24 Απρ 2024
READING

Ένα είδος καταστήματος, που κερδίζει πανηγυρικά στην “Αποκάλυψη” του Retail

5 MIN READ

Ένα είδος καταστήματος, που κερδίζει πανηγυρικά στην “Αποκάλυψη” του Retail

Ένα είδος καταστήματος, που κερδίζει πανηγυρικά στην “Αποκάλυψη” του Retail

Ξεκάθαρα η παλιά αξία του retail: Όταν μια πόρτα κλείνει, μια άλλη ανοίγει.

Για χρόνια, οι ειδικοί είχαν προβλέψει κάτι που το ονόμασαν «Αποκάλυψη» του Retail, καθώς γνωστές αλυσίδες όπως η Sports Authority Inc. και η Payless Shoesource Inc. χρεοκοπούσαν. Το πιο πρόσφατο δείγμα της έλευσης της “αποκάλυψης”, ήταν η χρεωκοπία της υψηλού κύρους εταιρίας Toys “R” Us η οποία εισήλθε σε διαδικασία εκκαθάρισης στα μέσα Μαρτίου, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα διάσωσης.

Αλλά συνέβη κάτι αστείο στο δρόμο για την καταστροφή. Με το ξεκίνημα της πτώσης του γίγαντα  του retail παιχνιδιών, μια μικρή μερίδα της βιομηχανίας, γνωστή ως specialty retailing, όπου τα μαγαζιά επικεντρώνονται περισσότερο σε μικρότερες, πιο ξεκάθαρες κατηγορίες προϊόντων, βρήκε τη στιγμή να αναδειχθεί. Και με τους επενδυτές να ψάχνουν πώς θα κεφαλοποιήσουν ξανά, αυτό σήμαινε ότι απλά θα έπρεπε να κάνουν μια στροφή από την κεφαλαιοποίηση με μετοχές μεγάλων εταιριών, στην επένδυση μετοχών μεσαίων επιχειρήσεων, όπου βρίσκονται οι specialty retail επιχειρήσεις.

Από τον Μάρτιο του 2015,  την ημέρα που η Toys “R” Us ανακοίνωσε ότι θα έκλεινε, ο δείκτης του Specialty, απέδωσε περισσότερα από τα διπλά έσοδα απο τις αγορές μέσω internet ή μέσω καταλόγου.  Το “κίνημα” καθοδηγείται  από τα έσοδα, καθώς καθόλη τη χρονική περίοδο του κλεισίματος των μεγάλων επιχειρήσεων, σχεδόν όλες οι εταιρείες που εμπεριέχονται στον δείκτη S&P 500  έδωσαν τα στοιχεία του τριμήνου τους, με προβλέψεις ανόδου στα έσοδα της τάξεως του 70%.

“Πολλοί  από τους retailers, έδειξαν ότι είχαν πολύ καλές πωλήσεις στα ίδια καταστήματα, και αυτό που δείχνει αυτό είναι ότι το ενδιαφέρον για τα προϊόντα εξακολουθεί να υπάρχει, και το θέμα είναι για τους retailers, πως θα μετατρέψουν το ενδιαφέρον σε πελατεία.” είπε μέσω τηλεφώνου o Joe “JJ” Kinahan, chief market strategist στην TD Ameritrade. “Οι ίδιοι οι retailers έχουν γίνει πολύ πιο δημιουργικοί και πολύ καλύτεροι στο να βοηθούν τους πελάτες τους.”

Τα αστρονομικά κέρδη που δείχνουν να έχουν εταιρείες όπως η πολυτελής επιχείρηση Tiffany & Co. έσπρωξαν τον specialty retail δείκτη, να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Η εταιρία  Tiffany ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση πωλήσεων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου, αύξησε την πρόβλεψή της για κέρδη και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αξίας 1 δισ. Δολαρίων. Αυτό βοήθησε να ωθήσει τις μετοχές της σε κέρδος περίπου 26% φέτος.

 Mid-Cap Στρατηγική

Ένας τρόπος για να δοκιμάσουν οι επενδυτές αυτό το εγχείρημα, χωρίς να βουτήξουν απευθείας στο retail, είναι να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στον δείκτη κεφαλαιοποίησης μεσαίων επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, τα δύο τρίτα των εταιρειών που εμπεριέχονται στον δείκτη specialty retail, εμφανίζονται στο  report κεφαλαίου της Vanguard Mid-Cap, ύψους 23$ δισ., με δείκτη μετοχών στο VO, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο ανταλλαγής εμπορίου που επικεντρώνεται σε εταιρείες μεσαίου κεφαλαίου. Παρακολουθεί τον δείκτη CRSP US Mid Cap, ο οποίος ασχολείται με εταιρείες που αγγίζουν από το 70% έως το 85% της αγοράς κεφαλαίου που μπορούν να γίνουν επενδύσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κέντρου Έρευνας για ασφαλείς τιμές.

