Η LVMH, μόλις εξέδωσε τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018, και, ξεκάθαρα, το brand της Sephora ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς. Ενώ η εταιρεία δεν αναφέρει επακριβώς τα κέρδη της Sephora είχε αυξημένα έσοδα κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, και ανέφερε ότι “Η Sephora πέτυχε σταθερή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της. Με το omni-channel στο επίκεντρο της στρατηγικής της, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα”.
Αλλά αυτή η αύξηση κατά 9% για την Sephora συγκρίνεται με αυτή της Ulta, που έχει έδρα τις Η.Π.Α., τον βασικό ανταγωνιστή της, στην εκτιμώμενη στα $56,4 δισ. αγορά ομορφιάς των ΗΠΑ. Η Ulta, ανέφερε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 17,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018, φθάνοντας τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από μια αύξηση των επιδόσεων της το 2017, όταν η άνοδος κατά 21,2% επέτυχε πωλήσεις 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ισχυρή απόδοση του πρώτου τριμήνου, οδήγησε την Ulta να αυξήσει την προσοχή της στα κέρδη ανά μετοχή το 2018. Αναμένει αύξηση σε ολόκληρο το έτος στο ποσοστό των νεαρών εφήβων, ενώ προβλέπεται αύξηση κατά 40% των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου. Ενώ 100 νέα καταστήματα θα συμβάλουν σε αυτή την ανάπτυξη, η Ulta υποστήριξε επίσης, ότι η αύξηση των πωλήσεων θα είναι συνολικά μεταξύ 6% και 8%.
Το πρώτο τρίμηνο, η Ulta άνοιξε 34 από τα 100 νέα καταστήματα που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν το 2018, κλείνοντας το τρίμηνο με 1.107 τοποθεσίες. Συγκριτικά, η Sephora διαθέτει περίπου 500 καταστήματα στην Αμερική και διαθέτει άλλα 600 μικρά καταστήματα εντός των πολυκαταστημάτων του J.C. Penney, πολλά από τα οποία βρίσκονται στα ίδια εμπορικά κέντρα όπου λειτουργεί ένα ανεξάρτητο κατάστημα Sephora. Προφανώς, ούτε οι τοποθεσίες Sephora υποφέρουν λόγω των κοντινών θέσεων των καταστημάτων.
Μαζί, αυτές οι δύο εταιρείες – η Ulta και η Sephora – κυριαρχούν στην εξειδικευμένη retail αγορά ομορφιάς και καλλυντικών. Στην αγορά εισέρχεται η Bluemercury, ένα brand που απέκτησαν τα Macy’s το 2015.
Τα σχέδια των Macy’s, να ανοίξουν 55 νέα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων 25 ανεξάρτητων καταστημάτων και άλλων 30 καταστημάτων Bluemercury που θα βρίσκονται μέσα στα καταστήματα των Macy’s, για να αγγίξουν τον αριθμό των 220 καταστημάτων Bluemercury, μέχρι το 2019, είναι μικρά σε σύγκριση με αυτά των Ulta και Sephora. Πρόκειται για μια στρατηγική που αποσκοπεί στην παγίωση ενός παραδοσιακού κέντρου ομορφιάς μέσα στα Macy’s, το οποίο χάνει όλο και περισσότερο την προτίμηση των πελατών ομορφιάς, που επιζητούν την φιλική προς τον αγοραστή εμπειρία και την ευκολία των αγορών σε brands που προσφέρουν οι εξειδικευμένοι retailers ομορφιάς.
Αλλά θα είναι οι περισσότεροι εξειδικευμένοι retailers ομορφιάς – περισσότεροι Ultas, περισσότεροι Sephoras, περισσότεροι Bluemercurys – πραγματικά ένα όφελος για τους αγοραστές ή τα brands που γεμίζουν τα ράφια τους; Η Amazon είναι ο μπαλαντέρ σε όλα αυτά, καθισμένος εκεί έξω σαν μια “γιγαντιαία αράχνη” που υφαίνει τον ιστό της – τα 100 εκατομμύρια πιστούς ακολούθους της- έτοιμη να “γευματίσει” από τις αυξανόμενες πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για μια πολύ εύκολη επιλογή για την Amazon, δεδομένου ότι όλοι οι ανταγωνιστές, κυνηγάνε τους ίδιους πελάτες. Η Amazon βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τα Sephora και τα Ulta, αφού είναι ένας online προορισμός για αγοραστές ομορφιάς. Σε μια μελέτη της AT Kearney που ονομάζεται « Η ομορφιά και το κτήνος του ηλεκτρονικού εμπορίου», το 69% των online πελατών ανέφεραν ότι αναζήτησαν για την αγορά προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, στο Amazon κατά το περασμένο έτος, ενώ μόνο 41% ανέφεραν το ίδιο για την Sephora και 37 % για την Ulta. Η Walmart (36%), τα Macy’s και η Target (και τα δύο στο 33%) και η Walgreens και η CVS (και τα δύο 25%) ακολουθούν μετά τις πρώτες.
