25 Απρ 2024
READING

Μια ματιά στο e-commerce και το retail της Ikea στην Ινδία

4 MIN READ

Μια ματιά στο e-commerce και το retail της Ikea στην Ινδία

Μια ματιά στο e-commerce και το retail της Ikea στην Ινδία

Η Ikea στοχεύει την Ινδία και χρησιμοποιεί το πρώτο της κατάστημα στην πόλη Hyderabad, ως δοκιμαστικό προτού προωθήσει τις προσφορές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας στην Ινδία, Peter Betzel, δήλωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει καταστήματα σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου στο Μουμπάι και να ανοίξει τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στις αρχές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ikea σχεδιάζει να δημιουργήσει 25 καταστήματα στη χώρα έως το 2025 και έχει επενδύσει 670 εκατομμύρια δολάρια στην Ινδία.

Μετά το άνοιγμα του καταστήματος στο Μουμπάι το επόμενο έτος, σχεδιάζει να κλιμακώνει τις προσφορές online όταν μπορούν να υποστηριχθούν από τις υπηρεσίες fulfillment, παράδοσης και συναρμολόγησης. Η Ikea θεωρεί την Ινδία μια μεγάλη ευκαιρία στην αγορά, όπου ο αριθμός των online αγοραστών αναμένεται να ανέβει σε 300 εκατομμύρια έως 350 εκατομμύρια το 2025, σύμφωνα με την BCG.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις στο διαδίκτυο στην Ινδία θα αυξηθούν περισσότερο από το μερίδιο 6-7% που έχει πάρει από το ηλεκτρονικό εμπόριο σε δώδεκα χώρες. Εν τω μεταξύ, η Ikea επικεντρώνει στην εμπειρία της στο φυσικό κατάστημα σε πελάτες που συνηθίζουν να παίρνουν μηνύματα από τα κοινωνικά μέσα όταν εξετάζουν την αγορά διάφορων σχεδίων επίπλων.

“Ακόμη και αν η αγορά δεν συμβαίνει διαδικτυακά, υπάρχει μεγάλη ψηφιακή επιρροή, εξετάζουν σχέδια στα κοινωνικά μέσα για να δουν ποια σχέδια επίπλων διατίθενται στην αγορά και το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι εκείνου που εργάζονται σε εταιρίες πληροφορικής», δήλωσε ο Satish Meena, senior forecast analyst της Forrester Research.

Ο Amit Wadhwa, πρόεδρος της Dentsu Impact, της creative agency της Ikea στην Ινδία, δήλωσε ότι θα προβάλλει διαφημίσεις κοινωνικών μέσων, περιεχόμενο και διαφημίσεις display τους επόμενους μήνες. Ακόμα, άλλοι λένε ότι οι πωλήσεις επίπλων online για αντικείμενα μεγάλου μεγέθους απαιτούν μια φυσική παρουσία για να πετύχουν και αυτή είναι μια περιοχή στην οποία η Ikea είναι σε καλή θέση για να παίξει. “

“Η online αγορά επίπλων είναι πολύ μικρή στην Ινδία”, δήλωσε ο Nirmalya Kumar, retail analyst και καθηγητής marketing στο Πανεπιστήμιο Management της Σιγκαπούρης. “To online λειτουργεί για κάτι μικρό, αλλά για σημαντικές αποφάσεις, οι καταναλωτές είναι διατεθιμένοι να βγουν offline”.

Παρά την ευκαιρία της αγοράς από νέους “αστικούς επαγγελματίες” – περίπου 50 με 60 εκατομμύρια καταναλωτές, σύμφωνα με τoν Kumar – η Ikea αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τους digital online retailers στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των HomeLane, Pepperfry, Urban Ladder και LivSpace. Εν τω μεταξύ, γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Amazon, και Walmart η οποία αγόρασε πρόσφατα την Flipkart online για 15 δισεκατομμύρια δολάρια, εισέρχονται επίσης στο χώρο.

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό των καταναλωτών για online retail, κατά το περασμένο έτος, οι πάροχοι έτοιμων ψηφιακών επίπλων στην Ινδία έχουν προσφύγει στην προσθήκη φυσικών καταστημάτων για την ενίσχυση των πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των “κέντρων εμπειρίας” της Pepperfry και των μεγάλων καταστημάτων της Urban Ladder. Ως έμπειρος retailer, η Ikea μπορεί να προσελκύσει την επιθυμία των πελατών για φυσικό brand experience ώστε να συμπληρώσει το ψηφιακό brand experience.

“Η Ikea ήταν πάντα destination store”

“Η Ikea ήταν πάντα destination store”, δήλωσε ο Kumar. “Είναι συχνά μέρος μιας βόλτας για την οικογένεια.” Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το κατάστημα στη Hyderabad για να παρουσιάσει μια σουηδική εμπειρία retail, με εστιατόριο 1.000 θέσεων με ινδική και σουηδική κουζίνα. Αντί να είναι εχθρική προς ένα ξένο brand, ο Kumar δήλωσε ότι η Ikea έχει ήδη κάνει αρκετή εντύπωση στην Ινδία και οι καταναλωτές είναι πιθανό να την υποδεχτούν.

Σύμφωνα με την εταιρία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Crimson Hexagon, τα κοινωνικά μέσα αναφέρουν την Ikea στην Ινδία στο Facebook, το Twitter και το Instagram από τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με περίπου 66% θετικά σχόλια.

Για να ενισχύσει το brand image της στο ινδικό πλαίσιο, ξεκίνησε να διαφημίζεται σε στάσεις λεωφορείων που είναι εξοπλισμένες με έπιπλα Ikea και οχήματα καλυμμένα με το εμπορικό σήμα Ikea. Το 5% των προϊόντων θα απευθύνεται ειδικά στην ινδική καταναλωτική αγορά. Ακόμα, η κάλυψη των αναγκών μιας ποικίλης ομάδας πελατών θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για την εταιρεία, μαζί με τον προσδιορισμό των κατάλληλων τιμών, δήλωσε η Meena.

Παρά τις προκλήσεις, η Ikea επιδιώκει ένα μακρύ παιχνίδι.”Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εσφαλμένες κινήσεις, αλλά το χρονικό πλαίσιο της Ikea είναι 10, 20 ή 30 χρόνια, όπως της McDonald’s, της Coca Cola και της Starbucks”, δήλωσε ο Kumar. “Η αγορά είναι εκεί, οι πελάτες είναι έτοιμοι και πρόθυμοι, και η πρόταση της Ikea δεν υπάρχει στη χώρα”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.