας $128 δις είναι φοβισμένη

Γιατί η Adobe αξίας $128 δις είναι φοβισμένη

Η Adobe Systems είναι βασιλιάς στο content creation software. Κανείς δε προσφέρει όλο το πακέτο- Photoshop, Acrobat and Illustrator. To κέρδος για φέτος ήταν 28.7%, μεγαλύτερο από το κέρδος της Microsoft. Τα μερίσματά της είναι πάνω από 1,000% τα τελευταία εφτά χρόνια.

Γιατί, λοιπόν, είναι η Adobe φοβισμένη; Άρχισε τα Web analytics το 2009, πληρώνοντας περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για μια επιχείρηση (Omniture) που είχε έσοδα μόνο 296 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, ήθελε να μπει στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αφού ξεπεράστηκε πριν από δύο χρόνια  από τη Salesforce στη δημοπρασία για το cloud-based Demandware, έπρεπε να μείνει φέτος στο δεύτερης επιλογής Magento, με κόστος 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξήγηση για το ακριβό expansion: Στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο του λογισμικού, μικρά κομμάτια είναι δύσκολο να υπερασπιστούν αλλά μόνο τεράστια μεγέθη επιβιώνουν. Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ότι κάποια μεγαλύτερη εταιρεία είτε θα “τυλίξει” ένα ανταγωνιστικό προϊόν σε μια μεγαλύτερη σουίτα που δεν προσφέρεται ή, χειρότερα, θα δώσει δωρεάν αυτά που πουλάτε. Αυτό κατέστρεψε το Lotus στα υπολογιστικά φύλλα και το Netscape στα προγράμματα περιήγησης.

Τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Adobe το 1982 από δύο μετανάστες του Xerox PARC, τον John Warnock και τον Chuck Geshke, η εστίασή της στην κατηγορία δημιουργίας εγγράφων πήγαινε καλά. Τώρα, με εταιρείες όπως η Oracle, η Salesforce και η SAP, που προσφέρουν όλο και πιο ολοκληρωμένο λογισμικό στους εταιρικούς πελάτες, μια στενόμυαλη εστίαση είναι επικίνδυνη.

Σε αυτή τη διάσκεψη κορυφής του Silicon Slope τον Φεβρουάριο στο Salt Lake City, ο διευθύνων σύμβουλος της Adobe, Shantanu Narayen, θυμήθηκε: “Το 2009 είδαμε ότι ενώ οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας, δεν καινοτομούμε με ταχύ ρυθμό’’. Οι δαπάνες της εταιρείας για έρευνα και ανάπτυξη φέτος θα είναι περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 14% των εσόδων.

Ο Narayen, ένας 56χρονος μηχανικός με MBA από το UC Berkeley, είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα. Μπήκε στην ] δουλειά τον Νοέμβριο του 2007, τον ίδιο τον μήνα που σηματοδοτήθηκε η έναρξη της ύφεσης.

Η Adobe είχε μείνει στάσιμη, σε έναν κύκλο 18 εως 24 μηνών, στους οποίους ανέπτυσε νέες εκδόσεις του λογισμικού της, όπως είναι το Acrobat και το Photoshop, τα φόρτωνε σε CD και τα στίβαζε σε κουτιά. Άλλες φορές οι πελάτες αγόραζαν τις καινούριες εκδόσεις, άλλες , ανάλογα τα οικονομικά, παρέμεναν σε αυτές που είχαν.

Το 2012, η Adobe ξεκίνησε να καθιστά φιλικό το cloud προς τους εταιρικούς πελάτες της, και στις πληρωμές μέσω συνδρομών. Τώρα, η δημοφιλής  σειρά προϊόντων Creative Cloud, παράγει περίπου, 5,4 δισ. δολάρια σε ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα. Ο Alex Zukin, αναλυτής της Piper Jaffray, εκτιμά ότι οι συνδρομητικές πληρωμές, αντιστοιχούν στο  80% των εσόδων της Adobe, έσοδα ύψους 2,2 δισ. Δολαρίων στο τρίμηνο Μαΐου 2018.

