19 Απρ 2024
READING

Η Nine West και το μέλλον του retail

5 MIN READ

Η Nine West και το μέλλον του retail

Η Nine West και το μέλλον του retail

Καταρρακωμένη από το χρέος, η Nine West κήρυξε, φέτος, πτώχευση. Η εταιρία που αγόρασε το διάσημο brand, έχει ένα ευέλικτο μοντέλο που την κάνει να θέλει να συνεχίζει να αποκτά brands.

Η Nine West εισέρχεται στη δεύτερη περίοδο της ζωής της.Με την πρώην μητρική της να συνεχίζει να έχει το ίδιο όνομα ,η Nine West ακολούθησε τις Nautica, Airwalk και Shaquille O’Neal, όπως και την Elvis Presley, Marilyn Monroe και πολλές ακόμα, στο Authentic Brands Group.

Η εξαγορά ύψους 340 εκατομμυρίων δολαρίων, περιγράφει απόλυτα την παρούσα κατάσταση στο retail.  Η Nine West μετά τη δημιουργία μεγάλου χρέους που προέκυψε από εξαγορά ιδιωτικών μετοχών και κακά αποτελέσματα, υπέφερε οικονομικά από τη μείωση των πολυκαταστημάτων και της επισκεψιμότητας των εμπορικών κέντρων. Ο retailer  χρεοκόπησε, ενώ η εταιρία που κατέχει διάφορα brands και αγόρασε την Nine West  βρήκε έναν επιτυχημένο τρόπο να μπεί σε μια νέα αγορά με ένα αγαπημένο από τις γυναίκες brand.

Η τιμή για τη Nine West η οποία ήταν πολύ ανώτερη από αυτήν που είχε, αρχικά, ανακοινώσει η ABG στην προσφορά της, είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόση αξία μπορεί να παραμείνει στα χρεοκοπημένα brands.

Με τις πτωχεύσεις στο retail να βρίσκονται στα επίπεδα της εποχής της μεγάλης ύφεσης, έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ABG είναι ένας από τους πολλούς παίκτες που μαζεύουν τα “κομμάτια”, αγοράζουν ιδιοκτησίες πτωχευμένων brands και προσπαθούν να τους δώσουν νέα ζωή.

“Σε αυτή την περίπτωση, εδώ υπάρχουν δύο στρατηγικές”, ανέφερε ο Senior Analyst της Moody’s, Brian Silver, σε συνέντευξή του. “Μπορείτε να αναπτύξετε τα κύρια brands σας και να δώσετε ζωή σε brands προηγούμενης εποχής”. Εδώ, ο Silver επικαλείται την Vision Streetwear της ABG και την πνευματική ιδιοκτησία διασημοτήτων που διαχειρίζεται, όπως αυτή του Elvis Presley και της Marilyn Monroe.

“Και εκεί υπάρχουν αυτά τα brands, τα οποία έρχονται με πολλές προκλήσεις που πρέπει να αναστραφούν και υποφέρουν από τις προηγούμενες επιδόσεις τους, αλλά δεν έχουν χάσει το καταναλωτικό κοινό τους”. Σε αυτόν τον “κάδο αχρήστων”, θα πήγαιναν οι Nine West, Bandolino, Nautica και άλλες εταιρείες που αγόρασε η ABG, συμπεριλαμβανομένων των Juicy Couture και Aéropostale, την οποία, επίσης, αγόρασε η ABG, λόγω πτώχευσης.

Ένα brand που ακόμα αξίζει

Από το  Brand της Nine West, η ABG απέκτησε ένα σημείο εισόδου στην κατηγορία της αγοράς παπουτσιών, αλλά και ένα brand που γνώρισε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφειλόταν, τουλάχιστον εν μέρει, στην επιβράδυνση της επισκεψιμότητας των εμπορικών κέντρων και στο χρέος ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το οποίο απέμεινε από την δραστηριότητα του ομίλου Jones, που δημιούργησε το brand της Nine West.

