Τα εμπορικά κέντρα αλλάζουν

Οι κοινόχρηστοι χώροι εστίασης και φαγητού, βρίσκονται στην κορυφή ενός καταλόγου ξεχωριστών ιδεών retail που σχετίζονται με την εξέλιξη των εμπορικών κέντρων.

Ενώ έχουν παρατηρηθεί υπερβολικά πολλοί απιασιόδοξοι τίτλοι, τα τελευταία χρόνια, που σχετίζονται με την κατάσταση του retail  και το ρόλο που παίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο σε αυτό, γνωρίζουμε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει οδηγήσει πραγματικά σε συναρπαστικές και καινοτόμες εξελίξεις στις πρακτικές που αφορούν το εμπόριο στα φυσικά καταστήματα.Η βιομηχανία του retail έχει δείξει πραγματική ανθεκτικότητα ενόψει πολλών προβλημάτων, ενώ τα μεγάλα brands έχουν επιστρέψει στον παλιό, καλό, μαυροπίνακα για να επανασχεδιάσουν στο σύνολο τα μοντέλα πώλησης στα φυσικά καταστήματα, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει κάποιες εκπληκτικές δημιουργικές ιδέες.

5 νέες τάσεις . Αυτές είναι:

Food Halls

Η κοινή εστίαση δεν είναι μια νέα  τάση αλλά υπάρχει πολύ καιρό,σε αεροδρομία και άλλους χώρους . Είναι εδώ για να μείνει. Το 2015 ξεκίνησε να αναπτύσεται πολύ και υπολογίζεται ότι από 300 το 2017 θα φτάσουν στις 500 έως το 2020. Η μεγάλη αλλαγή θα γίνει σε μικρότερα formats με μέγεθος φύρω στα 800-1000 τμ..Οι πελάτες θα μπορούν να παραγγείλουν από διαφορετικά καταστήματα  διαφορετικών κουζίνων πιάτα χρησιμοποιώντας μια κοινή τραπεζαρία και θα συμμετέχουν σε μια κοινή εμπειρία.

Pop-Up Shops

Γρήρορα,με μικρό κόστος,χωρίς μεγάλη δέσμευση εκεί που υπάρχουν πολλοί καταναλωτές.Pop UP!Οι retailers εκμεταλλεύονται την άνοδο των pop-up shops για να δημιουργήσουν την “υπερέκθεση” των brands, να δοκιμάσουν νέα προϊόντα και σενάρια και να δημιουργήσουν θετικές εμπειρίες με τους καταναλωτές. Αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούν τα pop-up καταστήματα, αποτελούν οι Adidas, Amazon, M&Ms και Nordstrom. Οι ιδιοκτήτες retail αγκαλιάζουν επίσης την τάση, αφιερώνοντας ειδικά projects και φυσικά σημεία στα κέντρα τους, που απευθύνονται αποκλειστικά σε προσωρινά προωθητικά σενάρια.

Γρήγορο καθημερινό φαγητό

Μέχρι το 2025, οι retailers τροφίμων και ποτών αναμένεται να κυριαρχήσουν στο 20% του συνολικού χώρου σε αμερικανικές και καναδικές επιχειρήσεις. Αναγνωρίζοντας αυτή την τάση, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αρχίζουν να προσλαμβάνουν στοχευμένα, στελέχη για να αναζητούν τα κορυφαία σενάρια παροχής τέτοιου φαγητού, καθώς αυτή η κατηγορία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις τους για να είναι επιτυχημένες. Τα ποιοτικά concepts γρήγορου καθημερινού φαγητού, όπως το CoreLife Eatery, η Cava και το Modern Market, έχουν γίνει οι πιο περιζήτητοι δημιουργοί στο αναπτυσσόμενο πεδίο της εστίασης.

Εκθεσιακοί χώροι

Συνδυάζοντας το ηλεκτρονικό εμπόριο και το φυσικό εμπόριο, τα showrooms έχουν γίνει ένας ισχυρός τρόπος για να δημιουργήσουν τα brands, ουσιαστική επαφή με τους καταναλωτές. Ενώ οι  retailers επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών για ευκολία, αναγνωρίζουν επίσης την ισχύ που μπορούν να έχουν οι πραγματικές επαφές με το προσωπικό και τα προϊόντα, για τη δημιουργία μιας θετικής και μακροχρόνιας σχέσης. Ως εκ τούτου, μάρκες όπως η Bonobos έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, ανοίγοντας φυσικά καταστήματα όπου οι πελάτες μπορούν να “δοκιμάσουν πριν αγοράσουν”, αλλά θα πρέπει να παραγγείλουν τα εμπορεύματα για παράδοση στο σπίτι αντί να τα λαμβάνουν από το κατάστημα.

Βιωματικό Εμπόριο

Οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερες μοναδικές και συναρπαστικές εμπειρίες για να τους τραβήξουν από το internet στα καταστήματα, και πολλοί retailers ανταποκρίνονται σε αυτή τη μεταβαλλόμενη νοοτροπία, υιοθετώντας διαδραστικά στοιχεία στα καταστήματά τους. Η Wellery του Saks Fifth Avenue, στο κεντρικό τους κατάστημα στο Μανχάταν, περιλαμβάνει αίθουσες αλατιού, στούντιο νυχιών και γυμναστήριο. Ένα άλλο παράδειγμα, το Williams-Sonoma προσφέρει μαθήματα μαγειρικής, ενώ σε διάφορα παντοπωλεία έχουν εισαχθεί γευσιγνωσίες κρασιού και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με διατροφή.

“Έχει γίνει πολύς λόγος για την ανάγκη να προσαρμοστεί το retail στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά έχουμε δει και μια μετατόπιση προς την άλλη κατεύθυνση με μια σειρά e-retailers που ανοίγουν φυσικούς εκθεσιακούς χώρους για να παρουσιάσουν online προσφορές “, έχει πει ο Conway. “Συνολικά, είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον για το retail είναι λαμπρό και ανυπομονούμε να δούμε πώς αυτές οι τάσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται”.