26 Απρ 2024
READING

Ένα από τα πιο όμορφα καταστήματα McDonald’s στον κόσμο-Πόρτο

5 MIN READ

Ένα από τα πιο όμορφα καταστήματα McDonald’s στον κόσμο-Πόρτο

Ένα από τα πιο όμορφα καταστήματα McDonald’s στον κόσμο-Πόρτο

Πολλοί ταξιδιώτες πιστεύουν ότι τα πιο όμορφα McDonald’s στον κόσμο είναι στο Πόρτο, μια παλιά παραθαλάσσια πόλη στην Πορτογαλία, που είναι γνωστή για τους πανέμορφους πλακόστρωτους δρόμους και το ιστορικό μεσαιωνικό κέντρο της.

Πιθανότατα έχετε φάει ένα Big Mac ή τα περίφημα McNuggets σε δεκάδες εστιατόρια McDonald’s, αλλά έχετε αναλογιστεί ποτέ ποιο από τα 36.899 καταστήματα της αλυσίδας είναι το πιο ωραίο;

Ανοιγμένο το 1995, το εστιατόριο βρίσκεται σε έναν ανακαινισμένο χώρο που στεγαζόταν, προηγουμένως, το Cafe Imperial, ένα διάσημο καφέ που υπήρχε στην πόλη από τη δεκαετία του 1930. Το καφέ ήταν αντικείμενο θαυμασμού, ως παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής της εποχής και, κατά συνέπεια, το McDonald’s διατήρησε τα περισσότερα από τα κύρια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, όταν απέκτησε το χώρο.

Μια αγαπημένη ταξιδιωτική συνήθεια, είναι τα αμερικανικά καταστήματα  fast-food σε άλλες χώρες – ποτέ δεν ξέρεις κατά πόσο οι εταιρείες υιοθετούν ντόπιες γεύσεις. Στην Κίνα,  το KFC είναι μακράν η πιο δημοφιλής αμερικανική αλυσίδα fast food, και πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι στις ΗΠΑ.

Ένα ταξίδι στο Πόρτο, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει μια επίσκεψη στον αυτοκράτορα των McDonald’s – όπως λένε οι ντόπιοι – για να δει κανείς αν το κατάστημα αξίζει την περιγραφή του ως το “πιο ωραίο McDonald’s στον κόσμο”.

Να πως φαίνεται

Το κατάστημα McDonald’s, ειδικά το καλοκαίρι είναι γεμάτο από τουρίστες που τρώνε στον εξωτερικό χώρο. Το εστιατόριο βρίσκεται στην πλατεία , στο κέντρο της πόλης, και είναι κοντά σε πολλά αξιοθέατα.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί όταν πλησιάζει κάποιος στο McDonald’s, είναι ένας γιγαντιαίος μπρούτζινος αετός, δημιούργημα του Πορτογάλου γλύπτη, Henrique Moreira. Όταν το Cafe Imperial άνοιξε το 1936, η είσοδος είχε μια περιστρεφόμενη πόρτα, αλλά αυτή έχει αφαιρεθεί καιρό τώρα.

Όταν εισέρχεστε για πρώτη φορά στο εστιατόριο, παρατηρείτε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του στυλ Art Deco (όπως είναι στο Empire State Building): τα περίτεχνα αετώματα κατά μήκος της οροφής, τους κρυστάλλινους πολυελαίους και, το ακόμη πιο γνωστό, παράθυρο από βιτρό πίσω από τον πάγκο.

Το παράθυρο από βιτρό είναι το επίκεντρο του McDonald’s, καθώς ήταν το κεντρικό στοιχείο του Cafe Imperial. Το παράθυρο απεικονίζει σκηνές που σχετίζονται με τον καφέ, από την καλλιέργεια και την επεξεργασία μέχρι τη στιγμή της απόλαυσης ενός φλιτζανιού σε ένα καφέ.

Το παράθυρο από βιτρό κατασκευάστηκε από τον Πορτογάλο καλλιτέχνη Ρικάρντο Λεόνε. Είναι εξαιρετικό έργο της εποχής.

Οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι που κρέμονται από την οροφή βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με αυτό που συνήθως συναντά κάποιος σε ένα McDonald’s.

Το πλακόστρωτο έδαφος δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο.

Οι γωνίες του ταβανιού, ωστόσο, εγκλωβίζουν το βλέμμα, ειδικά αν αφιερωθεί χρόνος για να εξεταστούν τα διαφορετικά ανάγλυφα, που απεικονίζουν διαφορετικούς χορούς.