Η Ulta και η Sephora ακολουθούν περισσότερο συγκλίνοντα παρά αποκλίνοντα μονοπάτια
Όταν η Sephora επεκτάθηκε στην Αμερική πριν από 20 χρόνια, προσέφερε μια ξεκάθαρα διαφορετική εναλλακτική λύση για τους αγοραστές ομορφιάς, από την Ulta, η οποία ιδρύθηκε το 1990. Την εποχή εκείνη, η ομορφιά ήταν μια εξαιρετικά δομημένη επιχείρηση με καλλυντικά κύρους που περιορίζονταν κυρίως σε πολυκαταστήματα, μαζικούς εμπόρους για brands και σαλόνια ομορφιάς, καθώς και εξουσιοδοτημένους retailers για επαγγελματικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
Η Sephora, αρχικά, ξεκίνησε από το κομμάτι του εντυπωσιασμού και του κύρους, προσελκύοντας πελάτες ανώτερης οικονομικής κατάστασης στα καταστήματά της, με brands κύρους που υπήρχαν, προηγουμένως, μόνο σε πολυκαταστήματα, ενώ η Ulta επικεντρώθηκε, κυρίως, σε προσιτά brands επαγγελματικών προϊόντων περιποίησης μαλλιών, κάνοντας χρήση μιας πολιτικής καταστρατήγησης της χρήσης προϊόντων ομορφιάς μόνο από ανθρώπους υψηλούς κύρους, ειδικά στον τομέα των αρωμάτων υψηλής αισθητικής και όχι φροντίδας χρώματος ή δέρματος. να διαχέεται παντού. Η Sephora και η Ulta λειτουργούσαν σε διαφορετικές σφαίρες του retail ομορφιάς, με μόνο μικρές διασταυρώσεις.
Αλλά αυτό ήταν τότε, και αυτό είναι τώρα. Τα brands υψηλούς κύρους που δεν έδιναν μια ευκαιρία στην Ulta πριν από 20 χρόνια, τώρα θέλουν να συμμετάσχουν στην επιτυχία της. “Εκεί που κάποτε υπήρχε απόκλιση στις αγορές και τις στρατηγικές, σήμερα η Sephora και η Ulta συγκλίνουν”, λέει η Hana Ben-Shabat, εμπειρογνώμονας ομορφιάς, σύμβουλος στη βιομηχανία για 20 χρόνια και-συγγραφέας. “Σήμερα η Ulta προσφέρει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα brands και μάρκας. Επειδή είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους retailers στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η Ulta έχει γίνει μια πολύ ελκυστική πρόταση για ακριβά brands που θέλουν να αναπτυχθούν ».
Η Sephora, ακόμη, αναπτύσσει το δικό της εσωτερικό brand, ως εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους για τα brands που φιλοξενεί, ακολουθώντας μια στρατηγική που η Ulta έχει δουλέψει εδώ και χρόνια. “Η Sephora έχει διαφοροποιηθεί πολύ με τη δική της γραμμή. Η Ulta αλλάζει την εξυπηρέτηση πελατών και το πρόγραμμα αφοσίωσής τους “, λέει η Ben-Shabat.
“Το ερώτημα είναι πώς θα διαφοροποιηθούν καθώς κινούνται η μία προς την άλλη και κάνουν τα πάντα για όλους; Από πού προέρχεται η διαφοροποίηση;» αναρωτιέται.
Και οι δύο εταιρείες όμως κυρίως θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πως θα αντιπαρατεθούν στον πραγματικό ανταγωνισμό που θα είναι το AMAZON.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.