27 Απρ 2024
READING

Ένας οδηγός για το Belt and Road Initiative της Κίνας

5 MIN READ

Ένας οδηγός για το Belt and Road Initiative της Κίνας

Ένας οδηγός για το Belt and Road Initiative της Κίνας

Ένα παγκόσμιο “υπερ-πρότζεκτ” που δεν έχει καμία σχέση σε όραμα και φιλοδοξία με κανένα άλλο, παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες στη λήψη ρίσκων για τις πολυεθνικές.

Το BRI στοχεύει να δημιουργήσει την χερσαία και θαλάσσια υποδομή που απαιτείται για τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου νέων εμπορικών συνδέσεων, από το ανατολικό ημισφαίριο προς τη Δύση. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη έξι οικονομικών διαδρόμων. Τέσσερα δρομολόγια, είναι κυρίως χερσαία, και συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη, μέσω της Κεντρικής Ασίας.

Για παράδειγμα, ένας δρόμος θα δημιουργηθεί μέσω της νέας Ευρασιατικής γέφυρας, που είναι προγραμματισμένο να αποτελέσει σημαντική πύλη εφοδιασμού μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, με τη χρήση διηπειρωτικών σιδηροδρομικών συνδέσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού τρένου Κίνα-Λονδίνο. Οι δύο εναπομείναντες διάδρομοι, περνούν μέσα από θάλασσα και καθιστούν δυνατή τη διασύνδεση ξηράς με τη θάλασσα στη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική.

Ευκαιρίες για Ξένες Εταιρίες

Τα έργα της πρώτης φάσης της BRI, που εστιάζουν στην ανάπτυξη υποδομών, θα λειτουργήσουν ως τα βασικά στοιχεία για πολύ ευρύτερα οικοσυστήματα, τα οποία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες σε μελλοντικά δημιουργήματα, που θα στοχεύουν περισσότερο σε τομείς επικεντρωμένους στην κατανάλωση,  όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, το retail και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Σε πρώτη φάση, φαίνονται 4 βασικοί τρόποι για τη συμμετοχή ξένων εταιριών.

Ως επενδυτές

Οι εταιρείες μπορούν να επενδύσουν σε έργα υποδομής μέσω τραπεζών, είτε με συμμετοχή σε επενδύσεις επιχειρηματιών από την Κίνα, είτε με την επιδίωξη συνεργασιών με μέσα που υπάρχουν ήδη, όπως το Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού. Η κινεζική κυβέρνηση, όπως φαίνεται, βρίσκεται, ήδη, σε αναζήτηση ξένων επενδύσεων, εν μέρει μέσω των σχέσεων που έχει ήδη οικοδομήσει. Τον Αύγουστο του 2015, η Τράπεζα Κατασκευών της Κίνας, άρχισε να μετρά το πρώτο της δάνειο για το BRI ύψους RMB 1,0 δις (152 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Τον Μάιο του 2017, το υποκατάστημα στη Σιγκαπούρη της Τράπεζας της Κίνας, διέθεσε ομόλογα αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του Belt and Road initiative.

Οι εμπορικές τράπεζες καλούνται να συμμετάσχουν. Οι ακριβείς όροι, για έργα που χρηματοδοτούνται διμερώς, ή από ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει γίνουν αντικείμενο προσεκτικής διαπραγμάτευσης.

Ως προμηθευτές

Διάφορες εταιρείες, μπορούν να προμηθεύουν προηγμένο κατασκευαστικό εξοπλισμό, μηχανήματα και λύσεις τελευταίας τεχνολογίας για έργα υποδομών, για τα οποία έχει, ήδη, υπάρξει μεγάλη συνεργασία μεταξύ κινεζικών εταιρειών και ξένων πολυεθνικών. Εκτός από τους προμηθευτές δομικών υλικών, εκείνοι που ειδικεύονται στην παροχή εξοπλισμού μπορούν να αναμένουν τη συμμετοχή τους. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό, θα μπορούσε να υποστηρίξει κινεζικά σχέδια μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) στο εξωτερικό. Στην Τουρκία, ο Ελβετικός Όμιλος ABB, συνεργάστηκε με την πρώτη εταιρεία κατασκευής σιδηροδρομικού εξοπλισμού της Κίνας, την CRRC Tangshan, και παρείχε ειδικά κατασκευασμένες μηχανές έλξης για τη δημιουργία του μετρό στην Τουρκία.

