26 Απρ 2024
READING

JOE & THE JUICE-“Χυμώδης” διεθνή αλυσίδα καφέ και χυμών

5 MIN READ

JOE & THE JUICE-“Χυμώδης” διεθνή αλυσίδα καφέ και χυμών

JOE & THE JUICE-“Χυμώδης” διεθνή αλυσίδα καφέ και χυμών

Με μια ώρα να μένει μέχρι την έναρξη του πιο περίεργου διαγωνισμού που σχετίζεται με φρέσκα φρούτα και διάφορα mix αυτών, στη σκηνή εμφανίζεται ένας πρώην πρωταθλητής καράτε και δίνει μια απίστευτη ομιλία.

Kaspare Basse of Joe and the Juice

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεσαι ποτέ ότι έχεις κάποιο τίτλο”, εξηγεί ο 46χρονος Kaspar Basse. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατηγορήσουμε τον καιρό για τον καιρό, επειδή δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι ‘αυτό. Να είστε διαφορετικοί. Είναι εντάξει να θέλεις να φαίνεσαι όμορφος. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι. Αλλά είναι εντάξει να θέλουν να φαίνονται όμορφοι. Είναι εντάξει να  μη βγάζει κάποιο αποτέλεσμα αυτό που κάνεις. Κακό είναι αν είσαι τεμπέλης.’

Συνεχίζει την κουβέντα ρωτώντας ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών σχετικά με τους άνδρες στον εργασιακό χώρο. Ρωτά τον Ross Fellows-Patel του Λονδίνου, ο οποίος δεν είναι ξένος για την Joe and the Juice, αλλά είναι ένας υπάλληλος. Ένα άλλο στέλεχος αποκαλύπτει ότι το συνολικό ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι μόλις έξι.

Joe & The Juice, New York City

Στη συνέχεια ο Basse παρεμβαίνει και λέει πως θέλουν να φέρουν περισσότερες γυναίκες στην εταιρεία. Πρέπει να είναι μια φυσική εξέλιξη ή πρέπει να την αναγκάσουν; Πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πίεση, να παρακινούνται οι άνθρωποι να εμπνέονται να δουλέψουν για εκείνους, επειδή είναι μια μεγάλη εταιρεία. Η ανάπτυξη της επιχείρησης είναι εξίσου εντυπωσιακή με την αντιπαράθεση των υπαλλήλων της. Από το 2012 έως το 2016, τα έσοδα της Joe διπλασιάστηκαν, από 176 εκατομμύρια δολάρια σε 396 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2013, η σουηδική εταιρεία επενδύσεων Valedo Partners αγόρασε την εταιρεία για 48 εκατομμύρια δολάρια, με τον Basse να κατέχει μερίδιο 10% και να παραμένει ο CEO της. Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρία ιδιωτικών μετοχών General Atlantic προσχώρησε ως μέτοχος στην εταιρεία, εξοπλίζοντας το Basse με τα χρήματα που χρειάζεται για επέκταση στη Βόρεια Αμερική: η Joe & Juice σχεδιάζει να ανοίξει 150 καταστήματα στις ΗΠΑ το 2018, ανταγωνιζόμενη άμεσα τη Starbucks για ένα κομμάτι, όχι μόνο της αγοράς 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων καφέ, αλλά τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια των καταναλωτών που ξοδεύουν τώρα για χυμούς.

Joe & the Juice cafe in Soho, central London

Αλλά η ερώτηση για τις γυναίκες είναι ενδιαφέρουσα επειδή είναι επίσης αναμφισβήτητα μια εταιρεία γεμάτη από τύπους. Όχι μόνο τύποι, αλλά και “bros”.Αλλά αυτό που είναι ιδιαιτέρως ασυνήθιστο για το σύνολο των υπαλλήλων του Basse είναι ότι δεν τους συνδέουν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ή οι Patriots της Νέας Αγγλίας, αλλά ο χυμός. Φρέσκος ,συμπυκνωμένος, νωπός, αγνός, οργανικός χυμός. Και η κουλτούρα της εταιρείας με “τεστοστερόνη” φαίνεται να βρίσκεται στα ύψη της επιτυχίας της, όπως κατέστησε σαφές ο ανταγωνισμός στην Κοπεγχάγη.

