24 Απρ 2024
READING

Η KFC και τα ονόματα μωρών

3 MIN READ

Η KFC και τα ονόματα μωρών

Η KFC και τα ονόματα μωρών

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου η KFC προσφέρει δωρεά κολλεγίου στο πρώτο παιδί που γεννήθηκε στα γενέθλια του Colonel (9 Σεπτεμβρίου 2018) με το όνομα Harland.Ως δώρο γενεθλίων από τον Colonel και την KFC, το πρώτο μωρό με όνομα Harland θα λάβει 11.000 δολάρια (προς τιμήν των 11 βοτάνων και μπαχαρικών της KFC, φυσικά) ως εφόδιο για να προχωρήσουν στην εκπαίδευση του κολλεγίου τους, χρησιμοποιώντας τα για μελλοντική επιτυχία».

Αυτή η στρατηγική PR δεν είναι στην πραγματικότητα νέα. Πριν από περίπου 15 χρόνια, το Internet Underground Music Archive (IUMA) προσέφερε στους γονείς χρήματα για να ονομάσουν τα μωρά τους IUMA, ένα παντρεμένο ζευγάρι προσπάθησε να βάλει σε πλειστηριασμό το όνομα του μωρού του στο eBay και μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών προσέφερε 10.000 δολάρια σε όσους επιθυμούσαν να αλλάξουν νόμιμα το όνομα τους σε αυτό ενός χαρακτήρα από ένα από τα παιχνίδια της.

Και σήμερα τα ζευγάρια που σχεδιάζουν έναν γάμο μπορεί να αποφασίσουν να ζητήσουν χορηγούς που θα αναλάβουν το κόστος – σε αντάλλαγμα κάποια κατάλληλη τοποθέτηση προϊόντων κατά τη διάρκεια της τελετής. Το μάρκετινγκ ταυτότητας είναι με τη σειρά του ένα υποσύνολο του ακόμα ευρύτερου φαινομένου της “υπερπραγματικότητας”.

Οι διαφημιζόμενοι εφευρίσκουν μυθικούς χαρακτήρες, γεγονότα και μέρη και στη συνέχεια αυτά αναμειγνύονται με την «πραγματικότητα» μας, έτσι ώστε αυτές οι τεχνητές συσχετίσεις μεταξύ των συμβολικών προϊόντων και του πραγματικού κόσμου να αναλαμβάνουν τις δικές τους ζωές.

Έτσι, θα δούμε όλο και περισσότερα brands σε λίστες με τα δημοφιλή ονόματα μωρών; Έχουμε ήδη έναν ικανοποιητικό αριθμό νεογέννητων που ονομάζονται Audi, Lexus και Apple (ευχαριστούμε, Gwyneth Paltrow) – και τουλάχιστον ένα ινδικό μωρό που θα φέρει το όνομα Uber για μια ζωή επειδή γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής Uber.

Mήπως η συνεχιζόμενη μείξη μεταξύ των brands και της ταυτότητά μας προκαλεί ανεπιθύμητη σύγχυση για τους εμπόρους;

Η Renault είχε μία σχετική διαμάχη μέχρι που ένας γάλλος δικαστής αποφάσισε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με όνομα Zoe, τελικά – παρόλο που δύο ενάγοντες την είχαν μηνύσει επειδή είχαν ήδη το όνομα Zoe Renault. Ο δικηγόρος του ενάγοντα υποστήριξε ότι τα κορίτσια θα δυσκολεύονται για μια ζωή, όπως και οι άλλοι 35.000 άνθρωποι στη Γαλλία που ονομάζονται επίσης Ζoe. Ο ίδιος ισχυρίστηκε: ”Μπορείτε να φανταστείτε τι θα περνά η Zoe στην παιδική χαρά και ακόμα χειρότερα όταν γίνει λίγο μεγαλύτερη και κάποιος σε ένα μπαρ της πει ‘Μπορώ να δω τους αερόσακους σου;’ ή ‘Μπορώ να γυαλίσω τον προφυλακτήρα σας;”

Από την άλλη πλευρά, προφανώς υπάρχουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι ονομασίας μωρών εκεί έξω που χρεώνουν “μόνο” $ 30.000 για να βοηθήσουν τους γονείς να δώσουν ένα όνομα που θα ενισχύσει την πιθανότητα του μωρού τους για μια επιτυχημένη ζωή. Κάντε οικονομία. Ανατρέξτε στη λίστα Fortune 500.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.