25 Απρ 2024
READING

H ενασχόληση της Coca-Cola με τον τομέα του καφέ και η εξαγορά της Costa Coffee

3 MIN READ

H ενασχόληση της Coca-Cola με τον τομέα του καφέ και η εξαγορά της Costa Coffee

H ενασχόληση της Coca-Cola με τον τομέα του καφέ και η εξαγορά της Costa Coffee

Η Coca-Cola ανακοίνωσε την εξαγορά έναντι 5,1 δις δολαρίων της Costa Coffee, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πώλησης καφέ, πίσω από την Starbucks και λίγο πιο πίσω από την McDonald’s.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος James Quincey δήλωσε ότι η εξαγορά θα δώσει στην Coca-Cola ένα παγκόσμιο brand με ζεστά ροφήματα στην κατηγορία των “ταχέως αναπτυσσόμενων, κατηγοριών μέσα στις τάσεις” καφέ. Με αύξηση 6% ετησίως, ο καφές προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για επέκταση, όπως:

  • Άνοιγμα καταστημάτων
  • Πώληση κόκκων, συσκευών καφέ και έτοιμων ροφημάτων σε εστιατόρια, καφετέριες και retailers
  • Άνοιγμα αυτόματων μηχανών πώλησης σε τοποθεσίες που βρίσκονται επί του δρόμου (βενζινάδικα, κινηματογραφικές αίθουσες, κόμβοι ταξιδίων).

Η Costa, που έχει μερίδιο σε όλες αυτές τις περιοχές, αναμένεται να επωφεληθεί από το τεράστιο δίκτυο διανομής της Coca-Cola.

Ο καφές είναι επίσης “κατακερματισμένος”, σύμφωνα με τον κ. Quincey, χωρίς να υπάρχει ενιαία εταιρεία που να λειτουργεί σε όλες τις μορφές παγκοσμίως. Η Coca-Cola πωλεί σήμερα τον εμφιαλωμένο καφέ της Dunkin Donuts στις ΗΠΑ και τον ready-to-drink Georgia Coffee στην Ιαπωνία.

“Και ναι, είναι ένα υπέροχο brand”, πρόσθεσε ο κ. Quincey. “Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με την Costa, ειδικά αν ζουν στη Βόρεια και Νότια Αμερική, όπου η Costa δεν είναι μέρος της αγοράς. Αλλά η Costa έχει μια βαθιά κληρονομιά, ειδικά στην εγχώρια αγορά της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είναι η κορυφαία εταιρεία καφέ».

Από τα 3.800 καταστήματα της Costa, 2.500 βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός μεγαλύτερο από τα καταστήματα Starbucks.

Στην Ασία, όπου η Costa έχει περίπου 450 καταστήματα στην Κίνα, μπορεί να παρουσιάσει μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης, εάν ο καφές γίνει πιο μοντέρνος στην περιοχή. Σε αγορές όπως οι Η.Π.Α. που διαθέτουν πολλά καταστήματα καφέ, η ευκαιρία της Coca-Cola είναι σε θέση να προσφέρει “συνολικές λύσεις για ποτά” σε υπάρχοντες πελάτες.

“Στο τέλος, αυτή είναι μια στρατηγική για τον καφέ, όχι μια στρατηγική retail. Έτσι, υπάρχει η ευκαιρία για μεγάλη δημιουργία αξίας μέσω του συνδυασμού των δυνατοτήτων της Costa και της εμπειρίας μάρκετινγκ της Coca-Cola και της παγκόσμιας εμβέλειας της», δήλωσε ο κ. Quincey.

Η κατηγορία του καφέ συνέβαλε σημαντικά στα οικονομικά αποτέλεσματα φέτος, αν σκεφτεί κανείς την εξαγορά των δικαιωμάτων πώλησης του Starbucks μέσω retail από την Nestlé SA., και η JAB, η εταιρία του Krispy Kreme και του Peet’s Coffee, απέκτησε τη Pret A Manger. Τέλος η  Dr Pepper Snapple αγόρασε την Keurig.

Φαίνεται ότι ο καφές είναι απαραίτητο συστατικό για την ολιστική προσέγγιση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ποτών και ροφημάτων και παραμένει αυτός που “ξυπνάει και κινεί” τον κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.