Η ελληνική αγορά πέρασε και χρόνια άνθισης. Όμως, με την κρίση, την ύφεση, την κακή ψυχολογία χάθηκαν αρκετά δισεκατομμύρια μέσα σε λίγα χρόνια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2009 οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 13,15 δισ. ευρώ ενώ το 2016 η αξία των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των μεμονωμένων καταστημάτων μετά βίας έφτασε περίπου τα 10,78 δισ. ευρώ.
Η κρίση ανάγκασε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε designκαι σε υψηλότερου επιπέδου προϊόντα. Αυτό που ΔΕΝ έκαναν οι εργοδότες στις αλυσίδες καταστημάτων στην πλειοψηφία τους ήταν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό. Προτίμησαν τις εύκολες λύσεις: προσλήψεις συγγενών και φίλων, χαμηλούς μισθούς, απουσία κινήτρων, έλλειψη εκπαίδευσης, μονόπλευρη επικοινωνία.Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις των εταιριών που επάνδρωσαν και οργάνωσαν Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού (HumanResourcesDepartments) ή, έστω, ανέθεσαν κάποιες αρμοδιότητες σε πεπειραμένους εξωτερικούς συνεργάτες / συμβούλους.
Παλαιότερα στην Ελλάδα οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου δεν διανοούνταν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς όπως το GreatPlacesToWork. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια θετική αλλαγή.
Στο εξωτερικό, το Fortune ξεχωρίζει 20 αλυσίδες στις ΗΠΑ με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Διακρίνονται για τις ευκαιρίες ανάπτυξης και ανέλιξης των εργαζομένων τους, την ενδυνάμωση, την έλλειψη διακρίσεων, την αναγνώριση και επιβράβευση και την ανοικτή επικοινωνία.
Στην Αγγλία η γνωστή σε όλους μας Walmart έθεσε ως στρατηγικό στόχο την εκπαίδευση των εργαζομένων αλλά και την αύξηση των μισθών. Κι ενώ τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν, συγχρόνως αυξήθηκε και ο τζίρος τους και μειώθηκε η κινητικότητα των εργαζομένων.
Η λιγότερο γνωστή Asda πρόσφερε ειδικά προγράμματα ευεξίας σε μια εποχή που η ισορροπημένη ζωή μεταξύ εργασίας και οικογένειας αλλά και υγιεινής διατροφής έχει γίνει συνείδηση.
Οι άνθρωποι των καταστημάτων είναι αυτοί που έχουν την άμεση επικοινωνία με τους πελάτες και την ευθύνη για την εξυπηρέτησή τους. Είναι αυτοί που έχουν τη διάθεση – το μεράκι – να μιλήσουν φιλικά στον πελάτη, να μάθουν να αναγνωρίζουν το συχνό πελάτη, να κάνουν upselling, να βελτιώνονται συνέχεια και να χαμογελούν.
Για να μπορέσει ο εργαζόμενος να βγάλει αυτό το «πρόσωπο» χρειάζεται δουλειά υποδομής από τον εργοδότη. Χρειάζεται να εισαγάγει συστήματα που να εξασφαλίζουν τη σωστή επιλογή κατά τη διάρκεια της επάνδρωσης, την αποτελεσματική εκπαίδευση, την αμφίδρομη επικοινωνία, τη δίκαιη αξιολόγηση και κίνητρα. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να διαθέτει ταλαντούχους εργαζόμενους που έχουν διάθεση για δουλειά;
Ευτυχώς το 2018 δείχνει ότι είναι καλύτερη χρονιά. Το 2018 και το 2019 θα δώσουν ευκαιρία για νέες επενδύσεις. Ας επενδύσουμε στους ανθρώπους που είναι ο καθρέφτης της επιχείρησης μας.
Αξιολογήστε την επιχείρησή σας
- Τι φήμη έχετε ως εργοδότης;
- Παρακολουθείτε τους δείκτες παραγωγικότητας της οργάνωσής σας;
- Οι προσλήψεις γίνονται από εξειδικευμένα στελέχη;
- Διαθέτετε σύστημα αξιολόγησης για όλους τους εργαζόμενους;
- Αναγνωρίζετε και αναλύετε τις εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε εργαζόμενου;
- Οργανώνετε εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη σας;
- Οι μισθοί και οι παροχές έχουν προέλθει μετά από μελέτη της αγοράς και του ανταγωνισμού;
- Έχετε εισαγάγει προγράμματα κινήτρων και ενθουσιασμού;
- Τα κανάλια επικοινωνίας εξασφαλίζουν αμφίδρομη επικοινωνία;
- Γνωρίζετε πόσο ικανοποιημένοι και αφοσιωμένοι είναι οι εργαζόμενοι σας;
Αν πάρετε 10 στα 10, είστε σε καλό δρόμο. Αν βαθμολογηθείτε με 6 ή λιγότερο ήρθε η ώρα να οργανωθείτε στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.