Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 500 καταστήματα Apple σε 24 χώρες- 272 από αυτά βρίσκονται στις πολιτείες- και το concept συνεχίζει να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. H Apple άνοιξε τις κουρτίνες της στο τελευταίο πρωτότυπο στο San Francisco το 2016, είναι αρκετά busy να μετατρέψει κανείς το ιστορικό Tower Theater στο κέντρο του Los Angeles για να δημιουργήσει ένα νέο κατάστημα, και ως τώρα αυτή τη χρονιά άνοιξε μόνο νέα καταστήματα στην Αυστρία, το Μεξικό, την Ιαπωνία, το Μακάου στο Μιλάνο και σε κάποιες άλλες περιοχές.
Με τουλάχιστον ένα κατάστημα της Apple σε κάθε μεγάλη πόλη, είναι εύκολο να παραβλέψουμε πόσο ριζική ήταν η ανάπτυξη των καταστημάτων – και συνεχίζουν να είναι. Σε μια εποχή που οι retailers φυσικών καταστημάτων κλείνουν χιλιάδες καταστήματα, αυτά της Apple εξυπηρετούν κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο πελάτες κάθε μέρα και διαθέτουν τις υψηλότερες πωλήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με οποιοσδήποτε άλλο concept.
Η λογική ερώτηση είναι: πώς; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά η βασική αλήθεια του καταστήματος της Apple είναι ότι δεν είναι και ποτέ δεν προοριζόταν να είναι απλώς ένα κατάστημα. Όπως δήλωσε ο Michael Ventura, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρίας σχεδιασμού Sub Rosa, “Πρόκειται για retail concepts, όπου οι θαυμαστές της Apple, οι πελάτες και οι δυνητικοί νέοι πελάτες μπορούν να βυθιστούν στο brand”.
Τα Apple Stores γεννήθηκαν από την αναγκαιότητα. Στο πρώτο μισό της ύπαρξής της, η Apple πωλούσε τα εμπορεύματά της μέσα από καταστήματα όπως το OfficeMax, το Circuit City και το Sears. Όμως, η εταιρεία έχανε χρήματα καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1990 και ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Steve Jobs κατά την επιστροφή του ως CEO τον Ιούλιο του 1997 ήταν να αναφερθεί στην τριμηνιαία απώλεια ύψους 161 εκατομμυρίων δολαρίων. Με τη βοήθεια του Mickey Drexler της Gap και του οραματιστή Ron Johnson που προσλήφθηκε από την Target, ο Jobs κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα της Apple ποτέ δεν θα πωλούνταν καλά μέσα στα μεγάλα καταστήματα retail. Η λύση ήταν να δημιουργηθούν τα δικά της καταστήματα όπου, όπως είπε αργότερα, «οι πελάτες μπορούν να μάθουν και να βιώσουν τα πράγματα που μπορούν πραγματικά να κάνουν με έναν υπολογιστή».
Για να κατασκευάσει τα καταστήματά της, η Apple έχει συνεργαστεί με μία πληθώρα εταιρειών σχεδιασμού – τις Gensler, Eight , Foster + Partners, Bohlin Cywinski Jackson – και σε γενικές γραμμές κάνουν χρήση καθαρών, διακριτικών στοιχείων όπως γυαλί, πέτρα, διακριτικά φώτα και κρυφούς φωτισμούς. Αλλά σύμφωνα με τον Clark Goolsby, CCO του Chase Design Group, η ομορφιά του σχεδιασμού του καταστήματος δεν είναι η αισθητική αυτή κατ’ αυτή, αλλά το “interface-διαδραστικότητα” που δημιουργεί. “Το κατάστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην ενοχλεί την εμπειρία του χρήστη και να διευκολύνει την αλληλεπίδραση με τα προϊόντα. Αυτό το περιβάλλον είναι επιτυχές επειδή υποστηρίζει την υπόσχεση της προσωπικής έκφρασης”.
Μπορείτε σχεδόν να δείτε τον Steve Jobs να χαμογελά σε αυτό!
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.