26 Απρ 2024
READING

O λόγος που αποτυγχάνουν τα start-ups

3 MIN READ

O λόγος που αποτυγχάνουν τα start-ups

O λόγος που αποτυγχάνουν τα start-ups

Σε έρευνα  αναλύθηκαν 101 startups μετά το κλείσιμό τους. Οι αναλυτές κατέληξαν στους κύριους λόγους για τους οποίους απέτυχαν συμπεριλαμβανομένων των πράξεων όπως το λάθος, τις νομικές προκλήσεις, τη δυσαρμονία μέσα στην ομάδα ή ανάμεσα στους επενδυτές, στο κακό μάρκετινγκ και φυσικά στο ότι ξέμειναν από μετρητά.

Αλλά ο νο1 λόγος δεν είναι κανένας από αυτούς.

Ήταν πολύ πιο απλό: οι startups δεν επίλυσαν ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με την έκθεση, το ότι έλυναν τα προβληματα που ήταν ενδιαφέροντα για να λυθούν και όχι εκείνα που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της αγοράς αναφέρθηκε ως ο υπ’ αριθμόν 1 λόγος αποτυχίας, μιας και σημειώθηκε στο 42% των περιπτώσεων. Μία από τις εν λόγω επιχειρήσεις, η Treehouse Logic, το έθεσε πιο εύθραυστα: «Οι startups αποτυγχάνουν όταν δεν επιλύουν ένα πρόβλημα της αγοράς. Δεν επιλύαμε ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα».

Οι άνθρωποι εισέρχονται στο παιχνίδι των startup για διάφορους λόγους: θέλουν να κερδίσουν χρήματα , θέλουν να κάνουν τη διαφορά, θέλουν να εγκαταλείψουν τη ρουτίνα του 9-5 , ή απλώς θέλουν να έχουν τον έλεγχο της καριέρας τους και του πεπρωμένου τους.

Αλλά δεν είναι όλες οι εταιρείες που δημιουργούνται ίδιες και το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος ως ιδρυτής μίας startup είναι να δημιουργήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που δεν επιλύει ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε όταν ταξιδεύετε ανάμεσα σε διαφορετικές πόλεις και υπάρχουν αυτές οι ενοχλητικές ώρες ανάμεσα στην ώρα που φτάνετε και στην ώρα που μπορεί να σας δεχτεί το ξενοδοχείο. Θα μπορούσατε να είστε έξω και να εξερευνείτε, αλλά αυτό δε γίνεται γιατί πρέπει να κουβαλήσετε και τις αποσκευές μαζί σας όπου κι αν πάτε, να τις μεταφέρετε στο μετρό να τις σηκώνετε στις σκάλες. Νιώθετε ότι κάτι χάνετε λόγω μιας χαζής τσάντας.

Οι συνιδρυτές όμως του Knock Knock City, Selin Sonmez και Niko Georgantas είχαν το ίδιο πρόβλημα. “Καταλήγαμε πάντα να περιφέρουμε τις βαλίτσες μας από δω και από κει την πρώτη και την τελευταία μέρα που μέναμε σε Airbnb. Παρόμοια, πολλές φορές ευχόμασταν να είχαμε επιλέξει να είχαμε αφήσει τις αποσκευές κάπου, παρά να τις έχουμε μαζί μας. Ελπίζαμε ότι κάποιος θα έβρισκε μία λύση για να μας γλιτώσει από αυτό το βάρος. Για μήνες απλά το ελπίζαμε. Στις αρχές του 2017 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη λύση”.

Το Knock Knock City έκανε συνεργασίες με καταστήματα έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να αφήσουν τις αποσκευές τους σε βολικά μέρη έναντι $2/ώρα. Είναι win/win-τα καταστήματα εκμεταλλεύονται το χώρο που έχουν κενό και οι ταξιδιώτες μπορούν να αφήσουν τις αποσκευές τους ήσυχοι γνωρίζοντας πως θα είναι ασφαλείς, ώστε να έχουν περισσότερο χρονο να περιηγηθούν στην πόλη. Νωρίτερα φέτος, η startup είχε γίνει και αφιέρωμα στη The New York Times.

Αν πρέπει να πείσετε τους άλλους ανθρώπους ότι το πρόβλημα που επιλύετε είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, τότε έχετε πρόβλημα. Εάν, από την άλλη πλευρά, προσπαθήσατε πραγματικά να βρείτε μια λύση για το πρόβλημα και δεν ήσασταν σε θέση να το κάνετε, ίσως και να είστε στο σωστό δρόμο.

Σύμφωνα με τα λόγια του Sonmez, “Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να εύχετε για μία λύση σε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, προχωρήστε στη δημιουργία της λύσης”. Μέχρι τότε, σκεφτείτε πολύ και σκληρά για το αν θα τραβήξετε τη σκανδάλη ώστε να ξεκινήσετε κάτι. Η έρευνα δείχνει ότι θα είναι πιο επιτυχημένη εάν το κάνετε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.