25 Απρ 2024
READING

Λειτουργεί η επιχείρησή σας χωρίς εσάς; Αν όχι, να τρία πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν

3 MIN READ

Λειτουργεί η επιχείρησή σας χωρίς εσάς; Αν όχι, να τρία πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν

Λειτουργεί η επιχείρησή σας χωρίς εσάς; Αν όχι, να τρία πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν

Ως επιχειρηματίας, θα πρέπει να είστε ο κύριος μιας επιχείρησης – όχι απλά να έχετε μία δουλειά. Αλλά μισό λεπτό, περιμένετε, πώς μπορείτε να βρείτε σε ποια  περίπτωσή ανήκετε;

Όλα εξαρτώνται από το αν η επιχείρησή σας μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ δεν είστε παρόν. Αν η επιχείρησή σας εξαρτάται από εσάς για να επιβιώσει, τότε δεν έχετε επιχείρηση. Έχετε δουλειά. Αλλά αν μπορείτε να πάτε διακοπές στη Χαβάη όποτε θέλετε, και αυτό δεν δημιουργεί κανένα κόλλημα στις λειτουργίες ή τα έσοδά σας, τότε συγχαρητήρια – εσείς είστε κύριος της επιχείρησης!

Τώρα η ερώτηση είναι: πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Η απάντηση είναι απλή: δημιουργήστε αποτελεσματικά συστήματα. Μην ανησυχείτε, δεν είναι και πυρηνική φυσική! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε μαζί τρία στοιχεία σε αρμονία: τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και την τεχνολογία. Μόλις έχετε τα στοιχεία αυτά στη θέση τους, τότε η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος θα είναι παιχνιδάκι.

Aνθρώπινο Δυναμικό

Κοιτάξτε, μπορείτε να έχετε τα πιο προηγμένα, αποτελεσματικά συστήματα στη σωστή θέση αλλά θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν αν δεν μπορείτε να συντονίσετε την ομάδα σας. Κι εδώ έρχονται τα κακά νέα: οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας και δεν τους αρέσει η αλλαγή. Πώς μπορείετε να επηρεάσετε την ομάδα σας και να τους δώσετε κίνητρο; Πρώτα, θα πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία. Μην ακολουθείτε απλά μία διαδικασία όπως είναι λέγοντας στην ομάδα σας να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο σύστημα κατά γράμμα. Αντ’ αυτού, αφήστε τους να εξερευνήσουν όλες τις επιλογές και καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό το σύστημα είναι η καλύτερη επιλογή.

Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως “Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτό το πρόβλημα;” και “Τι στη διαδικασία μας προκαλεί αυτή την ενέργεια;”. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπάλληλοι αναλαμβάνουν τα ηνία της ιδέας και έχουν περισσότερο κίνητρο για να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποδόσουν στο μέγιστο.

Διαδικασίες

Aμέσως μετά, θα πρέπει να προσδιορίσετε τις διαδικασίες που χρειάζονται για να απλοποιήσετε τα συστήματά σας. Σκεφτείτε τα μεγαλύτερα αδύνατα σημεία σας – ποια είναι τα καθήκοντα που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας;

Θυμηθείτε, ο τελικός στόχος είναι να κάνετε περισσότερα με λιγότερη προσπάθεια. Εάν κάτι παίρνει 5 ώρες από το χρόνο σας την εβδομάδα, αξίζει να θυσιάσετε μια εβδομάδα για να βρείτε ένα σύστημα που θα αυτοματοποιεί αυτό το καθήκον και θα εξαφανιστεί από τη δική σας λίστα μια για πάντα. Μόλις δημιουργήσετε τα συστήματά σας, θα πρέπει να συνεχίσετε να τα βελτιώνετε.

Tεχνολογία

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ; Η Τεχνολογία.

Το σύστημά σας πρέπει να είναι φιλικό προς το χρήστη και πρέπει να επιτρέπει στην ομάδα σας να παρακολουθεί την πρόοδό της.

Σκεφτείτε με τον εξής τρόπο: εάν κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα, τότε οι πιθανότητες της ομάδας σας να υιοθετήσει το σύστημα (και να κολλήσει με αυτό) θα είναι μηδαμινές.

Έτσι, αφιερώστε χρόνο για να δημιουργήσετε σωστά το σύστημά σας και βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ομάδας σας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.