Η ΙΚΕΑ “μικραίνει”

Η Ikea είναι γνωστή για τα γιγαντιαία καταστήματα σε σχήμα μπλε κουτιού, όπου οι πελάτες μπορούν να χαθούν για εβδομάδες ανάμεσα σε σειρές από καναπέδες και καρέκλες γραφείου. Αλλά η προσέγγιση της εταιρείας στο φυσικό retail αλλάζει, παράλληλα με την εξελισσόμενη ψηφιακή της στρατηγική. Μετά την πτώση των κερδών της κατά 40% το τελευταίο έτος, η Ikea ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή μικρότερων καταστημάτων που είναι πιο εύκολα να χτιστούν σε πόλεις. Το πρώτο μικρότερο κατάστημα, που άνοιξε αυτό το φθινόπωρο στο Tottenham Court Road στο κεντρικό Λονδίνο, σηματοδοτεί και μια άλλη μετατόπιση: Το εστιατόριο του δεν θα έχει κανένα κεφτεδάκι, ούτε άλλα πράγματα.

Η νέα προσέγγιση διευθύνεται από τον διευθυντή retail της Ikea U.K. Javier Quiñones. Φαίνεται να είναι μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τώρα, αλλά θα ήταν λογική και για τις άλλες αγορές της εταιρείας ανά τον κόσμο. Έχουμε δει αλυσίδες που κυμαίνονται από τη Target και τη Sephora έως τη Whole Foods και τη Taco Bell να αγκαλιάζουν τις μικρότερες μορφές των καταστημάτων για να τοποθετήσουν το brand τους σε ολοένα και πιο πυκνά και ακριβά αστικά περιβάλλοντα. Τα μικρότερα καταστήματα κοστίζουν λιγότερο για να λειτουργούν και είναι πιθανόν να ανοίξουν ταχύτερα. Το store concept της Ikea μπορεί να ανοίξει μέσα σε έξι μήνες, ενώ τα μεγάλα καταστήματα Ikea διαρκούν κατά μέσο όρο τρία έως τέσσερα χρόνια.

Ακόμα κι αν αυτά τα καταστήματα δεν μπορούν να φέρουν τα πάντα, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εκθεσιακός χώρος – ένα πιο προσιτό μέρος για να αποκτήσουν μια φυσική εμπειρία με το brand της Ikea. Επιπλέον, η κατοχή περισσότερων καταστημάτων μπορεί να έρθει με ένα δευτερεύον πλεονέκτημα: Δημιουργεί ένα δίκτυο κόμβων παράδοσης που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με τους γρήγορους χρόνους αποστολής εταιρειών όπως η Amazon. Η Ikea επενδύει σε μεγάλο βαθμό στη δική της υποδομή παράδοσης και εντός του επόμενου έτους θέλει να αποκτήσει την ικανότητα να επιτρέπει στους πελάτες να παραγγείλουν online οποιαδήποτε από τα 10.000 προϊόντα της και να τα παραλάβουν εντός μιας ημέρας. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτές οι επιλογές θα περιλαμβάνουν τα περίφημα κεφτεδάκια.