25 Απρ 2024
READING

Τάσεις που αναδιαμορφώνουν το retail του αύριο

4 MIN READ

Τάσεις που αναδιαμορφώνουν το retail του αύριο

Τάσεις που αναδιαμορφώνουν το retail του αύριο

Πέντε αναδυόμενες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του retail και θα βοηθήσουν τους σημερινούς retailers να παραμείνουν στην κορυφή αυτού του κύματος αλλαγών.

Τάση # 1 – Omnichannel

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια αναπόφευκτη κίνηση προς το omnichannel στο retail. Οι retailers δεν διαθέτουν πλέον διαδικτυακά ή κινητά τμήματα. Λειτουργούν ως μία μονάδα για τη διασφάλιση της φυσικής και ψηφιακής εμπειρίας των πελατών. Aναπροσαρμόζουν τις οργανώσεις τους – δημιουργώντας νέους ρόλους, επεκτείνοντας τα κανάλια διανομής και επανεξετάζοντας το απόθεμα για να εργαστούν σε “σύνδεση”-online, αλλά και “εκτός σύνδεσης”-offline.

Τάση # 2 – Internet of things

Αυτή η δεύτερη τάση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την πρώτη, διότι το Internet of things (IoT) παρέχει ένα πρόσθετο πεδίο δεδομένων που μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για να υποστηρίξει μια κουλτούρα omnichannel. Η έρευνα της Goldman Sachs δείχνει ότι το σύμπαν του IoT αποτελείται ήδη από 12 δισ. συνδεδεμένες συσκευές – αριθμός που θα μπορούσε να ανέλθει στα 30 δισ. μέχρι το 2020. Οι retailers που δεν εμπλέκουν τα καταστήματά τους με τεχνολογία IoT κινδυνεύουν να χάσουν γρήγορα τη συνάφεια.

Παρόλο που το IoT επικεντρώνεται συχνά σε συσκευές η πραγματική αξία του είναι στα δεδομένα που μπορούν να συνδεθούν με άλλα δεδομένα για να ενισχύσουν τις πληροφορίες του κοινού και να συνδέσουν συμπεριφορές online και offline.

Οι έξυπνοι retailers ασχολούνται με συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών, χωρίς να αφήνουν καμιά πέτρα. Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί και να μετατραπεί σε “διορατικές  και απολακυπτικές” πληροφορίες.

Τάση # 3 – Εικονική και Επαυξημένη πραγματικότητα

Οι retailers αρχίζουν να πειραματίζονται με το εικονικό εμπόριο, το οποίο αξιοποιεί συσκευές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, όπως οι HoloLens, για να δημιουργούν εντελώς νέες ευκολίες για τους καταναλωτές του αύριο. Η Αυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι ελαφρώς διαφορετική από την εικονική πραγματικότητα (VR) καθώς επικαλύπτει ολογράμματα πάνω από τον φυσικό κόσμο γύρω μας.

Και οι δύο, VR και AR επιτρέπουν στους retailers να ξανασκεφτούν τα πάντα, από το μάρκετινγκ μέχρι την επιλογή των προϊόντων για να αποθηκεύσουν το σχεδιασμό και την εκπλήρωση των παραγγελιών. Είναι μία ευκαιρία για δημιουργικό μάρκετινγκ – από το να συναντήσετε ένα ολόγραμμα μεγέθους ζωής του αγαπημένου σας διασημότητας (ζωντανό ή νεκρό) ή να κάνει μια βόλτα  γύρω από το Όρος Sharp, τον πλανήτη Άρη.

Αλλά VR και AR δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την ψυχαγωγική αξία στο μάρκετινγκ. Έχουν μια έντονη επίδραση σε πολλές επιχειρηματικές μονάδες, όπως η έρευνα.

Η τεχνολογία VR και AR παρέχει επίσης στους retailers το απόλυτο πεδίο δοκιμών για να συγκεντρώνουν πολύτιμες γνώσεις αγοραστών. Οι έλεγχοι, όπως το χρώμα στο ράφι ή η τιμή, μπορούν να αλλάξουν αμέσως. Οι δοκιμές που κάποτε χρειάστηκαν σημαντικές επενδύσεις, μπορούν τώρα να γίνουν σχεδόν αβίαστα.

Τάση # 4 – Τεχνητή νοημοσύνη

Ποια ώρα της ημέρας είναι οι πελάτες σας πιο πιθανό να αγοράσουν; Πόσο συχνά κάνουν οι πελάτες σας μια αγορά; Ο καιρός επηρεάζει τις πωλήσεις σας;

Οι απαντήσεις που ήταν κάποτε αδύνατο να απαντηθούν είναι τώρα καθημερινή γνώση, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία συνδυάζει τεράστια σύνολα δεδομένων με αλγορίθμους βαθιάς μάθησης και πληροφορίες, ώστε να δίνει στους έξυπνους retailers τη δυνατότητα να κερδίσουν. H AI αγγίζει κάθε πτυχή της επιχείρησης. Νέες μορφές περιλαμβάνουν τα ρομπότ για την κατασκευή, τα drones για την παράδοση, τα αυτοματοποιημένα checkouts και τα συνεχώς εξελισσόμενα chatbots.

Οι σημερινοί επεξεργαστές με τεχνολογία AI προσφέρουν απίστευτη βοήθεια, ειδικά όταν ενσωματώνονται με εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, παρέχοντας στους πελάτες μια συνεχή, άμεση υπηρεσία “one-on-one”.

Τάση #5 —​ Hyper-personalization

Γιατί η εμμονή με τα δεδομένα; Η απάντηση: Hyper-personalization.

Ο σκοπός της ακολούθησης των σημερινών τάσεων retail είναι η άνοδος της σχέσης καταναλωτών-retailer με την αύξηση της εξατομίκευσης, τη μετατροπή των πελατών σε fans και την αύξηση της αξίας της πελατειακής ζωής. Η μάζα, το γενικό μάρκετινγκ έχει αρχίσει επίσημα να υποχωρεί από τις πιο εξελιγμένες, αποτελεσματικές καμπάνιες one-to-one.

Φανταστείτε ένα κατάστημα όπου το 99% των αντικειμένων επιλέγονται για εσάς με βάση το ιστορικό και τις προτιμήσεις σας. Ένα εικονικό ψυγείο που διατίθεται στο κατάστημα με τα αγαπημένα σας φαγητά. Ένα έξυπνο ομιλητή που γνωρίζει το ιστορικό παραγγελιών σας και μπορεί να παραγγείλει τον συνήθη καφέ σας με μια απλή φωνητική εντολή. Ένα κατάστημα όπου το απόθεμα, τα μηνύματα, οι τιμές και τα μεγέθη αλλάζουν δυναμικά για εσάς. Σύντομα θα φαίντεται παράλογο ότι χάνουμε χρόνο σε καταστήματα που δεν σχεδιάστηκαν για εμάς.

Τα φυσικά καταστήματα του χθες θα είναι δύσκολο να αναγνωριστούν σε σύγκριση με αυτά του αύριο.

Είναι τώρα ή ποτέ για τους κορυφαίους retailers να ξανασκεφτούν τι αποτελεί προϊόν, κατάστημα και ακόμη και πελάτη σε αυτή την εποχή retail. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη φαντασία και πολλά δεδομένα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.