25 Απρ 2024
READING

Το Amazon έχει στόχο το 5% του παγκοσμίου Retail

5 MIN READ

Το Amazon έχει στόχο το 5% του παγκοσμίου Retail

Το  Amazon έχει στόχο το 5% του παγκοσμίου Retail

Ο Michael Pachter, αναλυτής της Wedbush Securities, μόλις έκανε μια τρελή πρόβλεψη για την Amazon σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC. “Υπολογίζω ότι η Amazon κατέχει το 1.5% του παγκοσμίου retail. Μπορεί εύκολα να αγγίξει το 5% και πιθανότατα το 10% για όσο βρισκόμαστε εμείς εδώ”, αναφέρει.

Επιδεικνύοντας το Fulfillment της Amazon και το Amazon Web Services σαν μηχανές μεγέθυνσης, οι οποίες αναπτύσσονται κατά 30-40% κάθε χρόνο, ο  Pachter λέει ότι η Amazon θα μπορούσε να σταθεροποιήσει κεφαλαιοποίηση ύψους πάνω 1$ τρισεκατομμύριο.

“Τρομακτικό” για κάθε εταιρεία που σκοπεύει να την ανταγωνιστεί. Κατά την αξιολόγηση της Amazon, ο Patcher πιστεύει, ότι τα στελέχη της εταιρείας, θα πρέπει να επικεντρώνονται στα αυξημένα κέρδη, τα οποία μεγεθύνονται τόσο γρήγορα που η εταιρία θα πρέπει να βρει νέους τρόπους να τα ξοδεύει.

Οι εργασίες της Amazon εκτείνονται σε όλο το e-commerce. Λόγω της τεχνογνωσίας της εταιρίας στην τεχνολογία, της αφοσίωσης στην αποτελεσματικότητα και τις στοχευμένες στρατηγικές, η Amazon βρίσκει ευκαιρίες, εκεί όπου άλλοι αδυνατούν να τις δουν, όπως οι Web υπηρεσίες του Amazon. Έφθασε έσοδα ύψους $17,5 δισ.  πέρυσι, καθιστώντας την τον πέμπτο μεγαλύτερο προμηθευτή λογισμικού επιχειρήσεων στον κόσμο.

Σήμερα, η Amazon αναπτύσσει μια δυνατότητα εξυπηρέτησης που αρχικά είχε δημιουργήσει για να διοχετεύσει τα κέρδη της, και την κάνει διαθέσιμη και για άλλες εταιρίες για να μπορούν να αναπτυχθούν όπως και η ίδια.

Αυτή η δυνατότητα βασίζεται στο digital advertising, το οποίο ο Ben Tregoe, SVP των Nanigans, πιστεύει ότι θα είναι η επόμενη κίνηση της Amazon, που θα ταράξει τα νερά και θα κυριεύσει το Online retail με το να ελέγχει τις διαφημίσεις που βλέπει ο κόσμος στην οθόνη τους.

«Όλοι αναγνωρίζουν την Amazon σαν ανταγωνιστή. Και όλοι γνωρίζουν ότι ασχολείται με τις διαφημίσεις» αναφέρει ο Tregoe, σημειώνοντας ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018 η Amazon απέκτησε 2$ δις σε κέρδη από διαφημίσεις.

« Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος είναι το κατά πόσο κατάφερε η Amazon να δημιουργήσει απευθείας πρόσβαση σε παροχές. Δημιούργησε την πιο αποτελεσματική αλυσίδα παροχής μέσω διαφήμισης, ακυρώνοντας, ουσιαστικά, τη λειτουργία του μεσάζοντα. Το πλεονέκτημα είναι η ικανότητα της Amazon να κερδίζει τους πελάτες, με λίγο κόστος».

Διατηρώντας το μονοπώλιο στην παροχή μέσω διαφημίσεων, για να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης.

Υπάρχουν τρία φωτεινά σημεία στις διαφημιστικές προσφορές της Amazon. Το Amazon Marketing Services, πουλάει χορηγούμενες διαφημίσεις προϊόντων, διαφημίσεις που επικεντρώνονται σε ένα κύριο προϊόν και σε διαφημίσει που προβάλουν προϊόντα σε μια cost-per-click βάση για τους συνεργάτες της. Μέσα από αυτήν την υπηρεσία, η Amazon συγκεντρώνει εισόδημα ακόμα και από τον πρώτο σταθμό εμπορίου (όπως είναι η διαφήμιση) αλλά και τον τελευταίο, όταν πωλούνται προϊόντα από την ίδια την εταιρία.