Το επόμενο βήμα στην αναμόρφωση του επιχειρησιακού της μοντέλου, ήταν να προσφέρει στους πελάτες της,  κάτι περισσότερο από έναν τρόπο εύκολης σχεδίασης ενός φυλλαδίου. Με το Omniture, μπορεί να τους βοηθήσει να εντοπίσουν και να αναλύσουν πώς συμπεριφέρονται οι πελάτες τους στο internet. Ο Brad Rencher, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Omniture όταν αγοράστηκε η εταιρεία του, είναι τώρα ο γενικός διευθυντής ψηφιακού marketing  της Adobe. Ο στόχος της εταιρείας, λέει, είναι να κάνει ένα βήμα παραπέρα από τον απλό σχεδιασμό που δυσκολεύει τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τα προγράμματά της.

Το Magento, με έδρα το Campbell, Καλιφόρνια, είναι το τρίτο στήριγμα. Η εταιρεία, η οποία απομακρύνθηκε από το eBay το 2015, ενώ ανήκε σε επενδυτές ιδιώτες την περίοδο  της συμφωνίας με την Adobe, βοηθά τις εταιρείες να πωλούν στο διαδίκτυο προγράμματα που σχετίζονται με  την κατασκευή και διαχείριση ηλεκτρονικών καταστημάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος του Magento Mark Lavelle, ο οποίος θα παραμείνει στην Adobe, αναφέρει ότι 155 δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών και υπηρεσιών άλλαξαν χέρια μέσω της Magento,  πέρυσι.

“Το εμπόριο έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα για την απόλυτη εμπειρία που περιμένουν, σήμερα, οι πελάτες”, λέει ο Narayen σε ένα email. Ο Aseem Chandra, ανώτερος αντιπρόεδρος του Adobe Experience Cloud σε σχέση με το στρατηγικό μάρκετινγκ, το θέτει λίγο πιο συνοπτικά, όταν λέει: “Κάθε εμπειρία πρέπει να είναι κατάλληλη για αγορά”.

Η Adobe έχει, πλέον,  μεγαλύτερους ανταγωνιστές σε αυτό το μεγάλο πεδίο, απ ‘ό, τι όταν έκανε απλά δημιουργία περιεχομένου. Το 2011, η Oracle αγόρασε τον κατασκευαστή e-commerce λογισμικού  ATG,  για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το 2013 η SAP κατέβαλε 1,5 δις δολάρια για την Hybris, η οποία ειδικεύεται σε λογισμικό που βοηθά τις επιχειρήσεις να πωλούν σε άλλες επιχειρήσεις.

Η Salesforce πλήρωσε 2,8 δισ. δολάρια για το Demandware, για να το πουλήσει σε ιδιώτες. Το Publicify, το οποίο ειδικεύεται στο λογισμικό για μικρούς και μεσαίους retailers, είχε πέρυσι, έσοδα ύψους 673 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με τα έσοδα 155 εκατομμυρίων δολαρίων του Magento. Όταν η Adobe ανακοίνωσε την αγορά του Magento, ανακοίνωσε επίσης, ένα σχέδιο για την αγορά μετοχών ύψους 8 δισ. δολαρίων μέχρι το 2021, γεγονός που μπορεί να έχει μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, που ανησυχούν ότι η Adobe πλήρωσε για την αγορά, παραπάνω από όσα έπρεπε.

Ο Zukin, αναλυτής της Piper Jaffray, λέει ότι η Adobe κινήθηκε αργά στο e-commerce, και προβλέπει ότι μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια για να ενσωματωθούν οι προσφορές του Magento στην υπόλοιπη σειρά προϊόντων της Adobe. Ακόμα, πιστεύει στην ικανότητα της Adobe να κάνει τη νέα εταιρεία να δουλέψει. Ο Zukin και οι περισσότεροι άλλοι αναλυτές που  παρακολουθούν την εταιρεία, θεωρούν λογικές τις τιμές της.

Σύμφωνα με τον Tom Roderick, ο οποίος μαθαίνει τα πάντα για  την Adobe, εκπροσωπώντας την Stifel Nicolaus, η εταιρεία “έχει σπαρωδικές ροές κερδών αλλά και μεγάλα περιθώρια κέρδους. Κατά τη μεγέθυνση του χώρου της ροής των χρημάτων, σε σύγκριση με άλλες αναπτυσσόμενες εταιρείες,όπως τη Salesforce, τη ServiceNow και τη Workday, η Adobe δίνει πολύ προσοδοφόρες επιλογές”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.