25 Απρ 2024
READING

O Steve Jobs και 7 κανόνες

5 MIN READ

O Steve Jobs και 7 κανόνες

O Steve Jobs και 7 κανόνες

Ακολουθήστε το πάθος σας

“Κάνε ό,τι αγαπάς” είναι κάτι περισσότερο από μια φράση που είπε ο Steve Jobs στην διάσημη ομιλία του στο Stanford. Σε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με τον Bill Gates, ο Jobs εξήγησε το ρόλο που παίζει το πάθος στο δρόμο για την επιτυχία του. “Οι άνθρωποι λένε ότι πρέπει να έχετε πολύ πάθος για αυτό που κάνετε και είναι εντελώς αλήθεια”, δήλωσε ο Jobs. “Ο λόγος είναι επειδή είναι τόσο δύσκολο που αν δεν το έχετε, οποιοδήποτε λογικό άτομο θα παραιτηθεί από την προσπάθεια”.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι το πάθος είναι υπερτιμημένο, αλλά οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να είναι επιτυχημένοι χωρίς αυτό.

Βρείτε τον “ευγενή” σκοπό σας

Κάποτε ρωτήθηκε ο πρώην διευθύνοντας σύμβουλος της Apple, John Sculley, αν η ιστορία με το ζαχαρόνερο ήταν αλήθεια. Ήταν το 1983, ο Jobs προσπάθησε να κερδίσει τον Sculley από την PepsiCo στην Apple. Ο Sculley συναντήθηκε με τον Jobs την τελευταία φορά για να μειώσει την προσφορά. Ο Jobs σταμάτησε, γύρισε στο Sculley και ρώτησε: “Θέλετε να πουλάτε ζαχαρόνερο για το υπόλοιπο της ζωής σας ή θέλετε να έρθετε μαζί μου και να αλλάξετε τον κόσμο;” Ο Sculley πήρε τη δουλειά.

Ο Sculley είπε ότι η εμπειρία τον δίδαξε να ακολουθήσει έναν “ευγενή σκοπό”. Για την εργασία, η πρόσβαση των υπολογιστών στον μέσο όρο δεν ήταν απλώς μια επιχειρηματική στρατηγική. Ήταν μια πρόκληση. Οι θέσεις εργασίας επιδίωκαν το κάλεσμα με “ιεραποστολικό” ζήλο. Μην ψάχνετε μόνο επιχειρηματικά μοντέλα. Ψάξτε για ευγενείς σκοπούς.

Απλοποιήστε τα πάντα

“Η απλότητα είναι η απόλυτη πολυπλοκότητα”, είπε κάποτε ο Jobs. Στο μνημείο για την απασχόληση στην πανεπιστημιούπολη της Apple λίγο μετά το θάνατό του, ο σχεδιαστής Jony Ive εξήγησε τι σημαίνε αυτή η φράση.

“Ο τρόπος που προσεγγίζουμε το σχεδιασμό είναι να προσπαθούμε να επιτύχουμε τα μέγιστα χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα. Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο να προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια λύση που είναι πολύ απλή, γιατί ως φυσικά όντα κατανοούμε τη σαφήνεια”, είπε.

Ο Jobs προσπάθησε να προωθήσει την απλότητα σε όλα, από το σχεδιασμό μέχρι τη στρατηγική. Όταν ο Jobs επέστρεψε στην Apple το 1997 μετά την αποχώρησή του 12 χρόνια νωρίτερα, η πρώτη του πρωτοβουλία ήταν να μειώσει τον αριθμό των προσφερόμενων προϊόντων κατά 70%. Ήθελε τους μηχανικούς της Apple να επικεντρωθούν στο 30% που έμεινε ή σε ό, τι ο Jobs χαρακτήρισε ως “τους πολύτιμους λίθους”.

Έχετε μόνο τόση ενέργεια και προσοχή να δώσετε σε έργα ή έργα. Απλοποιήστε τα πάντα και επικεντρωθείτε στους πολύτιμους λίθους.

