26 Απρ 2024
READING

Από τα bath bombs στους spy cops – η εταιρεία καλλυντικών Lush τα έβαλε με την αστυνομία

3 MIN READ

Από τα bath bombs στους spy cops – η εταιρεία καλλυντικών Lush τα έβαλε με την αστυνομία

Από τα bath bombs στους spy cops – η εταιρεία καλλυντικών Lush τα έβαλε με την αστυνομία

Το κατάστημα καλλυντικών Lush βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου αφού στη βιτρίνα της υπάρχουν ταινίες της αστυνομίας που γράφουν ότι ‘Η αστυνομία ξεπέρασε τα όρια’ και αφίσες “αστυνομικών / κατασκόπων”.

Η Lush ανέκαθεν είχε αναλάβει ισχυρή πολιτική στάση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καλή διαβίωση των ζώων και τη προστασία του περιβάλλοντος. Οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν μέρος της τελευταίας εκστρατείας τους, “spycops”, η οποία επικεντρώνεται στην εμπειρία των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι ασχολήθηκαν με μυστικούς αξιωματικούς ως μέρος των τακτικών αστυνόμευσης που χρησιμοποιούνται για την διείσδυση των πολιτικών ομάδων. Ήταν μια πρακτική που ξεκίνησε το 1968 και έτρεχε για πάνω από 40 χρόνια.

Οι δραστηριότητες μυστικών αστυνομικών έρχονται στο φως μετά από καταγγελίες και θύματα της εκστρατείας. Περιλάμβαναν την κατασκοπεία στις οικογένειες των θυμάτων δολοφονιών, την κλοπή των ταυτοτήτων νεκρών παιδιών και τη χρήση ψεύτικων ονομάτων στο δικαστήριο, καθώς και μυστικοί αστυνομικοί που εμπλέκονταν σε σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες και πατρότητα παιδιών. Μία δημόσια έρευνα διεξήχθη από την τότε αρχηγό της τοπικής αυτοδιοίκησης Teresa May το 2015, αλλά δεν έχει ακόμη βγάλει αποτέλεσμα μετά από μια σειρά ανατροπών.

Με την έρευνα και με το σημερινό πολιτικό σκηνικό, υπήρξε έντονη αντίδραση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης στην καμπάνια Lush “spy cops”, ιδιαίτερα και από τους ενεργούς και από τους πρώην αστυνομικούς. Ο σημερινός home secretary, Sajid Javid, και η Αστυνομική Ομοσπονδία έχουν χαρακτηρίσει αμφότερα την εταιρεία – γνωστή για τις “βόμβες της στο λουτρό” – ως αντι-αστυνομική.Πολλοί έχουν μιλήσει στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης – προωθώντας μια εκστρατεία για το #FlushLush και το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί εργάζονται σκληρά με περιορισμένους πόρους και ότι αυτή η εκστρατεία είναι καταστροφική και προσβλητική για την πλειοψηφία των αστυνομικών και των οικογενειών τους.

Αστυνομικοί & κατάσκοποι

Ίσως δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι πολύ σύντομα μετά την έναρξη της εκστρατείας, η Lush “κατέβασε” την εκστρατεία «για την ασφάλεια του προσωπικού» μετά από εκφοβισμούς και καταγγελίες πελατών, αστυνομικών και φίλων και οικογενειών τους.

Ωστόσο, τα θύματα των “spy cops”, που υποστήριξαν την εκστρατεία ευαισθητοποίησης, εξακολουθούν να περιμένουν να διεξαχθεί μια ανοιχτή και διαφανής έρευνα – η οποία είναι προς το συμφέρον του κοινού και της πλειοψηφίας των αστυνομικών. Η παράνομη συμπεριφορά της αστυνομίας αποτελεί συνεχή πρόκληση για την αστυνόμευση.

Με αυτό τον τρόπο υπονομεύει συχνά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται τόσο από μεμονωμένους αξιωματικούς όσο και από αστυνομικούς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προηγούμενες αστυνομικές δραστηριότητες μπορούν να αγνοηθούν. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό η αστυνομία να αναγνωρίζει και να μαθαίνει από λάθη του παρελθόντος.

Η αποστολή της αστυνομίας διαμορφώνεται διαρκώς μεταβάλλοντας τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις που τους τίθενται. Βεβαίως, ενώ η αστυνομία παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αυτή η ευθύνη έρχεται με έντονο έλεγχο και κριτική.

Νέα αστυνομική κουλτούρα

Η αστυνόμευση ” Post-millennium” αντιμετωπίζει  λάθη που έγιναν στο παρελθόν και έθεσε την ποικιλομορφία στον πυρήνα της, βασιζόμενη σε τέσσερις αρχές πολιτικής. Τοποθετούν το «κοινό» και την «κοινότητα» στο κέντρο της αποστολής αστυνόμευσης. Προσβλέπουν επίσης στον εκσυγχρονισμό του εργατικού δυναμικού, στη δημιουργία μιας “ηθικής συνείδησης”, καθώς και σε μηχανισμούς λογοδοσίας.

Αλλά ενώ είναι εύκολο να υποστηρίξουμε ότι η εκστρατεία της Lush θίγει το ηθικό της αστυνομίας – σε μια εποχή που το εργατικό δυναμικό αγωνίζεται λόγω περικοπών χρηματοδότησης και αυξημένων πιέσεων – είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αποστολή της αστυνομίας βασίζεται στη λογοδοσία και τη δεοντολογική συνείδηση. Και ότι τα θύματα των “αστυνομικών κατασκόπων” – όπως τα θύματα οποιουδήποτε εγκλήματος – αξίζουν δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σε θέση να το επιτύχουν χωρίς διαφανή έρευνα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.