Η συζήτηση που γίνεται, σχετικά με το πρώτο κατάστημα της Google στο Σικάγο, είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά το κατάστημα δεν ακούγεται σαν τίποτα άλλο, παρά μόνο σαν ένας “ψίθυρος επαφής” με το retail που δεν προδιαθέτει κανέναν, ότι θα δημιουργηθεί τεράστια αλλαγή στην ιστορία του retail εξ’αιτίας του.
Υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει η Google. Μάλλον, όμως, είναι ένας γίγαντας που κοιμάται.
Αυτή τη στιγμή, η Google δεν παίρνει την προσοχή που της αξίζει ως retailer ή ακόμα και ως πιθανός retailer. Όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες της Survata, περίπου το 36% των καταναλωτών διεξάγει πρώτες αναζητήσεις προϊόντων μέσω μηχανών αναζήτησης, δηλαδή το Google.
Αν σκεφτεί κανείς και τη χρήση του Amazon, περίπου το 85% των Αμερικανών, πηγαίνουν είτε στο Amazon, είτε στο Google, ως το πρώτο μέρος για να ψάξουν για τις ανάγκες τους σε εμπορικά προϊόντα. Ένα ασήμαντο ποσοστό, της τάξεως του 15% των Αμερικανών εξακολουθεί να επισκέπτεται, πρώτα, τις διαδικτυακές σελίδες των ίδιων των retailers.
Αν η Google το πιστέψει, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία και να γίνει ηγέτης στον τομέα του retail και της καινοτομίας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.
1.Να επενδύσει όσο γίνεται περισσότερο, σε ένα Google Shopping Overhaul
Γιατι ό,τι έρθει στο μυαλό του καταναλωτή, κάθε πρώτη αναζήτηση προϊόντος που πραγματοποιεί, θα πρέπει να γίνεται στο Google και όχι στο Amazon.
Γιατί;
Διαφάνεια τιμών.
Στο Google, ο καταναλωτής πρέπει να είναι σε θέση να δει τις τιμές όλων των προϊόντων, ταυτόχρονα, ακόμη και αυτών της Amazon, και να μπορεί να τα συγκρίνει το ένα το άλλο. Στο Amazon, ο καταναλωτής μπορεί να δει μόνο τις τιμές των προϊόντων της Amazon ή των συνεργατών της. Είναι βέβαιο ότι η Amazon έχει άπειρα προϊόντα, ενώ η εμπειρία της Amazon είναι εκπληκτική, αλλά η Google θα πρέπει να είναι σε θέση να “εξουδετερώνει” όλα τα “καταστήματα όλων των άλλων” στο θέμα της διαφάνειας των τιμών.
Τα ψώνια στην Google θα πρέπει να είναι ο πρώτος προορισμός που θα στραφούν οι καταναλωτές, προκειμένου να ξεκινήσουν τις πρώτες αναζητήσεις προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να κάνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα.
Ορίστε, τι πρέπει να κάνει η Google:
- Να προωθήσει πιο επιθετικά το Google Shopping, και να τονίσει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους retail συνεργάτες πώς η ίδια δεν είναι retailer, αλλά μια μηχανή πραγματικής αγοράς που διοχετεύει τους καταναλωτές, απευθείας στις e-commerce εμπειρίες που προσφέρουν οι retailers, κάτι που μοιάζει με το πώς λειτουργεί ένα πραγματικό εμπορικό κέντρο , μόνο που, αυτή τη φορά το εμπορικό κέντρο είναι εικονικό και το κέρδος για το Google δεν είναι πληρωμή από τα ενοίκια, αλλά δεδομένα και έσοδα από κλικ.
- Βελτίωση της πλατφόρμας του Google Shopping, για να μοιάζει περισσότερο με πλατφόρμα e-commerce, ειδικά για τα κινητά. Εάν ένας καταναλωτής αποκτήσει σύνδεση και σχέση με το Google Shopping, θα πρέπει να λειτουργεί και γίνεται αισθητό σαν ένας τόπος φιλτραρίσματος του e-commerce, όχι σαν μια παραδοσιακή σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google. Στο κινητό, η εμπειρία δεν είναι αρκετή για τον πήχυ που έχει τεθεί για την περιήγηση και την αγορά στο e-commerce, αφού παρουσιάζεται σαν μια κλασσική σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google. Επιπλέον, η πλοήγηση στα κινητά ή τους υπολογιστές, δεν προσφέρει πολλά ως εμπειρία περιήγησης, ώστε να εμπνεύσει τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε μια αγορά. Δεν υπάρχει μια ψηφιακή διαφήμιση, δυνατότητα προεπισκόπησης, ή κάποιο βίντεο που θα ενθουσιάσει τους πελάτες να κάνουν κάπου ένα κλικ για να συνεχίσουν.
2.Να ενισχύσει τη θέση και τις δυνατότητες παράδοσης.
