Tα πάντα γύρω από το Decathlon φωνάζουν “offline”. Δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 1976, και πλέον βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους παγκόσμιους retailers αθλητικού εξοπλισμού. Η εταιρία έχει πάνω από 1100 καταστήματα παγκοσμίως και ξεκίνησε στην Ινδία το 2009 σε πολλαπλές πόλεις. Σε ένα κόσμο όπου η Amazon και η Flipkart έχουν δημιουργήσει την επιλογή του να παρέχονται όλα τα προιόντα online, η Decathlon τα πάει αρκετά καλά με την στρατηγική της να φτιάχνει τεράστια οffline καταστήματα, συχνά στα προάστια μεγάλων πόλεων. Από το περπάτημα μέχρι το scuba diving, το Decathlon διαθέτει σε stock όλα τα είδη αθλητισμού.
Οποιοδήποτε κι αν έχει βρεθεί σε ένα κατάστημα Decathlon στην Ινδία, θα γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα από εξοπλισμό σε λογικές τιμές και είναι αρκετά δημοφιλές το γεγονός ότι θα υπάρχει μία μεγάλη ουρά στα ταμεία και αυτό αποτελεί μέρος της όλης εμπειρίας του καταναλωτή. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις στην ουρά για τουλάχιστον μισή ώρα ακόμα κι αν έχεις πάρει μόνο ένα μπλουζάκι. Το Decathlon θέλει να το αλλάξει αυτό.
Στο Brigade Road store που βρίσκεται στην καρδιά του Bengaluru, το Decathlon δοκιμάζει κάτι διαφορετικό. Το τυπικό κατάστημα Decathlon είναι τεράστιο, σχεδόν μισό γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά στο Brigade Road είναι πολύ μικρότερο και χωρισμένο σε δύο ορόφους. Το κατάστημα διαθέτει λιγότερα προιόντα και η τεχνολογία βοηθά στο να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται.
Το πιο cool κομμάτι της τεχνολογίας είναι το ταμείο self-checkout , το οποίο αποτελείται από ένα κουτί σάρωσης RFID. Απλά πρέπει να εισάγετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στην οθόνη και στη συνέχεια να ρίξετε κυριολεκτικά όλα τα προϊόντα που έχετε παραγγείλει στο κουτί – δεν χρειάζεται να σαρώσετε καθένα από αυτά με το χέρι. Θα δείτε όλα αυτά να προστίθενται στο καλάθι σας αυτόματα και μπορείτε να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή απλώς πληρώνοντας μέσω της πιστωτικής ή της χρεωστικής σας κάρτας.
Το Decathlon γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στα καταστήματά του – μεγάλες ουρές και δυσκολίες στην εύρεση προϊόντων – και έχει σχεδιάσει μια εφαρμογή που ονομάζεται Scan & Go για να βοηθήσει σε αυτό. Το Scan & Go, το οποίο λειτουργεί σε iOS και Android, επιτρέπει να σαρώσετε τις ετικέτες των προϊόντων που θέλετε στο κατάστημα μέσω της κάμερας του smartphone σας. Αφού τελειώσετε, πληρώνετε online μέσω της εφαρμογής και μεταβαίνετε στον σαρωτή κωδικών QR στην έξοδο. Αφού σαρώσετε τον κώδικα, μπορείτε να βγείτε από το κατάστημα με τις αγορές σας.
Αυτό ακούγεται καλό στη θεωρία, αλλά στην πράξη, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Η εφαρμογή είναι λίγο αργή επειδή το Internet δεν είναι πολύ γρήγορο στο κατάστημα Decathlon. Ακόμα και με το δωρεάν Wi-Fi στο κατάστημα, η εφαρμογή δεν λειτουργεί όπως έπρεπε. Ο Gael Robin του Decathlon, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του προϊόντος για την εφαρμογή Scan & Go, είπε ότι αυτό είναι κάτι που η εταιρεία γνωρίζει και προσπαθεί να διορθώσει. Η εταιρεία εξετάζει τη χρήση των ενισχυτών σήματος κινητής τηλεφωνίας στο κατάστημα για να κάνει την εμπειρία απρόσκοπτη.
Το κατάστημα διαθέτει επίσης μια ζώνη VR όπου μπορείτε να φορέσετε ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας για να δοκιμάσετε τις σκηνές που πωλεί το Decathlon. Το κατάστημα δεν διαθέτει αρκετό χώρο για να αποθηκεύσει σκηνές camping πλήρους μεγέθους, οπότε έχει μικροσκοπικά μοντέλα αυτών και για να δει κανείς πως θα έμοιαζε σε ένα πλήρες μέγεθος υπάρχει η λύση μέσω της εμπειρίας VR.
Τέλος, το κατάστημα διαθέτει επίσης ένα locker στην είσοδο, όπου μπορείτε να συλλέξετε τα πακέτα σας χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Εάν παραγγείλετε προϊόντα στην ιστοσελίδα του Decathlon, μπορείτε να επιλέξετε να μεταβείτε στο κατάστημα Eva Mall στο Bengaluru για να παραλάβετε τη παραγγελία σας. Εάν το κάνετε αυτό, θα ενημερωθείτε όταν η παραγγελία είναι έτοιμη και θα λάβετε μια ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταβείτε στο συγκεκριμένο locker, να πληκτρολογήσετε τον κωδικό που σας έχει δοθεί και να πάρετε το πακέτο σας. Αυτό είναι αρκετά καλό –και παρόμοιο με το Amazon pickup lockers στις ΗΠΑ – και στα demos που παρουσιάστηκαν, λειτούργησε άψογα.
Το όραμα τoυ Decathlon για αυτό το κατάστημα υποδεικνύει τι θα συμβεί στο μέλλον στα καταστήματα της εταιρείας στην Ινδία και στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο θέμα, ωστόσο, είναι το τι θα μπορούσαν να μάθουν τα υπόλοιπα καταστήματα από αυτό. Αυτή τη στιγμή, πολλά καταστήματα offline υποστηρίζουν την πληρωμή μέσω ψηφιακών wallets στην Ινδία, αλλά εξακολουθεί να είναι απαραίτητο το να σταθεί κανείς σε μια ουρά και περιμένει κάποιον πωλητή που θα σαρώσει τα προιόντα προτού μπορεί να αποχωρήσει από το κατάστημα.
Η Decathlon μπορεί να εφαρμόσει αυτή την τεχνολογία επειδή πωλεί μόνο τα δικά της προϊόντα στο κατάστημα και όλα είναι RFID tagged. Με καταστήματα που διαθέτουν πολλά brands, αυτό μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο. Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι οι άνθρωποι μπορούν απλώς να βρουν τις ετικέτες RFID και να τις αφαιρέσουν για να πάρουν τα προιόντα στο σπίτι χωρίς να πληρώσουν. Το decathlon μπορεί να αποτρέψει αυτό με κάποια προϊόντα όπως του μπάσκετ όπου η ετικέτα βρίσκεται μέσα στην μπάλα, αλλά για άλλα προϊόντα, η ετικέτα RFID μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη να αφαιρεθεί.
Μέχρι να εξαλειφθούν αυτά τα θέματα, μια απρόσκοπτη εμπειρία checkout όπως αυτή της Amazon Go στις ΗΠΑ παραμένει ένα όνειρο. Ωστόσο, υπάρχει η ελπίδα ότι τα καταστήματα retail θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κάνουν τη διαδικασία της αγοράς πιο άνετη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.