Αυτοί οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να πληρώνουν τα παραδοσιακά οφέλη των εργαζομένων τους, οπότε έκαναν κάτι καλύτερο

Extensive series of a multi-ethnic group of women shopping at an upscale boutique.

Δεν μπορείτε να ανταγωνιστείτε με τις μεγάλες εταιρείες, σχετικά με τα οφέλη των εργαζομένων, αλλά μπορείτε ακόμα να επενδύσετε στο να προσελκύσετε κορυφαία ταλέντα. Αυτοί οι ιδιοκτήτες μικροεπιχειρήσεων έχουν βρει μια λύση για τα πάντα.

Το θέμα των πακέτων παροχών των εργαζομένων, είναι ένα αγκάθι για πολλούς ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσετε να ανταγωνιστείτε τους εργοδότες της αγοράς μέσης τάξης ή των μεγάλων εταιρειών που υπάρχουν εκεί έξω, οπότε σταματήστε να ανησυχείτε για αυτό. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες μικροεπιχειρήσεων που έχουν βρει λιγότερο συμβατικούς τρόπους για να προσελκύσουν και να ανταμείψουν εργαζομένους με κορυφαία ταλέντα.

Ένα πράγμα που δε λαμβάνουν υπόψιν οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων είναι το τι προσφέρει η εργασία για μικρή επιχείρηση για κάποιον νέο εργαζόμενο του σήμερα. Οι ιδιοκτήτες φοβούνται να αναζητήσουν κορυφαίους εργαζομένους, θεωρώντας οτι αυτοί δε θα άφηναν πίσω τους τους τεράστιους μισθούς τους και τα μεγάλα πακέτα παροχών. Συχνά, όμως, είναι λανθασμένοι.

Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα μικρά εταιρικά γραφεία τους, προκειμένου να έχουν ευέλικτο πρόγραμμα, να τους δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν, να νιώσουν ότι κάτι τους ανήκει και να αποκτήσουν προνόμια, που πριν 15 χρόνια θα τους έκαναν να γελάνε. Υπάρχουν  ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που είχαν από τρείς έως εννέα υπαλλήλους , και έχουν διατηρήσει με επιτυχία μια ευτυχισμένη, πιστή σειρά εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση. Αυτοί οι ιδρυτές προσφέρουν δημιουργικές λύσεις που κυμαίνονται από δωρεάν προνόμια έως οικονομικά προσιτά μέσα για την παροχή πακέτων ιατρικής περίθαλψης.

Υπαλληλικά προνόμια που δεν κοστίζουν τίποτα.

Ήμουν έκπληκτος όταν είδα ποδήλατα ή άλλους τρόπους μετακίνησης, που την κάνουν και πιο διασκεδαστική, να βρίσκονται στις κορυφαίες παροχές με χαμηλό κόστος. Για τους υπαλλήλους στο design studio Dialogue Theory, τα προνόμια περιλαμβάνουν συνδρομή στη Citi Bike, τη δημοφιλέστερη υπηρεσία ανταλλαγής ποδηλάτων της Νέας Υόρκης, καθώς και οφέλη μετακίνησης, επιτρέποντας την προαγορά των MetroCards. «Καταλαβαίνουμε ότι τα άτομα που είναι πιθανόν να προσλάβουμε -οι ψηφιακοί σχεδιαστές και οι προγραμματιστές – είναι εξαιρετικά πολυπόθητοι και ότι, ως μια μικρή επιχείρηση, πρέπει να βρούμε δημιουργικούς τρόπους ανταγωνισμού», λέει ο συνιδρυτής Chris Oquist.

Στην υπηρεσία ελέγχου προσώπων Certn, αγόραζαν σε κάθε εργαζόμενο ένα ποδήλατο με την επωνυμία Certn. Ο κατασκευαστής προσέφερε μια μεγάλη έκπτωση στην αγορά των ποδηλάτων και οι εργαζόμενοι οδηγούν έτσι μέχρι την εργασία. Ακόμα καλύτερα, υπάρχει και ένα όφελος και για τον εργοδότη. “Ο αριθμός των ανθρώπων που βλέπουν τα ποδήλατα και θέλουν να εργαστούν μαζί μας είναι πραγματικά πολύ μεγάλος”, λέει ο συνιδρυτής Andrew McLeod. Η εταιρεία προσφέρει επίσης μια «λευκή επιταγή»  για online μαθήματα στα Udemy και Coursera, ακόμη και αν το θέμα δεν σχετίζεται άμεσα με το ρόλο του μέλους της ομάδας.

Η Jessica Scanlon, Διευθύνων Σύμβουλος της Top Dog στην Hot Dog Marketing, έχει μερικές καινοτόμες ιδέες: Το Final Friday είναι μια μεγάλη επιτυχία για την εταιρεία της. «Έξι φορές το χρόνο, προσφέρουμε την τελευταία Παρασκευή του μήνα, ως ελεύθερη ημέρα για τους εργαζόμενους, προκειμένου να εργάζονται σε προσωπικά projects ή να ενισχύσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη», λέει η Scanlon. Αλλάζει, επίσης, την πολιτική δημοσίων σχέσεων της εταιρείας της, αφού συνεργάζεται με ντόπιους προπονητές και συμβούλους για να αποκτήσει σε χαμηλότερη τιμή ή δωρεάν, την παροχή προνομίων εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων. “Τα μικρά δώρα και επιπλέον δώρα την περίοδο των διακοπών, δεν λένε κάτι για μια ομάδα σκληρά εργαζομένων,” λέει η Scanlon. “Προσφέρουμε στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να γυρίσουν έναν τροχό με βραβεία την ημέρα της επετείου της πρόσληψής τους, προκειμένου να κερδίσουν μια πληρωμένη μέρα αργίας, ή δωροεπιταγές των 50$”.

