Η πολυθενική εταιρεία Procter & Gamble, προτίθεται να μετατρέψει σε εμπορικά σήματα διάφορες συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται συχνά, συμπεριλαμβανομένων των “LOL” και “WTF”.
Εάν είναι επιτυχείς, οι όροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εμπορία προϊόντων όπως σε σαπούνια, απορρυπαντικά και αποσμητικά χώρου, προκειμένου να προσελκύσουν νέους καταναλωτές.
Η P&G καταχώρησε αίτηση για τα εμπορικά σήματα στο US Patent και Trademark Office τον Απρίλη. Τα νέα προιόντα θα πωλούνται ανάμεσα στα δημοφιλή Febreze, Fairy και Mr Clean.
Ανάμεσα στα LOL (laughing out loud) και WTF (what the fuck), άλλα ακρωνύμια που η P&G καταχώρησε αίτηση είναι τα NBD (no big deal) και FML (fuck my life).
Οι αιτήσεις της εταιρείας δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο εμπορικών σημάτων trademark ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις αιτήσεις και η P & G έχει διορία μέχρι τον Ιανουάριο για να απαντήσει.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της P & G, Nelson Peltz είπε στο CNBC τον Μάρτιο ότι οι νεότεροι καταναλωτές δεν θέλουν brands “ενός μεγέθους που ταιριάζουν σε όλoυς”, αλλά προϊόντα που “έχουν συναισθηματική σύνδεση”. Σύμφωνα με τo στατιστικό portal Statista, οι millenials στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν τις ετήσιες δαπάνες τους σε 1,4 tn δολάρια μέχρι το 2020.
H P&G δεν είναι η πρώτη εταιρία που προσπαθεί να μετατρέψει σε εμπορικά σήματα δημοφιλείς λέξεις. Στην Αμερική, η New England Patriots προσπάθησε να καταχωρήσει το “19-0”, μία αναφορά σε μία αήτητη σεζόν, ακριβώς 2 εβδομάδες πριν χάσουν το Super Bowl από τους New York Giants.
Όταν η Walmart προσπάθησε για πρώτη φορά να μετατρέψει σε brand το emoticon με το κίτρινο πρόσωπο και το χαμόγελο, που κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1970, υπήρξαν πάρα πολλές νομικές διαμάχες με τον Franklin Loufrani, τον προέδρου της εταιρίας The Smiley Company στις Βρυξέλλες (που είχε κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα σε περισσότερες από 100 χώρες), και η εταιρία έχασε σε μια προσπάθεια να μηνύσει τον καλλιτέχνη Charles Smith για την παρωδία του συμβόλου. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χαμόγελο ανήκει στο κοινό, αλλά αργότερα λύθηκε εκτός δικαστηρίου και η Walmart καταχώρησε το εμπορικό σήμα στις ΗΠΑ.
Πιο επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια του Facebook, που κατοχύρωσε τη λέξη “face” σχετικά με κάθε αναφορά σε υπηρεσίες τηλεποικοινωνίας. Στην Paris Hilton ανήκουν οι λέξεις “that’s hot” και επιτυχημένα μήνυσε τις ευχετήριες κάρτες Hallmark που χρησιμοποιήσαν αυτή τη φράση, ενώ η celebrity stylist Rachel Zoe έχει κατωχυρώσει το “bananas”.
Η Disney έκανε αίτηση να κατοχυρώσει το όνομα Día de los Muertos (Day of the Dead), αλλά μετά από συγκέντρωση 21,000 υπογραφών σε λιγότερο από 24 ώρες, η εταιρία απέριψε την αίτηση.
Στη Βρετανία, η Chanel προσπάθησε να κατοχυρώσει το όνομα Jersey, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε από Intellectual Property Office της χώρας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.