Ο Basse, ο οποίος έχει γυμνασμένα μπράτσα που καλύπτονται με τατουάζ, όπως πολλοί από τους υπαλλήλους του, μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη με τον μικρότερο αδερφό του, τον Kristoffer. Ο πατέρας του Jørgen, ήταν ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους του επιτυχημένου πολυκαταστήματος Magasin και η μητέρα του Anne-Lise εργάστηκε σε πωλήσεις για την IBM. Ο Basse απολάμβανε ευκαιρίες και έγινε άσσος στο ποδόσφαιρο και το καράτε. Στη δεκαετία των ’20, ο Basse και ο αδελφός του ήταν και οι δύο πρωταθλητές στο άθλημα – ο Kaspar νίκησε τον αδελφό του για να κερδίσει τον εθνικό τίτλο σε ηλικία 25 ετών, σε έναν αγώνα που έδειξε τη διαφορά μεταξύ των δύο μορφών μάχης. Ο Κάσπαρ ήταν πιο δημιουργικός και απρόβλεπτος, ο αδελφός του πιο πειθαρχημένος. Πήραν διαφορετικές διαδρομές σταδιοδρομίας.

 

Joe & The Juice juicer Marcus Alex Lohse snaps a selfie for the grand finale of his winning performance at this year’s “Show-off” in Copenhagen. The competition features the best juicers from Joe locations around the world.

Ο Kristoffer εργάστηκε σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μετά από λίγα χρόνια στο online μάρκετινγκ, ο Kaspar αποφάσισε να κάνει κάτι που οι φίλοι του βρήκαν λίγο περίεργο: άνοιξε ένα μπαρ με χυμούς σε ένα πολυκατάστημα κοντά στην πλατεία Kongens Nytorv στην Κοπεγχάγη. Έχανε χρήματα κάθε χρόνο (εξακολουθεί να το κάνει), αλλά ο Basse έμαθε ένα σημαντικό μάθημα την ημέρα που ένας άντρας που ονομάζεται Philip Finsteen ζήτησε δουλειά. Ο Basse ήταν ο μόνος υπάλληλος στο μπαρ του χυμού και δεν μπορούσε να αντέξει να τον βοηθήσει, αλλά χρειάστηκε κάποιος να τον συμπληρώσει, ώστε να μπορεί να παρευρεθεί στο πάρτι γενεθλίων της μητέρας του το Σάββατο. Συμφώνησε να εκπαιδεύσει το Finsteen την Παρασκευή και να τον αφήσει να τρέξει το μπαρ το Σάββατο. «Μη τα κάνεις χάλια», τον προειδοποίησε ο Basse. Ο Finsteen τριπλασίασε τις πωλήσεις του καταστήματος.

Ο τρόπος να πετύχει κανείς: για να πετύχει η επιχείρησή του, οι άνθρωποι που δούλευαν γι “αυτόν” έχουν περισσότερη σημασία από οτιδήποτε άλλο. Παρά το γεγονός ότι το κατάστημα έχανε χρήματα, ο Basse αποφάσισε να επεκταθεί σε άλλα μεγαλύτερα  καταστήματα, μεγαλύτερη κυκλοφορία και υψηλότερα ενοίκια, – «υπάρχει κάτι για το νόμο μεγαλύτερων αριθμών» – και διατήρησε μια εμμονή στην κουλτούρα. Αντί για τμήμα ανθρωπίνων πόρων, το Joe & The Juice, διαχειρίζεται το προσωπικό στο τμήμα “Ανθρώπινη Δυναμική Ανάπτυξη”.

Αντί να έχουν οι υπάλληλοί του να απομνημονεύουν ένα σενάριο, τους ταξινόμησε με βάση τη γοητεία και την ενέργεια τους. Ο αναλυτής λιανικών πωλήσεων με έδρα το Chicago, R.J. Η Hottovy, λέει ότι υπάρχει περιθώριο για μια εταιρεία όπως η Joe να επεκταθεί στις Η.Π.Α. “Οι άνθρωποι αναζητούν νέες εμπειρίες για τον καφέ. Βλέπετε μια τάση προς τις πιο υγιείς και αυθεντικές εμπειρίες. Η Starbucks γενικά κάνει μια καλή δουλειά για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, αλλά σε αυτή την εποχή, οι καταναλωτές έχουν μικρότερη προσοχή να δώσουν. Η Joe έχει ένα πολύ ενεργητικό προσωπικό και εν τέλει είσαι τόσο καλός όσο είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν για σένα.

Ο Basse είναι πρόθυμος να επεκτείνει την αμερικανική του παρουσία πέρα ​​από τα 22 καταστήματα που έχει η Joe στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι και το Σαν Φρανσίσκο. Θέλει επίσης να βρει έναν τρόπο να καταστήσει αυτή την κουλτούρα πιο προσιτή στις γυναίκες. “Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς γυναίκες”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.