20 Απρ 2024
READING

Τα ρομπότ μας κλέβουν τις θέσεις εργασίας; Σκεφτείτε να αναλαμβάνουν τις επικίνδυνες θέσεις εργασίας

4 MIN READ

Τα ρομπότ μας κλέβουν τις θέσεις εργασίας; Σκεφτείτε να αναλαμβάνουν τις επικίνδυνες θέσεις εργασίας

Τα ρομπότ μας κλέβουν τις θέσεις εργασίας; Σκεφτείτε να αναλαμβάνουν τις επικίνδυνες θέσεις εργασίας

Ανησυχούμε για τα ρομπότ που κλέβουν τις δουλειές μας και αφήνουν πίσω τους ένα μεγάλο κενό για τον πληθυσμό που δεν έχει τι να κάνει, αλλά μας αρέσει να κερδίζουμε χρήματα από αυτά ή να βλέπουμε βίντεο με τη Simon’s Cat. Μερικές φορές όμως τα ρομπότ παίρνουν ή κάνουν δουλειές που κανένας άνθρωπος δε μπορεί ή δεν πρέπει να κάνει.

Εάν μια ομάδα ποδοσφαίρου της Ταϊλάνδης παγιδευτεί σε μια σπηλιά σε μία δεκαετία από τώρα, θα στείλουμε μια ομάδα ρομπότ μέσα στα επικίνδυνα νερά για να σώσουμε τα αγόρια, όχι μια ομάδα δύτες που θα μπορούσαν να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν. Και αν ο Jeff Bezos ή ο Elon Musk σκεφτούν ποτέ να χτίσουν  μια αποικία στο διάστημα, δεν πρόκειται να στείλουν ανθρώπους που πραγματικά χρειάζεται να αναπνεύσουν για να δημιουργήσουν τις πρώτες προστατευτικές δομές – θα στείλουν αυτόνομα ρομπότ.

Μπορούμε ήδη να δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε όταν τα ρομπότ κάνουν απάνθρωπη δουλειά. Οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν ρομπότ για να κάνουν μια δουλειά που δεν θα δείτε ποτέ στις διαφημίσεις που θέλουν να βοηθήσουν: τρέχουν γύρω από ένα πεδίο εκπαίδευσης μάχης, ενεργώντας ως στόχοι για στρατιώτες που πυροβολούν με πραγματικές σφαίρες.

Αυτά τα bots αναπτύχθηκαν από μια αυστραλέζικη εταιρεία που ονομάζεται Marathon Targets αφού ο στρατός της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι η πρώτη φορά που οι νεοσύλλεκτοι πυροβολούν ζωντανά σε πραγματικά εχθρικά άτομα όταν είναι σε μάχη, που δεν είναι ακριβώς ένας καλός χρόνος για να μάθουν από λάθη. Οι στρατιώτες συνήθως εκπαιδεύονται στη σκοποβολή σε στάσιμους ή αναδυόμενους στόχους, αλλά για να προετοιμαστούν πραγματικά για μάχη, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να ξέρουν τι σημαίνει να πυροβολούν με σφαίρες σε μια κινούμενη, απρόβλεπτη ομάδα ανθρώπων που μπορεί να αντεπιτεθεί.

Έτσι, η Marathon Targets δημιούργησε ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που επιτρέπει να αντιδρούν όπως οι μαχητές του ανθρώπινου εχθρού. Όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τα ρομπότ-στόχοι χρησιμοποιούν αισθητήρες ανίχνευσης φωτός και αισθητήρες για να “βλέπουν” που βρίσκονται και να κινούνται μέσα ή έξω από τα κτίρια ή να παρατηρούν ότι ένα ρομπότ έχει πυροβοληθεί και τρέχουν για διάσωση.

Κάθε bot έχει μια τετράτροχη βάση παντός εδάφους και μια κούκλα απορρόφησης της σφαίρας στην κορυφή. “Είναι ακόμα εξοπλισμένοι με ήχο”, λέει ο Ralph Petroff, πρόεδρος των ΗΠΑ στη Marathon. “Μπορούν να φωνάξουν σε σας σε άλλη γλώσσα.”

