18 Απρ 2024
READING

Μια ματιά στο “κρυφό” εργατικό δυναμικό της Google

5 MIN READ

Μια ματιά στο “κρυφό” εργατικό δυναμικό της Google

Μια ματιά στο “κρυφό” εργατικό δυναμικό της Google

Περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους της Google είναι εξωτερικοί συνεργάτες που δεν λαμβάνουν τα ίδια προνόμια με όσους εργάζονται απ’ ευθείας για την εταιρεία.

Καθημερινά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που μπαίνουν στα γραφεία της Google, φορούν κόκκινα διακριτικά σήματα. Τρώνε στις καφετέριες της Google, χρησιμοποιούν το επιβατικό της λεωφορείο και εργάζονται μαζί με τους διάσημους geeks. Αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα περίφημα προνόμια της εταιρείας. Δεν έχουν δικαίωμα στο απόθεμα των προϊόντων και δεν μπορούν να εισέλθουν σε συγκεκριμένα γραφεία. Πολλοί δεν έχουν καν ασφάλιση υγείας.

Πριν από κάθε εβδομαδιαία συνάντηση προσωπικού της Google,  δίσκοι με ορεκτικά και, μερικές φορές, βαρέλια μπύρας μεταφέρονται σε ένα αμφιθέατρο και γίνεται δορυφορική σύνδεση με όλα τα γραφεία εργαζομένων του κόσμου, για όσους φορούν τα λευκά σήματα. Εκείνοι που δεν έχουν λευκά σήματα με τα ονόματά τους, καλούνται να επιστρέψουν στα γραφεία τους.

Η Alphabet Inc. της Google, προσλαμβάνει μεγάλο αριθμό εργαζομένων με κόκκινα σήματα, πέρα από το μόνιμο προσωπικό της. Σερβίρουν τα γεύματα και καθαρίζουν τα γραφεία. Γράφουν κώδικα, χειρίζονται κλήσεις πωλήσεων, προσλαμβάνουν προσωπικό, προβάλλουν βίντεο στο YouTube, δοκιμάζουν αυτοκαταστροφικά αυτοκίνητα και μάλιστα διαχειρίζονται ολόκληρες ομάδες – μια “θάλασσα” ικανών εργαζομένων, που τροφοδοτούν την εταιρεία των 795 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αποκομίζουν λίγα από τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους υπαλλήλους.

Νωρίτερα φέτος, αυτοί οι “συνεργάτες” ξεπέρασαν τον αριθμό των υπαλλήλων, για πρώτη φορά στην εικοσαετή ιστορία της εταιρείας, σύμφωνα με ένα άτομο που είδε τους αριθμούς σε μια εσωτερική βάση δεδομένων της εταιρείας. Δεν είναι σαφές αν αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει. Η Alphabet ανέφερε ότι η εταιρεία είψε 89.058 υπαλλήλους, μέχρι τέλος του δεύτερου τριμήνου. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των συμβασιούχων.

Άλλες εταιρείες, όπως η Apple Inc. και η Facebook Inc., μερικές από τις πιο πλούσιες εταιρείες, βασίζονται επίσης στη σταθερή απασχόληση συνεργατών που δε δουλεύουν άμεσα για τις ίδιες. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τους εργαζομένους σε αυτές τις εταιρίες τεχνολογίας, προσδοκώντας ότι συνεχίζουν να αποδίδουν εντυπωσιακά οφέλη, διατηρώντας χαμηλότερους αριθμούς εργατικού δυναμικού από τους παλαιότερους τιτάνες του τομέα τους. Οι μισθωτοί συνεργάτες διατηρούν το επίσημο προσωπικό χαμηλά και επιτρέπουν στις εταιρίες να χρησιμοποιούν εκατομμύρια δολάρια για να προσλάβουν ειδήμονες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Το αποτέλεσμα είναι ένα “αόρατο” εργατικό δυναμικό, που δε φαίνεται στις εταιρικές μισθοδοσίες, το οποίο κάνει εργασίες για τους γίγαντες της Silicon Valley με λίγες από τις ανταμοιβές. “Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους δεν έχουν δικαίωμα να εκφραστούν. Δεν έχουν απαραίτητα τα οφέλη που πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ότι θα έχουμε, όταν δουλεύουμε σε μια μεγάλη, φανταχτερή εταιρεία τεχνολογίας », δήλωσε η Maria Noel Fernandez, διευθυντής εκστρατείας για την Silicon Valley Rising, μια ομάδα που υποστηρίζεται από την ένωση στο San Jose της Καλιφόρνιας και ενδιαφέρεται για θέματα εργασίας και στέγασης εργαζομένων. “Και αυτοί οι εργαζόμενοι, δεν είναι πραγματικά κομμάτι αυτού που δημιουργείται”.