Ωστόσο, η ύφεση δεν ταυτίζεται με το θάνατο. «Το brand Nine West εξακολουθεί να έχει αξία», δήλωσε ο Cort Jacoby, συνεργάτης στην πρακτική καταναλωτισμού και εμπορίου του A.T. Kearney. “Η Nine West έχει ένα σταθερό κοινό εκεί έξω.”

Παραδοσιακά, το brand αφορούσε παπούτσια υψηλής αισθητικής, αν και αντιμετώπισε πίεση, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στράφηκαν σε προϊόντα χαμηλότερης τιμής και online αγορές, δήλωσε ο Jacoby. Ο Ray Hartjen, επικεφαλής μάρκετινγκ για το RetailNext, δήλωσε ότι η Nine West απευθυνόταν σε «γυναίκες που ξεκινούσαν την καριέρα τους και χρειαζόταν να αλλάξουν από τα Chuck Taylor All Stars» σε πιο επίσημα παπούτσια, καθώς ήταν ένα brand για τις γυναίκες που χρειάζονταν μια γρήγορη καλή ευκαιρία παπουτσιών για να βάλουν το Σαββατοκύριακο.

Τα τελευταία χρόνια η Nine West “έχει κολλήσει στη μέση”, δήλωσε ο Hartjen. “Δεν είναι αξία, δεν είναι πολυτέλεια”, είπε. “Είναι ένα είδος μάρκας που έχασε το δρόμο της καθώς οι αγοραστές άλλαξαν”. Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, τα καταστήματα λιανικής πώλησης του εμπορικού σήματος – τα οποία η εταιρία έκλεισε με πτώχευση – ήταν γεμάτα εκπτώσεις και “δεν ήταν ιδιαίτερα εμπορεύσιμα”, πρόσθεσε ο Hartjen. Σε μια κατάθεση πτώχευσης, ο Ralph Schipani, ενδιάμεσος CEO της Nine West, χαρακτήρισε τη λιανική λειτουργία της Nine West ως μη κερδοφόρα και απέδωσε πολλά από τα χονδρικά προβλήματα της Nine West στο “δύσκολο περιβάλλον του πολυκαταστήματος”.

Παρ ‘όλα αυτά, η ABG και άλλοι είδαν αξία στο brand. Ο διευθύνων σύμβουλος της ABG, Jamie Salter, δήλωσε, όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά, ότι η εταιρεία του “είχε λάβει πολλές δηλώσεις ενδιαφέροντος από retailers, διανομείς και  άλλους επιλεγμένους συνεργάτες” που αφορούσαν τα αποκτηθέντα brands.

Κολλημένη στη μέση

Το αρχικό σχέδιο πτώχευσης της εταιρείας, ήταν να πωλήσει τη Nine West και την Bandolino για να πληρώσει κάποιο χρέος και στη συνέχεια να αναδιαρθρώσει την επιχείρηση γύρω από τα υπόλοιπα brands. Ο Schipani, δήλωσε ότι, κατά τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης της εταιρείας για πτώχευση,”στο ίδιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον retail” που αντιμετώπιζε η Nine West, “η One Jeanswear Group, το Kasper Group, το Jewelry Group και οι επιχειρήσεις της Anne Klein, επέδειξαν σταθερότητα, αλλά ανεπαρκή ανάπτυξη για να αντισταθμίσουν τα αρνητικά που προέκυπταν από τις λειτουργικές επιδόσεις στις επιχειρήσεις υποδημάτων και τσαντών”. Αυτή η σταθερότητα, πρόσθεσε, οφείλεται σε “συνδυασμό ελέγχων εξόδων, βελτίωση περιθωρίων κερδοφορίας και έναρξη νέων και επιτυχημένων αδειοδοτημένων και ιδιωτικών σημάτων”.

Τα χρήματα που αφιέρωσε η ABG για την απόκτηση των γνωστών brands της εταιρείας στην οποία ανήκε η Nine West, έδωσαν στην εν λόγω εταιρία, ελπίδα για το ότι μπορεί να πουλήσει και τα υπόλοιπα brands που της ανήκουν.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.