20 Απρ 2024
READING

H Deliveroo πρότεινε ένα “συμβόλαιο” ώστε να επιλύσει τα προβλήματα εργαζομένων και να διατηρήσει την ανταγωνιστικοτητά της

4 MIN READ

H Deliveroo πρότεινε ένα “συμβόλαιο” ώστε να επιλύσει τα προβλήματα εργαζομένων και να διατηρήσει την ανταγωνιστικοτητά της

H Deliveroo πρότεινε ένα “συμβόλαιο” ώστε να επιλύσει τα προβλήματα εργαζομένων και να διατηρήσει την ανταγωνιστικοτητά της

Η Deliveroo ζητά ένα “συμβόλαιο” ​​που θα παρείχε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα δικαιώματα που θα μπορούσε να προσφέρει στους συνεργάτες της χωρίς να διακινδυνεύσει το καθεστώς απασχόλησής τους.

Η food delivery startup θέλει να προσφέρει εκπαίδευση, ασφάλιση και άλλα οφέλη χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί τους οδηγούς παράδοσης με πλήρη απασχόληση.

Ένα συμβόλαιο μπορεί επίσης να κάνει μερικές από τις δικαστικές μάχες της Deliveroo με τους οδηγούς να σταματήσουν.

Η εταιρεία προειδοποίησε ότι η μεταβαλλόμενη κατάσταση απασχόλησης των οδηγών μπορεί να καταστήσει πιο δαπανηρή την παράδοση των γευμάτων.

Υπηρεσία παράδοσης τροφίμων Deliveroo προτείνει ένα “συμβόλαιο” ​​που θα περιγράφει ποια είναι τα οφέλη μιας εταιρείας οn demand, που θα μπορούσε να δώσει στους εργαζόμενούς της χωρίς να διακινδυνεύσει το καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων. Η start up θέλει σαφή καθοδήγηση από την κυβέρνηση σχετικά με την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει στους “οδηγούς” της, οι οποίοι παραδίδουν παραγγελίες τροφίμων με ωρομίσθιο, χωρίς να χρειάζεται να τους υπολογίζουν ως εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.Το συμβόλαιο, σύμφωνα με την Deliveroo, θα επέτρεπε στην εταιρεία να προσφέρει περισσότερα οφέλη στους οδηγούς της καθώς και την ευελιξία της gig(εντελώς ευέλικτη σχέση συνεργασίας) οικονομίας.

Μπορεί επίσης να εξαφανίσει το πρόβλημα των δαπανηρών διαφορών σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειές της και να μεγιστοποιήσει την ανάπτυξή της, ενόψει μίας πιθανής δημόσιας προσφοράς.Η Deliveroo προειδοποίησε επίσης πέρυσι ότι το επιχειρησιακό της μοντέλο θα κινδύνευε αν έπρεπε να απασχολήσει τους οδηγούς παράδοσης με πλήρη απασχόληση και ότι τα γεύματα θα γίνονταν πιο ακριβά. Η Deliveroo θα επιθυμούσε το “συμβόλαιο”, επικυρωμένο από την κυβέρνηση, για να περιγράψει κάποια από τα ακόλουθα οφέλη:

Ασφάλιση αστικής ευθύνης και τρίτων.

Ταμεία για άδεια ή διακοπές.

Εκπαίδευση σε τομείς όπως υγεία και ασφάλεια, εκπαιδευτικά προσόντα ή δεξιότητες ζωής.

Η Deliveroo προτείνει το “συμβόλαιο” ως απάντηση σε μια αναφορά που έχει αναθέσει η κυβέρνηση, το review του Taylor, σε εργασίες gig economy. Τροφοδοτεί τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που δημοσιεύονται στο πίσω μέρος του review του Taylor.

Η Deliveroo και άλλες πλατφόρμες on demand, όπως η Uber, έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της μεγάλης εξάρτησης τους από τις συμβάσεις εργαζομένων. Αυτοί οι οδηγοί πρέπει συχνά να εργάζονται για πολλές ώρες, αλλά έχουν μικρή οικονομική ασφάλεια χάρη στην κατάστασή τους. Ένα δικαστήριο αποφάσισε πέρυσι ότι οι οδηγοί της Uber πληρούν τις προϋποθέσεις για την ιδιότητα του εργαζομένου, πράγμα που σημαίνει ότι δικαιούνται παροχές όπως η αμοιβή σε περίπτωση ασθένειας και γονική άδεια.

Οι οδηγοί της Deliveroo είχαν περισσότερες δυσκολίες να ανατρέψουν το καθεστώς απασχόλησής τους, με απόφαση της επιτροπής διαιτησίας πέρυσι ότι είναι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι. Όμως, τον περασμένο μήνα μια ομάδα 50 υπαλλήλων που εκπροσωπήθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Leigh Day κέρδισε μία διαμάχη από την Deliveroo αφού ισχυρίστηκαν ότι τους απαγορεύτηκαν παράνομα οι κατώτατες μισθολογικές και αμειβόμενες διακοπές.

Η IWGB, μια μικρή νέα ένωση που αντιπροσωπεύει εργάτες με μηδενικά συμβόλαια και εργαζόμενους στην οικονομία, δήλωσε ότι η ιδέα ενός “συμβολαίου’ της Deliveroo ήταν παραπλανητική. Ο Πρόεδρος Mags Dewhurst δήλωσε: «Η Deliveroo είτε δεν κατανοεί το βασικό εργατικό δίκαιο είτε προσπαθεί να παραπλανήσει ενεργά το κοινό. Όπως έχει διαπιστωθεί ξανά και ξανά, σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, δεν υπάρχει αντιστάθμισμα μεταξύ της ευελιξίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deliveroo Will Shu δήλωσε: “Πριν από πέντε χρόνια ολοκλήρωσα την πρώτη παραγγελία για την Deliveroo, εξακολουθώ να κάνω παραδόσεις μέχρι και σήμερα, οπότε ξέρω πόσο σημαντικό είναι να δίνεται στους οδηγούς η ασφάλεια που τους αξίζει. Είμαι περήφανος που η Deliveroo έχει ανοίξει το δρόμο στην οικονομία on demand, παρέχοντας στους οδηγούς μεγαλύτερη προστασία, ενώ παράλληλα παραδίδει εκπληκτικό φαγητό, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω. Γι ‘αυτό και καλούμε την κυβέρνηση να επιτρέψει στις εταιρείες όπως την Deliveroo να προσφέρει στους οδηγούς μεγαλύτερη ασφάλεια χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ευελιξία που εκτιμά.Ο τερματισμός του εμπορίου ανάμεσα στην ευελιξία και την ασφάλεια θα βοηθήσει στη διασφάλιση ότι η on demand οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κατάλληλη για το μέλλον και θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους οδηγούς”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.