Υπάρχει άνοδος στην πρόσληψη τέτοιων συνεργατών στη Google, καθώς η εταιρεία επεκτείνεται σε νέες αγορές, όπως οι συσκευές και οι εταιρικές υπηρεσίες, οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων. Μετά από συζητήσεις με περισσότερους από 10 πρώην συνεργάτες της Google και ενδιαφερομένων της Alphabet, δημιουργείται ένα μοτίβο μόνιμης χαμηλής τάξης εργαζομένων. Η Google έχει ένα όνομα για αυτούς: TVCs ή αλλιώς “προσωρινά εργαζομένους, πωλητές και συνεργάτες για συγκεκριμένες εργασίες”. Προσλαμβάνονται από διάφορες άλλες εταιρίες, όπως η Adecco Group AG, η Cognizant Technology Solutions Corp. και η Randstad NV. Η Google αρνήθηκε να πει με πόσες από αυτές τις εταιρίες συνεργάζεται. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σήμερα ή εργάζονταν ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι για την εταιρία, αρνήθηκαν να μιλήσουν στην έρευνα καθώς φοβήθηκαν για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Μερικοί υπάλληλοι έκαναν ασυνήθιστες κινήσεις φέτος, προς τα  ανώτερα ηγετικά στελέχη , έχοντας αντιρρήσεις σχετικά με τη σχέση της εταιρείας με το στρατό, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων και τα δύσκολα ζητήματα που προκύπτουν από την online παρενόχληση. Ένα άλλο θέμα που σκέφτονται οι εργαζόμενοι της Google να συζητήσουν με τη διοίκηση, είναι το θέμα της κατάστασης των συμβασιούχων εργαζομένων, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που είναι  περισσότερο εξοικειωμένα να συζητούν για διάφορα θέματα της εταιρίας.

Η Yana Calou, διοργανωτής της ομάδας υποστήριξης Coworker.org, που συνομιλεί με υπαλλήλους και συμβασιούχους της Google, δήλωσε ότι και οι δύο ομάδες ανησυχούν για τους εργαζόμενους που δεν είναι απολύτως υπάλληλοι της Google. «Αισθάνονται απομονωμένοι, επισφαλείς και σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε ο Calou. «Πρόκειται για έναν μικρόκοσμο του τι συμβαίνει στην οικονομία στο σύνολό της».

Σε μια δήλωση που έγινε μέσω Email, εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία προσλαμβάνει TVCs για δύο πρωταρχικούς σκοπούς. Ο ένας είναι όταν η εταιρεία δεν διαθέτει προσωπικό με ιδιαίτερη τεχνογνωσία για πρακτικά ζητήματα της εγκατάστασης της εταιρίας,όπως οι οδηγοί λεωφορείων, οι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και οι γιατροί. Ένας άλλος είναι η πλήρωση προσωρινών θέσεων που προκύπτουν μετά από μια γονική άδεια ή περιόδων αιχμής στην εργασία.

Ορισμένοι εργαζόμενοι που έχουν συμβόλαιο με την εταιρεία, είδαν τη Google ως ένα γενναιόδωρο χώρο εργασίας που θα βοηθούσε στην εκτίναξη της καριέρας  τους. Παρόλα αυτά, παρά την διαρκή παρουσία τους, πολλοί αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Αρκετοί θυμούνται κάποιες λεπτές διαφορές να φαίνονται από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους.Το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι παρατήρησαν στη δουλειά, όπως θυμάται ένας πρώην TVC συνεργάτης, είναι το χρώμα του διακριτικού σήματος κάποιου.

Στους TVC εργαζομένους δεν δίνονται καθήκοντα εκτός της περιορισμένης εργασίας για την οποία προσελήφθησαν. Τέσσερις διαφορετικοί συνεργάτες, περιέγραψαν την αίσθηση του να πηγαίνουν στην εργασία από τις 9:00 π.μ., μόνο για να δουν τους μόνιμα εργαζομένους να έρχονται στο γραφείο μια ή δυο ώρες αργότερα. Το ίδιο προσωπικό, θα έφευγε από το γραφείο γύρω στις 3:00 μ.μ., συχνά μετά από ένα μεσημεριανό διάλειμμα στο γυμναστήριο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.