26 Απρ 2024
READING

Η JOYRUN έχει ό,τι χρειάζεται για μία on-demand startup: ένα μοναδικό business model.

4 MIN READ

Η JOYRUN έχει ό,τι χρειάζεται για μία on-demand startup: ένα μοναδικό business model.

Η JOYRUN έχει ό,τι χρειάζεται για μία on-demand startup: ένα μοναδικό business model.

Η πραγματική καινοτομία έχει γίνει πλέον σπάνια στον κόσμο των on-demand startups. H JoyRun θα ήταν εύκολο να χαρακτηριστεί ως απλά ακόμα μία εφαρμογή “Uber για κάτι άλλο” – όχι όμως τώρα που μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο με κάποιες πραγματικά ξεχωριστές πλευρές.

Σε αντίθεση με τη γενιά των άκρως φθηνών on-demand startups που επιδοτούσαν τις χαμηλές τιμές τους με επιχειρηματικά κεφάλαια, η JoyRun έχει τα μάτια της στην οικονομία των μονάδων από το get-go. Σε όρους Uber, είναι κάτι λιγότερο από μια διαδρομή UberX που μεταφέρει μόνο ένα άτομο και κάτι περισσότερο, όπως το UberPool, την έκδοση της υπηρεσίας ride-sharing που επιτρέπει στους επιβάτες να προσφέρουν στους άλλους ανθρώπους να δουλέψουν μαζί τους. Μόνο που αντί να κάνουν ridesharing, η JoyRun δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της –που σήμερα είναι μόνο φοιτητές- να απολαύσουν τον καφέ και τα ταξίδια ο ένας του άλλου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα γύρο για τη Σειρά Α αξίας 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλή την Floodgate, μετά από ένα προηγούμενο γύρο ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλείς τους Norwest Venture Partners. Μέχρι τώρα, η JoyRun είναι διαθέσιμη μόνο σε επιλεγμένες πανεπιστημιουπόλεις, αλλά ανοίγει σε οποιοδήποτε σχολείο με τουλάχιστον 25 ενδιαφερόμενους φοιτητές. Τελικά, η JoyRun σχεδιάζει να επεκταθεί πέρα ​​από τους νέους ενήλικες σε όλους όσους έχουν με ένα smartphone.

Η JoyRun είναι εύκολο να τοποθετηθεί στο ευρύτερο on-demand οικοσύστημα. Η υπηρεσία είναι μια ανανέωση του στυλ UberPool της δημοφιλούς food-delivery εφαρμογής Postmates. Λειτουργεί κάπως έτσι: Κάποιος ανακοινώνει μέσω της εφαρμογής JoyRun: “Πάω στο Starbucks στην Main Street. Θέλει κάποιος άλλος ένα latte;” Άλλοι χρήστες μπορούν να μετακινηθούν μέσω της ροής της JoyRun και να επιλέξουν μεταξύ διαφόρων προσφορών. Κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει να ζητήσει ένα κόστος παράδοσης, επιπρόσθετα από την πληρωμή για τα ζητούμενα αγαθά, ή μπορεί να προσφέρει να παραλάβει τις παραγγελίες όλων των άλλων από την καλοσύνη της καρδιάς του.

Η επιχειρηματική καινοτομία της JoyRun συγκεντρώνει τη διαφορετική ζήτηση σε μία σειρά, αυξάνοντας έτσι την αξία δολαρίου κάθε χρήστη και ενεργοποιώντας τα ένστικτα “me-too” μεταξύ των καταναλωτών. Μπορεί να μην θέλετε ινδικό φαγητό αρκετά, ώστε να πάτε σε όλη την πόλη για να το πάρετε μόνοι σας, αλλά αν κάποιος στη γειτονιά σας προσφέρει να το πάρει, τότε γιατί να μην πληρώσετε $5 για την ευκολία; Ο επενδυτής της JoyRun, Josh Goldman, γενικός συνεργάτης της Norwest Venture Partners, δήλωσε: “Το Food delivery έχει δει μόνο μικρές αυξανόμενες αλλαγές στα επιχειρησιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και καμία προηγούμενη startup δεν έχει αλλάξει πραγματικά την οικονομία των μονάδων με βιώσιμο τρόπο.

To social commerce της JoyRun ενεργοποιεί τις τοπικές κοινότητες και κάνει την εμπειρία πολύ πιο ικανοποιητική για τους καταναλωτές. ” Η JoyRun κερδίζει χρήματα λαμβάνοντας ένα ποσοστό αυτού του κόστους παράδοσης. Σύμφωνα με τις συχνές ερωτήσεις στην ιστοσελίδα της, “το τέλος εξυπηρέτησης της JoyRun βοηθά στην πληρωμή των τελών συναλλαγής πιστωτικών καρτών και άλλων παρόμοιων δαπανών και κυμαίνεται μεταξύ 3-16 τοις εκατό.”

Η εταιρεία διευκρίνισε: “Το ποσοστό ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση με βάση τα κέρδη από κάθε παραγγελία”. Η JoyRun δήλωσε επίσης ότι τα τέλη δεν ισχύουν εάν ο χρήστης που θα κάνει την παράδοση πάρει $ 5 ή λιγότερο σε μια δεδομένη παράδοση. Οι JoyRunners μπορούν επίσης να κερδίσουν χρήματα μέσω tips και η JoyRun δεν θα πάρει ποτέ μέρος αυτού του δικαιώματος.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Manish Rathi δήλωσε στην Inc. ότι αποφάσισε να μην ξεκινήσει στην Bay Area, επειδή η υψηλή συγκέντρωση ατόμων που υιοθετούν την τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει τα επιχειρησιακά αποτελέσματα. Η JoyRun δραστηριοποιείται σε 50 πανεπιστημιουπόλεις, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στο Davis της Καλιφόρνια. “Το Lazi Cow, ένα κατάστημα καφέ και επιδορπίων στο Ντέιβις, Καλιφόρνια, βλέπει τώρα πάνω από το 80% των παραδόσεών του να συμβαίνουν στο JoyRun”, σύμφωνα με την εταιρεία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.