22 Δεκ 2024
READING

O πραγματικός τελικός του World Cup δεν ήταν ανάμεσα στην Γαλλία και την Κροατία, αλλά Nike vs Adidas

4 MIN READ

O πραγματικός τελικός του World Cup δεν ήταν ανάμεσα στην Γαλλία και την Κροατία, αλλά Nike vs Adidas

O πραγματικός τελικός του World Cup δεν ήταν ανάμεσα στην Γαλλία και την Κροατία, αλλά  Nike vs Adidas

Ο πραγματικός αγώνας στο τελικό παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA στη Μόσχα την Κυριακή δεν ήταν Γαλλία έναντια της Κροατίας. Ήταν  Nike εναντίον Adidas. Από τα συνολικά 150 γκολ που σημείωσαν μέχρι τον τελικό, oι ομάδες που φορούσαν Nike είχαν βάλει τα 94 από αυτά.

  • Η Nike χορηγεί και τις δύο ομάδες στον τελικό, καθώς και μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο σε αυτόν τον αγώνα.
  • Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Adidas πιθανότατα δαπάνησε περίπου 100 εκατομμυρία δολάρια για τη χορηγία το 2014 – όταν η Γερμανία κέρδισε την Αργεντινή με 1-0 στις καθυστερήσεις. Αυτό το έτος είδε μια μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις.
  • Η Nike ανέφερε επίσης ότι η αύξηση του κόστους μάρκετινγκ αυξήθηκε κατά 36% εκείνο το έτος, με μεγάλο μέρος της να αποδίδεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Φανς του ποδοσφαίρου καλύψτε τα μάτια σας!

Τα διεθνή πρωταθλήματα ποδοσφαίρου έχουν γίνει ένα εμπορικό όνειρο για τις εταιρείες αθλητικών ειδών – μια πλατφόρμα για μερικά από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως, που θα καθοδηγήσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο οπαδούς που παρακολουθούν το πρωτάθλημα που γίνεται κάθε 4 χρόνια.

Τόσο η Nike όσο και η Adidas γενικά κρατούν σιωπηλή τη διαφήμισή τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Adidas, η οποία εδρεύει στη Γερμανία, σημείωσε μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις μετά τη νίκη της χώρας το 2014, που πούλησε προιόντα αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος Kasper Rorsted είπε στους επενδυτές σε τηλεφωνική κλήση στις 3 Μαΐου να μην περιμένουν το ίδιο στη Ρωσία.

Οι πωλήσεις εμπορευμάτων της Adidas Vs. Nike στο World Cup στις ΗΠΑ 

Η Adidas, η οποία είναι επίσημος χορηγός και συνεργάτης της FIFA από το 1970, ξοδεύει πολλά από τα χρήματά της για την επίδειξη των μπαλών, τον εξοπλισμό των διαιτητών και την τοποθέτηση γύρω από το γήπεδο. Στη Nike αρέσει να σπονσοράρει μεμονωμένους παίκτες- αστέρια, και να χορηγεί παίκτες και ομάδες, εξοπλίζοντας τους από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Η Adidas είχε 12 επίσημες χορηγίες ομάδων όταν ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας που κοστίζει 56,7 εκατομμύρια δολάρια. Η Nike  έδωσε επίσης περίπου 56 εκατομμύρια δολάρια στη γαλλική εθνική ομάδα και περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την αγγλική ομάδα. Το μεγάλο ποντάρισμα της Nike ξεπέρασε τις προσδοκίες αφού και οι δύο ομάδες κατάφεραν να περάσουν στους ημιτελικούς.

Όπως πάντα με τον αθλητισμό, ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις το αποτέλεσμα και η Adidas είδε την τελευταία της ομάδα, το Βέλγιο, να εξαφανίζεται νωρίτερα από τον Ημιτελικό. Η Adidas, η Νο 1 για το ποδόσφαιρο στον κόσμο, κατέχει το 29% του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς, ενώ η Nike έχει πλησιάσει και κυριαρχεί στις Η.Π.Α. Το brand ενίσχυσε τις προσπάθειές τoυ να πάρει ένα κομμάτι της πίτας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο χορηγός των ομάδων, κάθε ποδοσφαιριστής έχει τη δική του προτίμηση για το τι σορτς φορά, με το εκτιμώμενο 65% όλων των παικτών στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο να φορούν παπούτσια Nike. Οι αναλυτές λένε ότι πάντα βοηθά το να φορά ο επόμενος νικητής το εμπορικό σήμα των εταιρειών.

Ακόμη και αν εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για τη διαφήμιση, το 2018, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι ο βασιλιάς.

Ανεξάρτητα από το branding, οι followers των Instagram, Facebook και Twitter των κορυφαίων παικτών θα μπορούσαν τελικά να είναι οι σημαντικότεροι καθοδηγητές των πωλήσεων φέτος, αναφέρουν οι αναλυτές. “Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ακολουθούν τα είδωλά τους ανεξάρτητα από το Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί θα υπάρχει πάντα μια άλλη εποχή, η δύναμη των αστέρων μπορεί να ξεπεράσει τον αγώνα”, δήλωσε ο Inderst.

Σύμφωνα με την έκθεση της Nielsen για το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο, βρίσκει αστέρια όπως ο Ronaldo, ο Neymar και ο Messi – που έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε κοινωνικά μέσα – να μπορούν να είναι  ισχυρότερο διαφημιστικό εργαλείο από την παραδοσιακή τηλεόραση και την εκτύπωση.

Ο Ρόναλντο, ο οποίος έχει περισσότερους από 322,8 εκατομμύρια φανς σε Facebook, Twitter και Instagram, είναι μία από τις πιο δυνατές διασημότητες στον κόσμο – υπερβαίνοντας την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια του Hollywood, Selena Gomez. Οι λογαριασμοί του στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram δημιούργησαν περίπου 570 εκατομμύρια engagements – likes, comments, retweets, σύμφωνα με τη Nielsen.

Η Adidas μπορεί να είναι ο επίσημος χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά η Nike είναι ο προφανής νικητής, ανέφεραν οι αναλυτές. Χορηγούσε και τις δύο ομάδες στον τελικό καθώς και μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο σε αυτόν τον αγώνα. Η στρατηγική της Nike να αγωνίζεται για τον παίκτη πάνω από την ομάδα φαίνεται να έχει λειτουργήσει. Στο παιχνίδι μάρκετινγκ, αναφέρει ο αναλυτής Siegel, η Νike κερδίζει πάντα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.