26 Απρ 2024
READING

Υπεροχή της Κίνας σε 5 τομείς απέναντι στην Αμερική

5 MIN READ

Υπεροχή της Κίνας σε 5 τομείς απέναντι στην Αμερική

Υπεροχή της Κίνας σε  5 τομείς απέναντι στην Αμερική

Μετά απο παρατήρηση και ανάλυση της Κίνας και σε σύγκριση με την Αμερική υπάρχουν 5 τομείς που υπάρχει σαφής υπεροχή από την νέα υπερδύναμη.Η Κίνα έχει πολλές ιδιαιτερότητες με τις δυτικές κοινωνίες και οι άνθρωποι εντελώς διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας.Πολλοί πιστεύουν οτι το Hong Kong μοιάζει ως “Κίνα” αλλα στην πραγματικότητα έχει τεράστιες διαφορές.Υπάρχουν παραδείγματα διαφορών που μπορούν να προκαλέσουν “πονοκέφαλο” σε πολλές πολυεθνικές εταιρείες.Για παράδειγμα οι εταιρείες δημοσιεύουν αγγελίες που ζητούν μόνο άντρες η όμορφες γυναίκες.Παρακάτω υπάρχουν 5 τομείς που δείχνουν με σαφήνεια την υπεροχή της Κίνας έναντι της Αμερικής και αποτυπώνουν την Κινεζική κοινωνία η οποία σαφώς και επηρεάζει την  επιχειρηματικότητα.

1.Μεγάλης ταχύτητας σιδηρόδρομος και μαζικές μεταφορές 

1 Train C BulletTrain Japan China Korea Russia Best1

Το ταξίδι μέσα στην Κίνα συχνά μοιάζει με ταξίδι στο μέλλον.Οι μεγαλουπόλεις αναπτύσονται με τέτοιους ρυθμούς που δεν είναι εύκολο κάποιος να παρακολουθήσει.Γέφυρες,ουρανοξύστες και φουτουριστικά κτίρια και αγορές “ξεφυτρώνουν” παντού κάθε χρόνο.Υπάρχει ένα δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας που εκτείνεται σε 15.500 μίλια,είναι το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο.Πρακτικά μπορείς να ταξιδέψεις σχεδόν παντού στην Κίνα σε αυτό το δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας.Μάλιστα, εάν συνυπολογίσεις τον χρόνο που ξοδεύεται σε ουρές αναμονής και ελέγχους στα αεροδρόμια ίσως να είναι συγκρίσιμο σε ταχύτητα με το αεροπλάνο το ταξίδι με το τρένο.Είναι συναρπαστικό ότι όλες αυτές οι υποδομές είναι καινούργιες και τα πρώτα 70 μίλια σιδηρόδρομου υψηλής ταχύτητας “χτίστηκε” στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.Στις σημαντικές μεγάλες πόλεις τα τρένα έχουν διασύνδεση σε σταθμούς με το metro, δημιουργώντας μια εξαιρετική εμπειρία μέσων μαζικής μεταφοράς.

2. Φαγητά-Τρόφιμα

BestChineseFood AuthenticChina (83 of 104)

Κάθε εθνική κουζίνα έχει τα δικά της γευστικά “προφίλ” ,πρώτες ύλες,και μεθόδους μαγειρικής. Γλυκό και ξινό είναι συνηθισμένες γεύσεις ειδικά στην περιοχή της Σανγκάης ενώ η ευρεία χρήση καλαμποκιού είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό στην περιοχή του Szechuan.Μαγείρεμα στον ατμό είναι “κανόνας” στην κουζίνα και πολλές διαφορετικές τεχνικές αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν ένα “εξωτικό’ αποτέλεσμα. Οι κουζίνες είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους που τοπικά πιάτα πολύ δημοφιλή σε μια περιοχή είναι εντελώς “άγνωστα” σε άλλες περιοχές.

3. Mobile πληρωμές

AliPayWeChatPay China (3 of 3) copy

Η πληρωμή με τηλέφωνο η όποια άλλη συσκευή δεν είναι πρόβλημα στην Κίνα, η πληρωμή με μετρητά όμως είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.Τα τελευταία 15 χρόνια οι mobile πληρωμές έχουν εκτιναχθεί στα $16 τρις.κυρίως ως αποτέλεσμα των δύο τεχνολογικών “γιγάντων”  Tencent και Alibaba.Συγκεκριμένα το 2016 οι mobile payments ανήλθαν συνολικά στα $9 τρις. ενώ την ίδια χρονιά στην Αμερική συνολικά ήταν στα $112 δις.Η σύγκριση αποτυπώνει την τεράστια διαφορά.