Το retail αγγίζει το 6% του VO, δηλαδή είναι ο 4ος μεγαλύτερος τομέας απασχόλησης του αποθέματος. Η μεγαλύτερη mid-cap εταιρεία του ETF, η the iShares Core S&P Mid-Cap ETF, που καθοδηγείται από τον δείκτη IJH, έχει το 5.2% της περιουσίας της να δρα στον τομέα του retail. Οι μόνοι άλλοι τομείς που επενδύει αυτή η κεφαλαιουχική εταιρεία, είναι τα κτηματομεσιτικά και οι τραπεζικές εργασίες.

Υπάρχουν 48 ETFs με κέντρο την Αμερική, που απασχολούνται συγκεκριμένα με μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε σύγκριση με περίπου άλλες 100 που δραστηριοποιούνται με επιχειρήσεις μικρού κεφαλαίου. Κοιτάζοντας τις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ETF, το retail αποδίδει περισσότερο από 5% των κερδών για την κάθε μια, πράγμα που το κάνει να είναι ένας από τους 5 καλύτερους προορισμούς επένδυσης χρημάτων της αγοράς.

Φθηνό Retail

Η δύναμη των mid-cap εμπόρων retail δεν είναι καθόλου παράλογη- ολόκληρη η βιομηχανία προχωρά αρκετά καλά. Ο δείκτης retail S & P 500 είναι ο πιο επιτυχημένος για φέτος, με απόδοση σχεδόν 22%. Και υπάρχει ακόμη περισσότερο περιθώριο για ανάπτυξη.

Ορισμένες μετοχές retail είναι φθηνές σε σύγκριση με τα διαχρονικά δεδομένα. Ο δείκτης τιμών-κερδών της S & P Retail Select Industry έπεσε στο 14 μετά το κορυφαίο ποσοστό του του 35 το 2014, τοποθετώντας το δείκτη 36% πιο κάτω από τον μέσο όρο του 22% που είχε για 5 χρόνια.

Ακόμη, η αγορά δεν πιστεύει ακριβώς την ιδέα ότι οι specialty retailers θα μπορούν να ανταγωνίζονται τους επενδυτές στο internet- τουλάχιστον έτσι πιστεύουν αν η κίνηση του κεφαλαίου δείχνει τίποτα.

Οι επενδυτές έριξαν περίπου 42 εκατομμύρια δολάρια στο Amplify Online Retail ETF, το ticker  της IBUY, τον Μάιο, καθιστώντας τον, τον καλύτερο μήνα στην ιστορία του ταμείου. Το δύο ετών ETF κατέχει εταιρείες που αποκομμίζουν τουλάχιστον το 70% των εσόδων τους από το διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, η VO έχασε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία αυτό το μήνα, και το SPDR S & P Retail ETF, το ticker XRT, το οποίο παρακολουθεί την ευρύτερη βιομηχανία του retail, έχει 15 εκατομμύρια δολάρια σε εκροές κεφαλαίου.

“Σίγουρα αγοράζετε κομμάτι από μερικά από τα πιο μισητά ονόματα του retail”, ανέφερε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Eric Balchunas για τα ETF μεσαίας κεφαλαιοποίησης. “Αλλά να έχετε κατά νου, εάν υπάρχει μια πραγματική κίνηση στην αξία, μερικές από αυτές θα μπορούσαν  να πάνε αρκετά καλά.”

Αυτό έχει , ήδη, αρχίσει να συμβαίνει, όπως φαίνεται από τη δυναμική των Specialty stores. Το παιχνίδι δεν αφορά πλεόν μόνο τους γίγαντες του ηλεκτρονικού retail που πάνε αρκετά καλά, όπως η Amazon.

“Ο τομέας του retail διαπερνά τα όρια τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική καταναλωτική βάση, και οι πωλητές του internet δεν κατέχουν πλέον τα ηνία, ως πηγή της καταναλωτικής αγοράς που αναδύεται τελευταία, ”  αναφέρει η Gina Martin Adams, chief equity strategist για την Bloomberg Intelligence, σε μια πρόσφατη αναφορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.