Station F | το εργαστήριο της πολυτέλειας

Το Station F, όπου η κ. Varza διευθύνει, είναι το μεγαλύτερο “φυτώριο’ τεχνολογίας στον κόσμο, το οποίο στεγάζεται σε ένα 35000 τ.μ. σε ένα σταθμό τρένου του Παρισιού που έχει μετατραπεί, και αντιστοιχεί στο ύψος του Πύργου του Άιφελ. Άνοιξε τον Ιούνιο του 2017 με 1.000 συνιδρυτές και περίεργο χρονοδιάγραμμα: Τον ίδιο μήνα, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron αποκάλυψε ένα νέο πρόγραμμα τεχνολογικής θεώρησης και μια αποστολή να κάνει τη Γαλλία “ένα έθνος startup”.

Ενώ το Station F φιλοξενεί τις Amazon, Apple, Facebook, Google και Microsoft, αυτά τα brands είναι πιο συνηθισμένα πλέον στις τεχνολογικές πανεπιστημιουπόλεις αυτές τις μέρες. Πολύ πιο ενδιαφέρον είναι η παρουσία δύο γαλλικών megabrands: της L’Oreal, του γίγαντα των καλλυντικών, και της LVMH, της μητρικής εταιρίας των Louis Vuitton, Givenchy, Hennessy, Sephora, TAG Heuer και πολλών άλλων.

Η L’Oréal, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της απόκτηση τεχνολογίας τον Μάρτιο, έχει ένα atelier του Station F με εννέα εταιρίες startup που προσανατολίζονται στην ομορφιά. Κάτω από την δική της προσοχή, η επιχείρηση LVMH-La Maison des Startups-έχει 89 σταθμούς εργασίας για 23 startup επιχειρήσεις. Αυτοί δεν είναι οι “killers” του Facebook. Όμως, ενώ αυτές οι ανερχόμενες επιχειρήσεις είναι απίθανο να αλλάξουν οικονομικά την τεχνολογία, μέσα από συνεντεύξεις με περισσότερες από δώδεκα από αυτές παρατηρήθηκε κάτι πιο τολμηρό: η ικανότητα για αλματώδη επανάσταση στην τεχνολογία.

Η πολυτέλεια της L’Oréal και της LVMH προτείνει χώρο πέρα από το la vie en bros για μια νέα ψηφιακή διάλεκτο, ένα είδος τεχνολογίας. Αντί της κλίμακας, να υπάρχει ειδίκευση, φινέτσα. Η κατανόηση ότι οι πελάτες είναι εξίσου εξελιγμένοι με τους ιδρυτές και ότι τίποτα δεν πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στα βασικά.

Μερικά από τα luxury startups του Station F αντιμετωπίζουν ένα σχετικό “πολιτισμικό κενό”. Η Kronos Care, για παράδειγμα, γεμίζει έξυπνα ένα χάσμα πολυτέλειας: παρά τα λεπτά υλικά, την καλλιτεχνική εξειδίκευση, την άψογη φροντίδα του πελάτη και την κομψή συσκευασία, μόλις αγοράσει κάποιος ένα προϊόν, η εμπειρία παράδοσης για μια τσάντα Louis Vuitton των $ 2.000 είναι ίδια με κάτι που αξίζει $ 10 και αγοράσατε στο eBay “, λέει ο συνιδρυτής Guillaume L’Hostis. Η εταιρεία του παραδίδει πάντα πολυτελή πακέτα όποια αξία κι αν έχουν οι αγορές που έχετε πραγματοποιήσει.

Άλλοι πλοηγούνται στην παραδοσιακή φιλοσοφία του στυλ CES: το καλλυντικό microfridge της Beautigloo ή η ιδιόκτητη τεχνική της Daumet για λαμπερό λευκό χρυσό. Στη Heuritech, που είναι ένας μηχανισμός αναγνώρισης εικόνων, οκτώ από τους 24 υπαλλήλους της έχουν Διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη.

“Δεν θέλουμε απλά να διαθέσουμε luxury shopping online. Θέλουμε να κάνουμε τις online αγορές πολυτελείς”, λέει ο Ian Rogers, chief digital officer της LVMH.

Από την πλευρά της, η Varza δαπάνησε το πρώτο χρόνο του Station F για την τοξικότητα-  μισογυνισμό της Silicon- το διαβόητο Google memo και την ομιλία μίσους στο Facebook και το Twitter. “Ποιος θέλει μια άλλη Silicon Valley;” ρώτησε. «Δόξα τω Θεώ, μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί». Στο Station F, αντίθετα, υπάρχει βούληση, υπάρχει ένα wow.