20 Ιαν 2025
READING

Το χάρτινο ποτήρι που βάζει την Starbucks να συνεργαστεί με την McDonalds

2 MIN READ

Το χάρτινο ποτήρι που βάζει την Starbucks να συνεργαστεί με την McDonalds

Το χάρτινο ποτήρι που βάζει την Starbucks να συνεργαστεί με την McDonalds

Είναι η στιγμή για πελάτες και εταιρείες να ξανασκεφτούν τις συνήθειες τους και να αποφασίσουν.

Το 2017 χρησιμοποιήθηκαν 600 δις χάρτινα-πλαστικά ποτήρια σε όλο τον κόσμο για καφέ.

Ας σκεφτούμε το εξής. Λιγότερο από 1% από αυτά τα χάρτινα ποτήρια είναι πραγματικά ανακυκλώσιμα. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες δηλώνουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον μια εσωτερική «πλαστική» επικάλυψη που τα κάνει αδιαπέραστα  στο νερό τα καθιστά μη ανακυκλώσιμα ουσιαστικά .Αυτή η τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον δημιούργησε συνθήκες συνεργασίας για τα δύο μεγαλύτερα brandsώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση. StarbucksandMcDonald’sσυνεργάζονται και επενδύουν 5 εκατομμύρια δολάρια το καθένα σε ένα διαγωνισμό που θα αναδείξει ένα πραγματικά ανακυκλώσιμο χάρτινο ποτήρι για τον καφέ. Προσκαλούν δε και άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες να συμμετάσχουν. Η στρατηγική στόχευση είναι σε 10 χρόνια όλες οι μεγάλες εταιρείες  να χρησιμοποιούν αυτό το ανακυκλώσιμο ποτήρι καφέ.

Μια σημαντική συμφωνία που θα επιβάλλει πολύ θετική αλλαγή στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα από μια νέα στρατηγική ιδέα που έχει αναπτυχθεί τελευταία, το BigBrandRedemption.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι όλα τα μεγάλα brandsθα λαμβάνουν αποφάσεις που θα δίνουν λύσεις και απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα του πλανήτη.

Μέχρι τώρα όταν σκεφτόμαστε για έναν βιώσιμο καταναλωτισμό συνήθως αναφερόμαστε σε startupsείτε σε μικρότερες «ηθικές» εταιρείες. Αλλά μόνο οι πολύ μεγάλες εταιρείες έχουν την δύναμη να αλλάξουν πράγματα και να λύσουν προβλήματα που μερικές φορές ούτε τα ίδια τα κράτη δεν μπορούν να λύσουν.

Η συνεργασία Starbucks–McDonald’sδημιουργεί συνθήκες μίμησης από άλλες μεγάλες εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση μεγάλων αλλαγών που λύνουν σοβαρά προβλήματα.

Οι δύο αυτές εταιρείες χρησιμοποιούν περίπου το 4% από τα 600 δις ποτήρια στα καταστήματά τους κάθε χρόνο. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά την μεγάλη ευαισθησία των καταναλωτών για την επίπτωση στο περιβάλλον από μη ανακυκλώσιμα υλικά. Και μάλιστα μια ευαισθησία των καταναλωτών που κάθε χρόνο αυξάνεται και «απαιτεί» λύση.

Άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες είναι της Unilever για την σημασία του πλυσίματος των χεριών που σώζει ζωές, μέχρι τώρα έχει επικοινωνήσει αυτή την αλλαγή στην συνήθεια σε 300.000.000 ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Επίσης της  Volvo τον στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει ασφαλή αυτοκίνητα που θα προκαλούν πολύ λιγότερα ατυχήματα. Το 1959 ένας μηχανικός της , ο NilsBohlin, ανακάλυψε την ζώνη ασφαλείας που υπολογίζεται ότι έχει σώσει πάνω ένα 1.000.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι σήμερα. Μάλιστα η εταιρεία δεν κράτησε την πατέντα για τον εαυτό της αλλά την μοιράστηκε με όλη την υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.