25 Απρ 2024
READING

Εργασία χωρίς σύνορα-Η Εσθονία δημιουργεί μία Visa για Digital Nomads

3 MIN READ

Εργασία χωρίς σύνορα-Η Εσθονία δημιουργεί μία Visa για Digital Nomads

Εργασία χωρίς σύνορα-Η Εσθονία δημιουργεί μία Visa για Digital Nomads

Η ιδέα βασίζεται σε μια απλή προϋπόθεση: στην επιθυμία να επιτρέπεται στους “νομάδες” εργαζόμενους το να απολαμβάνουν τα ίδια ρυθμιστικά και νομικά οφέλη που παρέχονται στους “στατικούς” τους ομολόγους. Το κύριο εμπόδιο για τους εργαζόμενους χωρίς σύνορα είναι ότι το πλαίσιο πολιτικής δεν αναγνωρίζει αυτό το είδος εργασίας. Οι άδειες εργασίας είναι συνήθως διαθέσιμες εάν έχει κανείς έναν συγκεκριμένο εργοδότη στη περιοχή στην οποία εργάζεται.

Εναλλακτικά, οι “νομάδες” μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια τουριστική βίζα, αλλά εισερχόμενοι χρησιμοποιώντας την τουριστική βίζα και αρχίζοντας να εργάζονται εξ αποστάσεως, ενεργούν ως παράνομοι εργαζόμενοι στα μάτια του νόμου. Με μεγάλο αριθμό εργαζομένων που λειτουργούν σε ευέλικτη βάση – τόσο από την άποψη των ρόλων εργασίας τους όσο και της θέσης τους – ποιες επιλογές υπάρχουν για άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως ή για πολλαπλούς οργανισμούς ταυτόχρονα;

Με αυτό κατά νου, η Εσθονία αναγνώρισε την ανάγκη να τεθούν κυβερνητικοί κανονισμοί στον 21ο αιώνα, αναπτύσσοντας ένα σαφές σύστημα κανόνων που θα βοηθήσουν, χωρίς εμπόδια, τους ανεξάρτητους εργαζόμενους. Η νέα visa, η οποία θα είναι ισοδύναμη με όλες τις άλλες μορφές visa εργασίας που είναι επί του παρόντος διαθέσιμες, σχεδιάζεται να δρομολογηθεί επίσημα το 2019.

Οι τυχεροί “νομάδες” που λαμβάνουν αυτή τη visa θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών και δικαιωμάτων των πολιτών και θα μπορούν να διαμείνουν στη χώρα για ένα έτος. Επιπλέον, οι κάτοχοι visa θα μπορούν να ταξιδεύουν – και να εργάζονται – για διάστημα έως 90 ημερών στnν περιοχή της Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η απόφαση να δημιουργηθεί η visa έρχεται μαζί με το γεγονός ότι το καθεστώς διαμονής ηλεκτρονικής κατοικίας της Εσθονίας συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς η χώρα βλέπει περισσότερες αιτήσεις για το πρόγραμμα από ό, τι ήταν οι γεννήσεις το 2017. Συνδυάζοντας πρωτοβουλίες όπως αυτές, η Εσθονία ελπίζει να προσελκύσει χιλιάδες εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης στην ανερχόμενη βιομηχανία τεχνολογίας, παρέχοντας στις επιχειρήσεις το πιο σημαντικό συστατικό για την επιτυχία – τους ανθρώπους.

Ενώ η νέα visa αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διατήρησης της θέσης της Εσθονίας ως κράτος από τους κορυφαίους κόμβους startups της Ευρώπης, η πρωτοβουλία είναι μία από τις πολλές που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την πρόσβαση στα ταλέντα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις της Εσθονίας. Νωρίτερα αυτό το έτος ανακοινώθηκε ότι οι εσθονικές εταιρείες θα λάβουν πρόσθετη στήριξη για την πρόσληψη διεθνών εργαζομένων, με δαπάνες που συνδέονται με τη μεταφορά εργαζομένων, που καταβάλλονται εν μέρει από την κυβέρνηση της Εσθονίας.

Όπως και το νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, η ψηφιακή “νομαδική” visa αναμένεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων της Εσθονίας και να προσθέσει περαιτέρω στην αναμφισβήτητη φήμη της ως ισχυρού κόμβου καινοτομίας και τεχνολογίας. Η τοπική οικονομία της Εσθονίας θα επωφεληθεί επίσης από αυτές τις πρωτοβουλίες, καθώς οι ανεξάρτητοι από την τοποθεσία εργαζόμενοι επιλέγουν να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στη χώρα συμβάλλοντας στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα μοιράζονται τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία με τους κατοίκους της Εσθονίας.

Ωστόσο, η Εσθονία απέχει πολύ από να είναι η μόνη χώρα του κόσμου που αντιμετωπίζει έλλειψη δεξιοτήτων, ιδίως στον κλάδο της τεχνολογίας και της δημιουργίας. Σύμφωνα με έρευνα του Ομίλου Manpower, το 40% των εργοδοτών παγκοσμίως δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις. Καθώς ορισμένες κυβερνήσεις χτίζουν τοίχους, άλλοι ακολουθούν το προβάδισμα της Εσθονίας στην παροχή μιας βελτιωμένης διαδικασίας μετεγκατάστασης που προσελκύει τους πιο εξειδικευμένους εργαζόμενους. Το αν θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δεν είναι ακόμα εμφανές. Προς το παρόν, το μόνο που μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά είναι ότι θα είναι οι χώρες υψηλής προσαρμοστικότητας και προοπτικής που θα προχωρήσουν στον αγώνα για την προσέλκυση και διατήρηση των καλύτερων ταλέντων από όλο τον κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.