20 Απρ 2024
READING

Δουβλίνο- Regulatory Technology κέντρο της Ευρώπης

5 MIN READ

Δουβλίνο- Regulatory Technology κέντρο της Ευρώπης

Δουβλίνο- Regulatory Technology κέντρο της Ευρώπης

Όταν κανείς σκέφτεται την πόλη του Δουβλίνου, το Regulatory Technology (τεχνολογία που θα συμβαδίζει με τους κανονισμούς) δεν είναι το πρώτο σενάριο που θα του ερχόταν στο μυαλό.

Ο περισσότερος κόσμος θα συνέδεε την Ιρλανδική πρωτεύουσα με τους καταπράσινους κήπους του St Stephens, την εθιστική folk μουσική ή ακόμα την γεύση από γάλα που αφήνει το πρώτο ρεκόρ Guinness της περιοχής. Παρά ταύτα, το Δουβλίνο έχει αναδειχθεί σε ένα ηγετικό παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, και σε κανέναν τομέα δε φαίνεται να είναι άδικος ο χαρακτηρισμός του ως κέντρο RegTech.

Το Regulatory Technology, ή “RegTech” όπως αποκαλείται συχνότερα, αφορά μια πληθώρα λύσεων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο των εταιριών θα είναι σύμφωνο με τις κανονιστικές ρυθμίσεις που υπάρχουν, σε ένα σύνολο από διαφορετικές βιομηχανίες. Η σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η Deloitte, πρόσφατα, περιέγραψε τo Regtech ως τη νέα υψηλής ποιότητας τεχνολογία, ένας καθόλου μικρός χαρακτηρισμός.

Η αυξανόμενη σημασία του RegTech μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα με την εφαρμογή της νομοθεσίας MiFID II του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2018. Σχεδιασμένη για την εναρμόνιση της ρύθμισης για τις επενδυτικές υπηρεσίες 31 χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), η δημοσιευμένη νομοθεσία κρίθηκε ότι είναι υπερβολικά χρονοβόρα και περίπλοκη για κάθε ομάδα συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι εφαρμόστηκε σωστά.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το λογισμικό RegTech μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας «κοινής γλώσσας», με την οποία οι μηχανές μπορούν επίσης να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν νέες ρυθμίσεις. Το καινοτόμο λογισμικό, επιτρέπει στο μηχάνημα, όχι μόνο να διαβάζει και να κατανοεί τους νέους κανόνες MiFID II, αλλά και να επισημαίνει ποιες από τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης παραβιάζουν την ενημερωμένη νομοθεσία. Οι επενδύσεις σε RegTech εταιρείες, που σχετίζονται με τη MiFID II, έκαναν κέρδη ύψους 378,5 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του 2013 και  του 2017, σύμφωνα με έρευνα της FinTech Global. Το ποσό αυτό ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης των ολοένα και πιο περίπλοκων απαιτήσεων που πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις επενδύσεων στην Ευρώπη, βάσει της MiFID II, όπως και αν συμμεριστεί κανείς τα πρόστιμα που διατρέχουν κίνδυνο να τους επιβληθούν, εάν το σύστημά τους δεν είναι ενημερωμένο.

Υπάρχουν και σημαντικά οφέλη από την RegTech, που σχετίζονται με την εξοικονόμηση κόστους και χρόνου. Οι επιχειρήσεις σε όλη την ήπειρο, υπολογίζεται ότι δαπανούν, σήμερα, 750 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, μόνο για να εξασφαλίσουν ότι παραμένουν σύμφωνες με τη συμμόρφωση που επιβάλλει η MiFID II. Ωστόσο, πιστεύεται ότι το αποτελεσματικό λογισμικό RegTech θα μπορούσε να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης κατά 5%, αν την κάνουν με ψηφιακό τρόπο.

Business Team Investment Entrepreneur Trading Concept

Επομένως, γιατί Δουβλίνο;

Το Δουβλίνο συνεχίζει να αναπτύσσεται ως οικονομικό κέντρο με διεθνή σοβαρότητα. Σύμφωνα με τον δείκτη Global Financial Centre – στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας των χρηματοπιστωτικών κέντρων σε όλο τον κόσμο – το Δουβλίνο ανήλθε στην 30η θέση, μπροστά από πιο γνωστά ονόματα, όπως το Άμστερνταμ, το Μόναχο, και τις Βρυξέλλες. Η πόλη επιλέχθηκε επίσης, μαζί με τη Σαγκάη, τη Σιγκαπούρη και τη Φρανκφούρτη, ως ένα από τα 15 κέντρα που έχει σημειωθεί ότι πρέπει “να γίνουν πιο σημαντικές” στο μέλλον.