Μόλις η Google ενισχύσει το «κατάστημα» για αγορές σε αυτήν, και χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες της που μπορούν να βοηθήσουν στις αγορές με τη χρήση φωνητικής εντολής στο Google Home ή στο Google Assistant, θα έχει, ήδη, όσα δεδομένα χρειάζεται σχετικά με τον Αμερικανό καταναλωτή.
Όμως, τα δεδομένα θα μπορούσαν να δώσουν ένα καλύτερο και πιο ισχυρό αποτέλεσμα.
Η Google θα μπορούσε να ενισχύσει την τοποθέτηση των δεδομένων της, υπερισχύοντας στο τελευταίο κομμάτι μιας αγοράς, τις διανομές από εξωτερικούς συνεργάτες. Το Google Express είναι η προσπάθεια που έχει κάνει η Google σε αυτόν τον τομέα, αλλά είναι γνωστό ότι δεν χρησιμοποιείται αυτή η υπηρεσία εκτεταμένα, ούτε θεωρείται και διαφημίζεται ως η καλύτερη υπηρεσία, από τα μέσα.
Το μοντέλο “Δούρειος Ίππος”, είναι το Instacart. Το Instacart έχει πραγματικά πόδια.
Επί του παρόντος, εκτιμάται με περισσότερα από $4.0B, το Instacart θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικά στρατηγικό check-mate για την Google. Οι κεντρικές ηλεκτρονικές αγορές έρχονται, είτε μέσω της Google, του Amazon, του Facebook ή άλλων. Θα γίνουν τα εικονικά εμπορικά κέντρα της Αμερικής, και οι retailers που πωλούν σε αυτές τις πλατφόρμες δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις δυνατότητες παράδοσης μέχρι και το τελευταίο σημείο του χάρτη, από μόνοι τους. Θα πρέπει να βασίζονται σε τρίτους.
3.Ανοιχτές τοπικές εκθέσεις αγορών
Το ψηφιακό retail, παρά τη δύναμη που έχει, εξακολουθεί να αποτυγχάνει σε δύο τομείς – 1) την ιδέα της επαφής (άγγιγμα, αίσθηση, εμπιστοσύνη σε μια αγορά) και 2) το συναίσθημα που προσφέρει η πραγματική αγορά, και όσα δίνει στην κοινωνική συμπεριφορά κάποιου, το να αγοράζει και να βρίσκεται παράλληλα σε ένα μέρος. Για αυτό τον λόγο, η αγορά σε φυσικά καταστήματα είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει πολλά στον καταναλωτή, και ποτέ δε θα σταματήσει να υπάρχει.
Συμμεριστείτε τη διάθεση των δεδομένων που έγινε στα σημεία 1 και 2, και φανταστείτε έναν κόσμο τοπικών καταστημάτων όπου η Google θα παρουσιάζει, όλα όσα γνωρίζει ότι οι καταναλωτές απολαμβάνουν να βλέπουν μέσα σε ένα φυσικό χώρο, με δεδομένη την αίσθηση αγορών που μόλις περιγράφηκε, έτσι ώστε η εμπειρία να είναι πιο αποτελεσματική, βολική και εμπνευσμένη για τους καταναλωτές.
Αυτά τα καταστήματα δεν χρειάζεται να έχουν απόθεμα σε εμπόρευμα. Μπορούν, απλά, να δημιουργηθούν ως εκθεσιακοί χώροι (παρόμοιοι με τους χώρους του Bonobos) που κάνουν τα ψώνια γιορτή. Τα πάντα μέσα σε αυτά μπορούν να αγοραστούν / παραδοθούν στους καταναλωτές, όπως και όποτε οι καταναλωτές θέλουν, με το πάτημα ενός κουμπιού.
Μπορεί, επίσης, να το πάει ακόμα παραπέρα με αυτά τα καταστήματα, και τα showroooms θα μπορούσαν να έχουν μικρο-αποθήκες, που θα επέτρεπαν στην εταιρία, να διευκολύνουν τις προσπάθειες παράδοσης προϊόντων της Google και ιδιαίτερα την επιθυμία των καταναλωτών να παραλάβουν άμεσα τα προϊόντα από αυτά τα καταστήματα, επιτρέποντας έτσι στην Google να διαχειριστεί την δομή προσέλευσης περισσότερου κοινού, κάτι που γίνεται, πάντοτε, στο retail σε φυσικά καταστήματα.
Η τεχνολογία έχει έναν τρόπο να κάνει καινούριο, αυτό που κάποτε ήταν παλιό. Καταστήματα επίδειξης προϊόντων, με τη δύναμη των δεδομένων της Google πίσω από αυτά, να βρίσκονται σε αληθινούς κεντρικούς δρόμους της Αμερικής, θα μπορούσαν να είναι το πιο ωραίο πράγμα που γνώρισε ποτέ το retail.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.