Αυτές οι γωνίες, σχεδιάστηκαν, επίσης, από τον Moreira. Όλος ο σχεδιασμός του καφέ, έγινε αρχικά από τον Ελβετό αρχιτέκτονα Ernesto Korrodi, , ο οποίος μετακόμισε στην Πορτογαλία στα 19 του, και τον γιο του Ernesto Camilo.

Οι περίτεχνοι πολυέλαιοι, αποτελούν ένα οπτικό θέαμα. Το Imperial McDonald’s, δεν είναι το μοναδικό εστιατόριο στο Πόρτο που διαθέτει εκπληκτική αρχιτεκτονική. Το Cafe Guarany, που άνοιξε το 1933, βρίσκεται σε απόσταση λίγων τετραγώνων και διαθέτει όμοια όμορφη αρχιτεκτονική.

Ενώ η τοποθεσία του McDonald’s μπορεί να χαρακτηριστεί ταυτόχρονα ιστορική και κλασική, η διαδικασία παραγγελίας ακολουθεί τη νέα τάση της αυτοματοποίησης που έχει υιοθετήσει η αλυσίδα.

Και το ταμείο διατηρεί το στυλ Art-Deco. Όταν στην τοποθεσία ήταν ακόμη το Cafe Imperial, στο χώρο υπήρχε ένα απίστευτο μπαλκόνι. Με μέση αναμονή τα 15 λεπτά, μάλλον είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να φάνε στο “πιο όμορφο McDonald’s στον κόσμο”.

Η δοκιμή του φαγητού είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η εμπειρία. Πρώτα από όλα, το Miami Burger. Εισηγμένο στην πορτογαλική αγορά τον περασμένο μήνα,  είναι ένα από τα νεότερα διεθνή δημιουργήματα. Υπόσχεται πως όποιος το καταναλώσει θα “δοκιμάσει την Αμερική”.

Η κορυφή του ψωμιού φαίνεται να έχει το ψημένο τυρί πάνω της, ενώ μέσα υπάρχουν τραγανά φρέσκα κρεμμύδια, τυρί, μπέικον, και μια τροπική σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα. Συνολικά, ο συνδυασμός δεν είναι κακός, αλλά όλα καταστρέφονται από ένα λεπτό, κακόμοιρο, αποψυγμένο μπιφτέκι. Η τροπική σάλτσα είναι νόστιμη και φαινόταν να είναι μια παραλλαγή της κλασικής σάλτσας του καταστήματος, αλλά ακόμη και ικανοποιητική δόση, δεν είναι αρκετή  για να καλύψει το ξηρό κρέας.

Το επόμενο είναι το Chicken Bacon Onion. Αν και δεν πωλείται μόνο στην Πορτογαλία, δεν δεν συναντάται εύκολα στις ΗΠΑ. Το κρεμμυδόψωμο προσφέρει μια διαφορετική αίσθηση στο κοτόπουλο, το οποίο φαίνεται περισσότερο σαν ένα γιγάντιο McNugget παρά σαν στήθος ή μπούτι. Το μπέικον είναι λίγο μαλακό, αλλά το τραγανό κρεμμύδι στην κορυφή προσθέτει μια εξαιρετική τραγανή υφή.

Σύμφωνα με πολλούς πελάτες, είναι απαραίτητο να δοκιμάσει κανείς τις σούπες του McDonald’s που σερβίρονται στην Πορτογαλία. Η crème de legumes είναι μια σούπα βασισμένη σε κολοκυθάκια. Μια ασφαλής επιλογή αλλά αρκετά βαρετή σε γεύση.

Παρ’όλα αυτά, τα McDonald’s δεν απογοητεύουν κανέναν στο κομμάτι των γλυκών. Το pasties de nata είναι μια απόλαυση φτιαγμένη από ζάχαρη. Της χρειάζεται, βέβαια, μια πιο αφράτη  κρούστα, αλλά η γέμιση είχε υφή από κρέμα και γεύση από crème brulee.

Αν, επομένως, είστε λάτρεις της αρχιτεκτονικής, τότε αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Το φαγητό, όμως, είναι τυπικό McDonald’s. Αν θέλετε να απολαύσετε το χώρο, κάντε το όπως οι Πορτογάλοι, θα πρέπει να παραγγείλετε έναν καφέ και ένα pasties de nata.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.