Ως συνεργάτες στα EPC

Εάν μια εταιρεία έχει αναγνωρισμένη διεθνή εμπειρία σε μεγάλης κλίμακας έργα υποδομών ή στη συνεργασία με τοπικές εταιρείες EPC των χωρών που αφορά το BRI, θα μπορούσε να συνεργαστεί με εταιρείες της Κίνας, μοιράζοντας την εμπειρία της σχετικά με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Συνεργασίες όπως αυτές, μπορούν να επιτρέψουν σε μια εταιρεία, όχι μόνο να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές κατά μήκος των διαδρομών του Belt and Road αλλά και να κερδίσει αξιοπιστία στις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες μετέπειτα, μπορούν να βοηθήσουν στην είσοδό τους στην κινεζική αγορά. Η CEMEX του Μεξικού έχει συνεργαστεί με την CBMI Construction και την China National Building Materials Group Corporation σε διάφορες υπερπόντιες επιχειρήσεις, κατά μήκος των διαδρόμων του BRI. Η βιομηχανία τσιμέντου, υπέγραψε σύμβαση τον Ιούνιο του 2017 με την CBMI να κατασκευάσει μια νέα γραμμή παραγωγής κλιβάνων στις Φιλιππίνες, με συνολική χωρητικότητα 1,5 εκατ. τόνων τσιμέντου.

Ως ειδικοί στη διαχείριση διεθνών έργων

Μια εταιρεία μπορεί να μοιραστεί την τεχνογνωσία της, ειδικά όταν εργάζεται σε σύνθετα, μεγάλης κλίμακας έργα του BRI σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, γεγονός που απαιτεί τη διαχείριση πολλών αντικειμένων. Ειδικότερα, οι κινεζικές επιχειρήσεις χρειάζονται συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης τοπικών νόμων, κανονισμών και τα επιχειρηματικών κινήσεων, καθώς και τον τρόπο συνεργασίας με τους τοπικούς παράγοντες και το εργατικό δυναμικό. Μπορεί, ακόμη, να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες δημιουργίας σχέσεων μεταξύ εταιριών, για όσους παράγοντες ειδικεύονται σε επαγγελματικές υπηρεσίες και διαχείριση σχεδίων και διαφήμισης.

Ορισμένες επιχειρήσεις, παραδοσιακοί πάροχοι υποδομών, δημιουργούν ήδη συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν και να παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης έργων με βάση τις πιο θεμελιώδεις δυνατότητές τους. Η Amec Foster Wheeler (AFW), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφερε να αντλήσει από την εμπειρία της στη διαχείριση πολύπλοκων έργων υποδομής, για να συμμετάσχει σε διάφορες ευκαιρίες κατά μήκος των διαδρομών του Belt and Road initiative. Η AFW εξασφάλισε μια τριετή σύμβαση διαχείρισης έργου με την Shenhua Ningxia Coal Industry Group το 2015, τόσο για την παροχή μηχανολογίας, εμπορικών προμηθειών, υγείας και ασφάλειας, όσο και ποιοτικών υπηρεσιών ελέγχου έργων σε εργοστάσιο επεξεργασίας υποπροϊόντων άνθρακα.

Αν και όλα αυτά σαφώς αποτελούν λόγους καθυστερήσεων,  τέτοιες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι οι χώρες που λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του Belt και Road initiative, έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τους όρους συνεργασίας , ανεξάρτητα από το πόσο πρόθυμη είναι η Κίνα να επενδύσει, πριν να γίνει το έργο. Δείχνουν, επίσης, πώς η Κίνα εξακολουθεί να τελειοποιεί το διεθνές πρότυπο συμμετοχής της. Οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις προτίθενται να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους και τις εσωτερικές διαδικασίες τους. Αυτό θα τους επιτρέψει να αναλάβουν περισσότερους ρόλους του κεντρικού παράγοντα στα έργα που αφορούν το BRI. Ωστόσο, έχουν πολλά να μάθουν και θα επωφεληθούν από την καθοδήγηση από άλλες εταιρείες που διαθέτουν περισσότερη διεθνή εμπειρία. Τα μαθήματα που λαμβάνουν θα ενισχύσουν την πιθανότητα επιτυχίας του BRI.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.