Μιλώντας για ευέλικτο πρόγραμμα

Αντί να μετράνε ώρες, πολλοί εργοδότες γίνονται πιο χαλαροί με το εβδομαδιαίο ωράριο. Για παράδειγμα, η Scanlon προσφέρει μια μέρα επαγγελματικής εξέλιξης, ενώ άλλοι δεν έχουν επίσημες ώρες έναρξης και λήξης εργασίας, δεν έχουν καθορίσει ελάχιστα ή μέγιστα διαλείμματα μεσημεριανού, ή δίνουν την ευκαιρία να εργάζονται απομακρυσμένα τις Παρασκευές. Αυτή είναι η περίπτωση των σχέσεων μέσων μαζικής επικοινωνίας. “Νιώθω ότι άλλα οφέλη πέρα από την υγειονομική περίθαλψη προσφέρουν μεγάλη βοήθεια για τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος και δίνουν κίνητρα στους εργαζόμενους”, λέει ο ιδρυτής Michelle Mekky.

Παραδοσιακά, οι εργοδότες μπορούν, πάντοτε, να επιστρέψουν στην συνήθη πρακτική του να προσφέρουν φαγητό στο πεινασμένο προσωπικό τους, ως κίνητρο διασκέδασης. Ο Flynn Zaiger, Διευθύνων Σύμβουλος της Online Optimism, δεν χρειάστηκε να ξοδέψει πολλά για να κάνει τον πρώτο του υπάλληλο ευτυχισμένο. “Ήμουν πεινασμένος και αγαπούσα το εστιατόριο burrito που είχε παρακάτω στο δρόμο”, λέει. «Έτσι, κάθε Παρασκευή, για να γιορτάσουμε τη σκληρή δουλειά του και τις εβδομαδιαίες μας νίκες, πηγαίναμε πιο κάτω στο τετράγωνο για να απολαύσουμε ένα burrito στο λογαριασμό της εταιρείας μου. Για περίπου έξι δολάρια την εβδομάδα (οκτώ, αν παραγγείλαμε γκουακαμόλε) ήταν ένα εξαιρετικά χαμηλού κόστους εργαλείο παροχής κινήτρου. Αλλά δούλεψε». Η εταιρεία με έδρα στη Νέα Ορλεάνη έχει αποκτήσει από τότε πιο υγιεινές συνήθειες, προσφέροντας γεύματα κάθε Παρασκευή σε τοπικά εστιατόρια. “Αξιοποιώντας αυτό που κάνει το γραφείο σας μοναδικό μπορείτε να ανακαλύψετε πολλούς τρόπους για να βρείτε μοναδικά οφέλη να προσφέρετε στους εργαζομένους σας “, λέει ο Zaiger.

Οφέλη για τους εργαζομένους που κοστίζουν λίγο παραπάνω.

Η Allyson Conklin, ιδρυτής της Allyson Conklin Public Relations, βγαίνει στο δρόμο με τους υπαλλήλους της. “Αυτό που έχω ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι υπάλληλοί μου, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον millennials, επιλέγουν να εργάζονται στην εταιρεία μου λόγω της ισορροπίας εργασίας/ζωής, της καθοδήγησης που τους προσφέρεται και των ευκαιριών ανάπτυξης. Οπότε, προσφέρουμε λιγότερο παραδοσιακά προνόμια”,λέει η Conklin. Ένα από αυτά τα οφέλη είναι αυτό που η Conklin αποκαλεί ετήσιο ταξίδι εμπλουτισμού. “Αφού ένας υπάλληλος εργάστηκε για μένα για ένα χρόνο, του δίνω την ευκαιρία να επιλέξει ένα συνέδριο ή ένα γεγονός που μπορούμε να παρευρεθούμε μαζί. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να σχετίζεται με το PR, αλλά μπορεί να είναι κάτι που θα δημιουργήσει έμπνευση και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας και της προσωπικής του ζωής, και που θα μας δώσει την ευκαιρία να συνδεθούμε προσωπικά και έξω από το γραφείο”.

Καθώς οι εταιρείες τους αναπτύσσονται, με εξαψήφια ετήσια έσοδα, πολλοί εργοδότες αρχίζουν να προσφέρουν ιατρικά οφέλη, πέρα από τα οφέλη που προκύπτουν από τα μη παραδοσιακά οφέλη, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε αυτή τη λογική αμέσως, οι περισσότεροι αρχίζουν με  μια μηνιαία επιδότηση για κάλυψη μερικού από το κόστος ασφάλισης.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρετε αποτελεσματικά πλεονεκτήματα και οφέλη; Ρωτήστε τους υπαλλήλους σας. Μην περιορίζεστε σε αυτό που νομίζετε εσείς ότι είναι σημαντικό. Μπορεί να έχουν ένα πολύ διαφορετικό σκεπτικό προτεραιοτήτων.