18 Απρ 2024
READING

Η ανερχόμενη τάση της “συγκατοίκησης”

3 MIN READ

Η ανερχόμενη τάση της “συγκατοίκησης”

Η ανερχόμενη τάση της “συγκατοίκησης”

Συμβαίνουν αλλαγές στην ζωή μας που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις αλλά κυρίως τις επιλογές των καταναλωτών.

  • Ο αριθμός των ενοικιαστών που ζουν με συγκάτοικους έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
  • Οι Millennials επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος σε μια περίοδο αύξησης των ενοικίων.
  • Αλλά η συγκατοίκηση δεν είναι κάτι καινούργιο – οι μετανάστες και οι εργαζόμενοι έψαχναν “οικοτροφεία” κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
  • Οι σημερινοί co-living χώροι είναι μόνο μια σύγχρονη έκδοση του “οικοτροφείου” του χθες.

Οι millenials που μισθώνουν σπίτια με άλλους αυξάνονται – και δεν είναι πάντα από δική τους επιθυμία.

Ένα πρόσφατο άρθρο του The Antlantic ανέδειξε την άνοδο των ενηλίκων που ζουν με συγκάτοικο: από το 2005 έως το 2015, ο αριθμός των Αμερικανών ηλικίας 18 έως 34 ετών με συγκάτοικο αυξήθηκε κατά 23%, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, και περίπου έφτασε το 32% το 2017, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew. Αυτό δεν μετρά όσους ζουν με τον σύντροφο τους, αλλά συμπεριλαμβάνουν αυτούς που ζουν με τους γονείς τους.

Η άνθηση των co-living spaces

Οι ενοικιαστές ψάχνουν πέρα ​​από το κανονικό διαμέρισμα των δύο έως τριών υπνοδωματίων, οι κοινόχρηστοι χώροι ή οι ” co-living ” χώροι έχουν εμφανιστεί σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο – και είναι μια σύγχρονη τάση.”Η αγορά της κοινής διαβίωσης ή co-lining  χώρων θα είναι σύντομα γεμάτη,” έγραψε η Melia Robinson του Business Insider. “Οι εταιρείες, όπως η Open Door, η HubHaus και η WeLive, θυγατρική της συνεργαζόμενης WeWork, ανταγωνίζονται για τα χρήματα των millenials, καθώς οι νέοι συνεχίζουν να κινούνται σε αστικές περιοχές υψηλού κόστους”.

H Common είναι μία shared-housing startup που προσφέρει επιπλωμένα διαμερίσματα στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη, συν στο Σικάγο και στην Ουάσινγκτον, DC. Η Roomrs κατέχει περίπου 100 co-living τοποθεσίες στη Νέα Υόρκη. Στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, 13 κάτοικοι ζουν σε ένα “σπίτι χάκερ”, το οποίο παρέχεται από την group-living startup Open-Door.

Και στο Σαν Φρανσίσκο, οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης που κερδίζουν λιγότερα από 90.000 δολάρια ετησίως μετακομίζουν σε κοιτώνες που παρέχονται από την co-living startup με όνομα Starcity ως ένας τρόπος αντιμετώπισης μιας οικονομικά προσιτής στέγης.

Η υψηλή ζήτηση για τέτοιου είδους μέρη είναι μόνο μία ένδειξη για την τάση των millenials να προσπαθούν να βρουν κάποιο συγκάτοικο ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα από τα έξοδα του σπιτιού. Η Common δέχεται 300 αιτήσεις για δωμάτια την εβδομάδα, όπως ανέφερε η Business Insider, και η Scarcity έχει λίστα αναμονής μεγαλύτερη από 8000 άτομα από την αρχή του 2018.

Αλλά η πιο προσιτά οικονομική ζωή δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα αυτής της τάσης των co-living χώρων. Ο Tech CEO Arram Sabeti, μοιάζεται το σπίτι στο San Francisco με άλλους 9 συγκάτοικους, τους οποίους αποκαλεί The Archive, και όπως έχει ήδη πει στην Business Insider, αυτή η συγκατοίκηση θεράπευσε τη μοναξιά που ένιωθε και ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρε ποτέ.

‘Όλο το σπίτι απαρτίζεται από ανθρώπους αισιόδοξους με φιλοδοξίες. Σκεφτόμαστε τον εαυτό μας τόσο σαν φίλους όσο και σαν “συμμάχους” μακροχρόνια και ευελπιστούμε για όλη την υπόλοιπη ζωή μας’, όπως ανέφερε. “Η ιδιοκατοίκηση ως στόχος ζωής έχει μετατοπιστεί δραματικά και δεν περιορίζεται στους millenials. Πιστεύω ότι είναι απέναντι στην κοινωνία. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να ανήκουν σε ένα σύνολο.”

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, σε ορισμένους χώρους co-living, οι κάτοικοι  μοιράζονται τα έξοδα με πολλούς συγκάτοικους και για επιπλέον υπηρεσίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.