Απελευθερώστε τη δημιουργικότητά σας

Ο Jobs δήλωσε μιά φορά ότι το μυστικό της δημιουργικότητας είναι το να εκθέσετε τον εαυτό σας στα καλύτερα πράγματα που έχουν κάνει οι άνθρωποι και στη συνέχεια να προσπαθήσετε να φέρετε αυτά τα πράγματα σε αυτό που κάνετε.

Τα τελευταία χρόνια, τα βιβλία και τα ερευνητικά έγγραφα απέδειξαν ότι ο Jobs ήταν σωστός. Οι πιο δημιουργικοί επιχειρηματίες στον κόσμο βλέπουν έξω από το πεδίο τους για ιδέες. Για παράδειγμα, ο Jobs γύρισε καταστήματα με είδη κουζίνας για να πάρει ιδέες για το Apple II, τον πρώτο πραγματικό φιλικό προς το χρήστη υπολογιστή που έμοιαζε με κάτι που θα θέλατε πραγματικά στο σπίτι σας.

Ο Jobs μελέτησε το Ritz-Carlton πριν ανοίξει το πρώτο κατάστημα της Apple. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι fans ονομάζονταν “concierges”. Το Genius bar ήταν επίσης εμπνευσμένο από τα μπαρ του ξενοδοχείου. Η δημιουργικότητα δεν συμβαίνει μόνο. Εκθέστε τον εαυτό σας σε ιδέες εκτός του πεδίου στο οποίο εργάζεστε.

Δημιουργήστε “απίστευτα σπουδαίες” εμπειρίες πελατών

Το κλειδί για την επιτυχία τoυ Apple Store είναι οι άνθρωποι της. Η Apple προσλαμβάνει προσωπικότητες. Μπορούν να διδάξουν σε οποιονδήποτε να πουλήσει ένα iPad, αλλά δεν μπορούν να διδάξουν τη φιλικότητα. Το Blankenship χρησιμοποίησε την ίδια προσέγγιση στο Tesla, προσλαμβάνοντας ανθρώπους που ήταν παθιασμένοι με το brand. H πρόσληψη για την προσωπικότητα και τον πολιτισμό φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Γίνετε ένας αφηγητής ιστοριών

Ο Steve Jobs παρέδωσε εκπληκτικές παρουσιάσεις πριν εφευρεθεί το PowerPoint ή το Keynote. Κατά την κυκλοφορία του πρώτου Macintosh το 1984, ο Jobs δεν χρειαζόταν διαφάνειες για να χτίσει την ιστορία. Μέσα από την εξειδικευμένη χρήση της αφήγησης, ζωγράφισε μια εικόνα ενός κακοποιού, ενός αγώνα και ενός ήρωα. Με ένα μαγικό τρόπο, έβγαλε τον υπολογιστή από μια μαύρη τσάντα που βρισκόταν πάνω σε ένα τραπέζι στη μέση ενός σκοτεινού σκηνικού. Ο Jobs ήταν ένας showman που μετέτρεπε την παρουσίαση των προϊόντων σε παραστάσεις.Μην παρουσιάζεται προϊόντα. πείτε μια ιστορία.

Πουλήστε όνειρα, όχι προϊόντα

Σε μια παρουσίαση το 1997 της διαφημιστικής καμπάνιας “Think Different”, ο Jobs δήλωσε: “Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αγοραστές του Mac είναι τρελοί, αλλά σε αυτή την τρέλα εμέις βλέπουμε μεγαλοφυία”. Το κοινό σας δεν ενδιαφέρεται για το προϊόν, την εταιρεία ή την ιδέα σας. Φροντίζουν τον εαυτό τους, τις ελπίδες τους και τα όνειρά τους. Απελευθερώστε την εσωτερική μεγαλοφυία του πελάτη σας και θα ερωτευτούν μαζί σας.

Η Apple είναι συναρπαστική γιατί ο ιδρυτής της ήταν ατελείωτα συναρπαστικός. Και μας δίνει ακόμα πολλά να μάθουμε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.