Το U.S. Marine Corps Warfighting Laboratory πειραματίζεται με 55 ρομπότ της Marathon, τα οποία κοστίζουν περίπου 125.000 δολάρια το καθένα. Σύμφωνα με τον στρατό των Η.Π.Α., η ακρίβεια των σκοπευτών βελτιώθηκε κατά 104% μετά από δύο ημέρες πρακτικής με τα bots και το τριπλάσιο προσωπικό θα μπορούσε να εκπαιδευτεί την ίδια περίοδο με τη χρήση στόχων bots σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Τώρα η Marathon σκέφτεται άλλους τρόπους με τους οποίους τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τους στρατιώτες, όπως οι ιατροί που μπορούν να βγουν σε μια ζωντανή πυρκαγιά και να συγκεντρώσουν τους τραυματίες. Και στη μεγάλη παράδοση της στρατιωτικής έρευνας που υποβαθμίζεται σε πολιτικές εφαρμογές, η Marathon χρησιμοποίησε την τεχνολογία της για να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο bot που μπορεί να περιηγηθεί στα πεζοδρόμια της πόλης και να παραδώσει  πίτσα. Σκέφτεστε ότι είναι επιπόλαιο; Η δουλειά του ντελιβερά είναι μια από τις 10 πιο επικίνδυνες θέσεις εργασίας στην Αμερική, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

Η Subterranean Challenge θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρομπότ που μπορούν να περιηγηθούν στα υποθαλάσσια τμήματα σπηλαίων, πράγμα που μας φέρνει πίσω στις πρόσφατες επικεφαλίδες για τη διάσωση στην Ταυλάνδη. Οι δύτες έπρεπε να περάσουν από μια διαδρομή μήκους δυόμισι μιλίων από την έξοδο, όπου περίμεναν τα αγόρια. Ενώ έφερναν προμήθειες στα παιδιά, ένας διασώστης έμεινε χωρίς οξυγόνο και πέθανε. Εάν τα ρομπότ μπορούν να φτάσουν να είναι αρκετά έξυπνα για να πλοηγηθούν σε τέτοιες καταστάσεις και να επιλύσουν προβλήματα κατά μήκος της πορείας, οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να αναλαμβάνουν αυτούς τους κινδύνους.

Τα μελλοντικά ρομπότ ενδέχεται να έχουν τίτλους εργασίας, όπως επιθεωρητής πυρηνικών αντιδραστήρων που έχει υποστεί βλάβη, ασθενής που χρειάζεται επείγουσα περίθαλψη ή περιστρεφόμενο δορυφορικό πλυντήριο. Ο γερμανικός διαστημικός οργανισμός DLR εργάζεται ήδη σε bots που μπορεί να μισθώσει ο Bezos ή ο Musk για να προσγειωθεί στον Άρη, να ψάξει για ένα ωραίο οικόπεδο και να συνεργαστεί με άλλα αυτόνομα bots για να αποσυσκευάσει τα δομικά υλικά και να κατασκευάσει ένα ανθρώπινο χώρο για ταξιδιώτες.

Φυσικά, αυτά τα νέα ρομπότ τροφοδοτούν επίσης τις εικασίες ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έξυπνα, κινητά, κοινωνικά ρομπότ που μαθαίνουν να συγκροτούν και να ενεργοποιούν τα αφεντικά τους. Υπάρχει πιθανότατα ένα καλό σενάριο sci-fi με την ιδέα ότι τα bots της Marathon θα αποφασίσουν πως αρκούν οι σφαίρες που έχουν δεχτεί. Αλλά σε οποιοδήποτε προβλέψιμο μέλλον, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα είμαστε ευγνώμονες για τα ρομπότ που αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που μπορούν να μας σκοτώσουν. Κρατήστε αυτό κατά νου όταν η πίτσα σας εμφανίζεται σε μια μηχανή που αναβοσβήνει και ζητά φιλοδώρημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.