French Dream Towers-Κίνα και η Γαλλία “χτίζουν” τις σχέσεις τους

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προβαίνουν σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, οι Γαλλο-κινεζικές σχέσεις αποδεικνύονται ολοένα και πιο σημαντικές παρά την αντίθεση των απόψεών τους στο διεθνές εμπόριο. Έχοντας θέσει τρεις συνεργατικούς περιβαλλοντικούς στόχους – αντιμετωπίζοντας ζητήματα στην κλιματική αλλαγή, την αειφόρο αστική ανάπτυξη και την ασφάλεια των υδάτων – τα δύο έθνη δημιουργούν μια ώριμη οικονομική βάση για διεθνή συνεργασία και καινοτομία.

Ένα project που ξεκίνησε στο Hangzhou τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να αποκαλύψει σύντομα τις αρχιτεκτονικές και τεχνολογικές συνέπειες αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Με εξωτερικά ενεργειακά αποδοτικά στοιχεία και blockchain-monitored συστήματα κτιρίων, οι, σχεδιασμένοι από τους XTU Architects, είναι μια εκπληκτική έκφραση μορφής και λειτουργίας που μοιάζει σαν μια ματιά στο μέλλον.

Ο σχεδιασμός των French Dream Towers είναι μία μίξη μορφών από διάφορες πηγές, όπως η κινεζική ιστορία, η μόδα υψηλής ραπτικής και η φύση. Οι πύργοι σε σχήμα καμινάδας, περιστρέφονται σε διάφορες πλευρές και σε διαφορετικές γωνίες, όπως σε ένα διάκοσμο σε ένα διάδρομο, στην οροφή ενός ναού.

Η σύνθεση των πύργων λειτουργεί περαιτέρω για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας του κτιρίου. Αν και τα τυποποιημένα πάνελ που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες γυάλινες κατασκευές σήμερα αποτελούνται από δύο ξεχωριστούς υαλοπίνακες με ένα ενό αέρα μεταξύ τους, οι XTU Architects σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το χώρο ως περιβάλλον θερμοκηπίου για bioreactive καλλιέργειες.

Αλλά τα υλικά πρόσοψης είναι μόνο ένα μέρος του μικρόκοσμου που επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι XTU Architects. Το σχήμα των πύργων κατευθύνει στρατηγικά το νερό προς λεκάνες στην οροφή και στο έδαφος. Μέσω φυσικών διαδικασιών φυτοαποικοδόμησης, η χλωρίδα που αναπτύσσεται κοντά σε αυτές τις λεκάνες καθαρίζει τον μολυσμένο αέρα και τη βροχή προτού απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, ενώ τα συστήματα aquaponics που είναι ενσωματωμένα στη δομή επιτρέπουν την καλλιέργεια λαχανικών, λουλουδιών και ψαριών.

Οριοθετημένο από αυτά τα υδάτινα σώματα, το ισόγειο χρησιμεύει ως δημόσιος χώρος που εκτείνεται κάτω από μια κυρτή οροφή. Ένα μεγάλο ξύλινο πλαίσιο τονίζει τόσο τις κινεζικές όσο και τις γαλλικές δεξιότητες στην κατασκευή ξύλου. Μια πισίνα πάνω από αυτό συλλέγει και διοχετεύει το νερό των βροχοπτώσεων δημιουργώντας μια κεντρική αυλή και πιο πάνω, οι πύργοι στεφανώνονται με δέντρα και επένδυση θερμοκηπίου που διπλασιάζονται ως κοινόχρηστοι χώροι.

Ένα δίκτυο υποστήριξης που δημιουργήθηκε από την Gold Truffle Engineering με έδρα το Χανγκζού, θα διαχειριστεί την ποιότητα του αέρα, την αποθήκευση ενέργειας και το πλήθος των περιβαλλοντικών συστημάτων που αλληλεπιδρούν στους πύργους. Αυτή θα είναι η πρώτη εφαρμογή μιας τεράστιας υπερσύγχρονης υπερκατασκευής που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μελλοντικών έξυπνων πόλεων – που ενθαρρύνεται εν μέρει από μια δέσμευση της Κίνας να δαπανήσει περισσότερα από 360 δισεκατομμύρια δολάρια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020.

Η ανάπτυξη μικτής χρήσης εξυπηρετεί μια μεγάλη ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών λειτουργιών. Οι τέσσερις πύργοι θα φιλοξενήσουν χώρους που εξυπηρετούν τις κινεζικές ανάγκες, αξιοποιώντας τα κέρδη ρεκόρ στις γαλλικές εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας, τροφίμων, τέχνης και τεχνολογίας. Αυτά περιλαμβάνουν τα fusion εστιατόρια, τα πανοραμικά μπαρ, τα ξενοδοχεία, τα spa, τα καταστήματα μόδας, τους τεχνολογικούς κόμβους, τους χώρους coworking, τις γκαλερί τέχνης και τις κατοικίες των καλλιτεχνών. Όλοι οι χώροι θα συνδεθούν μέσω φυσικών συνδέσεων καθώς και ενός εναέριου περιπάτου, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών και μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των κλάδων.

Καθώς η Κίνα συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια σε παγκόσμιες υποδομές, με έργα όπως το One Belt Road Initiative και το Baltic Pearl Project, η μίξη των πολιτισμών θα συνεχίσει να δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά με το τελευταίο τους project, οι XTU Architects αποδεικνύουν ότι ο καλός σχεδιασμός μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των εταιρικών σχέσεων με βιώσιμο, υπεύθυνο και αμοιβαία επωφελή τρόπο.