«Η Ιρλανδία είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, ταυτόχρονα ως ένα κέντρο οικονομίας και τεχνολογίας στην Ευρώπη» είπε ο  Claus Christensen,  CEO του Know Your Customer, μια εταιρία αυτοματοποίησης του RegTech. “Αυτός ο συνδυασμός έχει υιοθετήσει ένα πολύ καλό FinTech περιβάλλον, προσελκύοντας ενδιαφέρον και επενδύσεις με αποτέλεσμα, να παρέχεται προβάδισμα στο RegTech, ώστε να ανθήσει πολύ πιο γρήγορα εκεί, από ότι σε άλλα μέρη του κόσμου. Παράλληλα, οι πελάτες έχουν φτάσει να γνωρίζουν και να εμπιστεύονται τα Ιρλανδικά ιδεώδη σχετικά με την εξυπηρέτηση και την τεχνολογία, πράγμα που αποτελεί τρομερό πλεονέκτημα να έχει κάποιος. “Τελικά, είναι η συνετή απόφαση για μας, να έχουμε ένα γραφείο στο Δουβλίνο, αφού μας δίνει πρόσβαση τόσο στη βρετανική, όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά”.

Το RegTech σε έναν κόσμο μετά το Brexit.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να αναφερθεί κανείς στη βιομηχανία RegTech του Δουβλίνου, χωρίς να λάβει υπόψη την επικείμενη επίδραση του Brexit. Το 2017, η πόλη κρίθηκε ότι κατέχει έξι από τις 100 πρώτες εταιρείες RegTech στον κόσμο – σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα RegTech 100 που συνέταξε η FinTech Global – όπως την προαναφερθέντα Know Your Customer, η Gecko Governance, η Fenergo, η Corlytics, η BlxLaw και η AQMetrics.

Αν και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η οικονομική ευημερία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά το Brexit είναι κάπως δεμένη με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένου ότι περίπου το 17% των εξαγωγών της πηγαίνουν στο γείτονά της, το Δουβλίνο έχει ήδη εκφράσει, σαφώς, ενδιαφέρον για την εξασφάλιση των fintech εταιριών που θέλουν να φύγουν από το Λονδίνο. “Στο μέλλον, αναμένω ότι οι αμερικανικές εταιρείες που αισθάνονται την ανάγκη να αποκτήσουν μια βάση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θεωρούν την Ιρλανδία πιο ελκυστική, διότι η Βρετανία μπορεί να είναι λιγότερο λόγω του Brexit”, είπε πρόσφατα ο Πρέσβυς της Ιρλανδίας στις ΗΠΑ, Daniel Mulhall.

Η αεροπορική διαδρομή Δουβλίνου-Λονδίνου, είναι επίσης, η πιο δημοφιλής στην Ευρώπη καθώς το ταξίδι είναι σύντομο, 1 ώρας και 25 λεπτών, οι υπάλληλοι εταιρειών που εδρεύουν σήμερα στο Λονδίνο θα μπορούσαν ρεαλιστικά να ταξιδεύουν καθημερινά στο Δουβλίνο, χωρίς να μετακινούν τις οικογένειές τους. “Περιμένω περισσότερες εταιρείες να επιλέξουν το Δουβλίνο από το Λονδίνο στο εγγύς μέλλον”, λέει ο Christensen. “Η πόλη αναπτύσσεται γρήγορα και οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να βρουν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον, χάρη σε μια ισχυρή δεξαμενή ταλέντων και εταιρικών κινήτρων. Επιπλέον, στην Ιρλανδία υπάρχει σήμερα αισιοδοξία και ένα επιχειρηματικό πνεύμα που είναι θετικό για τις επιχειρήσεις και ίσως να μην είναι απαραίτητα υπαρκτό για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή τη στιγμή “.

Βεβαίως, οι απόψεις του Christensen δεν προέρχονται από εικασίες. Η Ιρλανδία πρόσφατα αποκάλυψε ότι έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με περισσότερες από 12 τράπεζες και χρηματοδότες, που εδρεύουν στο Λονδίνο, για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Δουβλίνο μετά τον Brexit. Η οργάνωση, όπως και πολλοί στην Ιρλανδία, είναι σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πολλές νέες RegTech εταιρείες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.