Tencent και Alibaba’s ανταγωνίζονται στις ηλεκτρονικές πληρωμές και τα δικά τους mobile payment apps, WeChat Pay and AliPay, χρησιμοποιούνται καθολικά από όλο τον πληθυσμό στην Κίνα.Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα phone-scannable QR code για να παραλάβεις η να τα μεταφέρεις χρήματα και πληρωμές.Το 92% των κατοίκων των μεγαλύτερων πόλεων έχουν ως πρώτη και κύρια χρήση τα applications WeChat Pay or AliPay για τις πληρωμές τους και τα χρήματα που διακινούνται μέσω αυτών και άλλων εφαρμογών κάθε χρόνο αυξανονται.Το περίεργο είναι ότι αυτές οι εφαρμογές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ξένους στην Κίνα γιατί χρειάζεται να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός στην Κίνα.

4. On-demand services

ofo bikes mobike china tech (12 of 19)

Στις μεγάλες κινέζικες πόλεις υπάρχουν εκατοντάδς χιλιάδες διαθέσιμοι εργαζόμενοι-εργάτες  που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια απόλυτη προσέγγιση on demand.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους τεχνολογικούς παίκτες όπως Alibaba, Baidu, και Tencent, το πιο hottest concept στην Κίνα είναι στην Κίνα οι υπηρεσίες on-demand.

Στην Κίνα μπορέις να κάνεις όποια εργασία θέλεις με την σωστή χρήση ενός κινητού τηλεφώνου και της κατάλληλης εφαρμογής app. Χρειάζεται μια γυναίκα manicure η pedicure  στο σπίτι σε λίγες ώρες?Κανονισέ το με το Heli Jia, ένα startup που συνδέει freelance artists για νύχια και stylists με πελάτες-πελάτισες που έχουν ανάγκη αντίστοιχες υπηρεσίες στο σπίτι. Για massages στο σπίτι, δες το Gongfu Xiong.Για food delivery, πάρε το  Ele.me η το Meituan Dianping.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή.Με μερικά “κλικς” οι άνθρωποι στην Κίνα μπορούν να έχουν υπηρεσίες on demand από φωτογράφους,προσωπικούς μάγειρες,σχολές οδηγών,να πλύνουν το αυτοκινητό τους η να νοικιάσουν ποδήλατο η μηχανάκι.Και στην Αμερική υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες αλλά στην Κίνα είναι πιό γρήγορες,πιο εύκολες και πιο “φθηνές”.

5. E-commerce και logistics

Delivery by JD.com at Wuhan, Hubei provinceΗ Αμερική έχει το Amazon Prime, και οι παραγγελίες παραδίδονται σε 1-2 ημέρες  πληρώνοντας ετήσια συνδρομή.Στην Κίνα οι e-commerce γίγαντες  Alibaba and JD.com παραδίδουν γρηγορότερα χωρίς ετήσια συνδρομή και έξοδα μεταφοράς. Σύμφωνα με έρευνες  το JD.com παραδίδει το 90% των παραγγελιών του σε λιγότερο από 24 ώρες και το 57% σε λιγότερο από 12 ώρες από την τοποθέτηση της παραγγελίας.”Εάν κάποιος ανακαλύψει όταν τρώει το μεσημεριανό του ότι έχει ξεχάσει την οδοντοβουρτσά του,αυτή θα μεταφερθεί στο ξενοδοχείο του πριν παει για ύπνο”.Και αυτό βελτιώνεται καθημερινά και σημαντικά.Το JD.com ήδη χρησιμοποιεί drones για να κάνει πιο γρήγορες παραδόσεις σε πάρα πολλά απομακρυσμένα χωριά σε όλη την Κίνα.

Και τα δύο brands,  Alibaba and JD.com έχουν ήδη σε λειτουργία Whole Foods-style supermarkets που προσφέορουν φρέσκα τρόφιμα,υψηλής ποιότητας που μπορούν να μεταφερθούν-παραδοθούν σε 30 λεπτά από την τοποθέτηση της παραγγελίας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.