«Αυτό θέτει την εταιρία σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με το Google και το Facebook, τα οποία πωλούν διαφημίσεις αλλά δεν παράγουν εισόδημα από τις πωλήσεις των προϊόντων των διαφημίσεων» αναφέρει ο Tregoe.

Το Amazon Media Group προσφέρει διαφημίσεις για συσκευές Kindle και Fire σε όλο το διαδίκτυο μέσω της διαφημιστικής του πλατφόρμας. Και το Amazon Publisher Services προσφέρει πρόσβαση στην πλατφόρμα header bidding της Amazon, έτσι ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στις συναλλαγές και επιτρέπει στους διαφημιστές να δημοπρατούν για τα προϊόντα.

Ο Tregoe πιστεύει ότι η πρόσβαση της Amazon στις καλύτερες πλατφόρμες παροχής, δεν έχει εντοπιστεί -σε μεγάλο βαθμό- από το ραντάρ των άλλων διαφημιστών που ανταγωνίζονται την Amazon για τους καλύτερους πιθανούς πελάτες.

“Ένας διαφημιζόμενος, για παράδειγμα η Target, χρησιμοποιεί μια υπηρεσία που παρέχει μια πλευρική πλατφόρμα ζήτησης, συνδεδεμένη με μια διαφημιστική πλατφόρμα, όπως το Google AdX ή το Rubicon, για να προβάλει προσφορές στο ακροατήριο που επιθυμεί, μέσα από τα καλύτερα μέσα ενημέρωσης, όπως η New York Times ή η Hearst. Εξαιτίας αυτών των μεσαζόντων, εκεί όπου η Target ξεκινά με $ 1 έξοδα για διαφήμιση, μπορεί, πραγματικά, να επενδύσει μόνο τα $0,40- $0,50 σε αυτά τα μέσα ενημέρωσης “, λέει ο Tregoe.

Όμως, η Amazon δημιούργησε όλες αυτές τις δυνατότητες μόνη της, αποκτώντας ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη μάχη για τις καλύτερες τοποθετήσεις διαφημίσεων και την καλύτερη πελατεία.

“Η Amazon παρέκαμψε τους μεσάζοντες και πήγε κατευθείαν στους παραγωγούς. Δημιούργησε μια αλυσίδα εφοδιασμού χαμηλότερου κόστους, καθώς και έναν αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και τα κλικς. Η Amazon μπορεί να κερδίσει μια προσφορά $1 παροχής αντικειμένων, κάνοντας μια προσφορά $ 1,01 και να πάρει πλήρη αξία για αυτά τα 1,01 δολάρια, αντίθετα με την Target, η οποία παίρνει λιγότερα από τα μισά του ποσού, εξαιτίας των μεσαζόντων», συνεχίζει.

Η Amazon έχει αποκτήσει το πλεονέκτημα του να διαλέγει τους καλύτερους πελάτες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι διαφημιστές παίρνουν ότι απέμεινε. «Η Target, χάνεται στα μαθηματικά. Βρίσκεται σε δομικό μειονέκτημα προς την Amazon στο θέμα της κατάκτησης της πελατείας».

Εφαρμογές στον πόλεμο των online αγορών.

Το επόμενο μέτωπο του e-commerce, που έχει, μόλις, αρχίσει να εκμεταλλεύεται η Amazon είναι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις  προϊόντων supermarket. Η Walmart, η Kroger, η Target και πολλοί άλλοι θα κερδίσουν ένα κομμάτι από την αγορά που προβλέπει το Food Marketing Institut (FMI), η οποία θα αγγίζει σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022 ή το 2024, αφού έχει προχωρήσει από το 2025, όταν τα ηλεκτρονικά παντοπωλεία θα χτυπήσουν αυτό το σημείο αναφοράς.

Η Tregoe πιστεύει ότι πάρα πολλοί από τους ανταγωνιστές της Amazon επικεντρώνονται στα θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, επιλογής και τιμολόγησης που αφορούν το διαδικτυακό τους παντοπωλείο, αλλά η Amazon έχει ήδη όλα αυτά που έχουν ολοκληρωθεί.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Amazon στον online πόλεμο προϊόντων καθημερινής χρήσης, είναι η δυνατότητα που έχει να διαφημίζει σε εντελώς συγκεκριμένο κοινό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.